Σεπτεμβρίου 24, 2021

Επί τροχάδην

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης αποφάσισε ότι ορισμένες διατάξεις του Νόμου της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα για τα Δάση δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης διότι ορίζει ότι τα δάση αποτελούν ιδιοκτησία της Σέρπσκα. ‎Μετά την  απόφαση  του Συνταγματικού Δικαστηρίου μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ κάλεσε την Πέμπτη τους ιθύνοντες της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα να ακύρωσουν τα πάντα εκτός του Συντάγματος και της Ειρηνευτικής Συμφωνίας Ντέιτον. ‎Ο υπουργός Γεωργίας, της Σέρπσκα Μπόρις Πάσαλιτς δήλωσε ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου  είναι νομικά αβάσιμη και πολιτικά υποκινούμενη, και αποτελεί απόπειρα κατάσχεσης της περιουσίας της Σέρπσκα. ‎

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ.  Η Δευτεροβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή του Εισαγγελικού Συμβουλίου (VSTV) στην υπόθεση εναντίον της εναγόμενης Γκορντάνα Τάντιτς, γενικής εισαγγελέως της Εισαγγελίας της Βοσνίας Ερχζζεγοβίνης , εξέδωσε απόφαση απορρίπτοντας ως αβάσιμη έφεση της εναγόμενης και επικύρωσε  την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ο αποκλεισμός κεντρικών δρόμων κοντά στις συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρίνιακ συνεχίζεται Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου κάλεσαν τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν άλλες συνοριακές πύλες με τη Σερβία, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται ομαλά. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων με Σερβικά διακριτικά κατά την είσοδό τους στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να λάβουν προσωρινές πινακίδες Κοσσυφοπεδίου για να συνεχίσουν το ταξίδι τους‎.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επεσήμανε τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά που χρησιμοποιούνται σχετικά με το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση, και είπε ότι αυτό να ισχύει για όλους τους λαούς, εκτός από τους Σέρβους. ‎

‎Οι Μονάδες του Σερβικού Στρατού βρίσκονται σε υψηλή πολεμική ετοιμότητα στους  στρατώνες, καθώς το κράτος επιθυμεί να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι το πογκρόμ κατά του Σερβικού λαού δεν πρόκειται να ξανασυμβεί, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νεμπόϊσα Στεφάνοβιτς. ‎

ΣΟΦΙΑ. Η ταυτόχρονη διεξαγωγή των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών θα αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων, σύμφωνα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία «Market Links» .Το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει. Το 14 % δήλωσε ότι δεν θα πάει στις κάλπες και το 9 % δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Σε περίπτωση που οι εκλογές πραγματοποιούνταν στις 20 Σεπτεμβρίου, ο συνασπισμός ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ θα λάμβανε το 22,6% των ψήφων. Το ΒΣΚ  14,5%, το ΥΤΛ 13,5% και η Δημοκρατική Βουλγαρία 11,9%. Ο νέος σχηματισμός «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» 10,8%. Το 9,8% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε το ΚΔΕ. Ο Συνασπισμό «Ξεσηκωθείτε! Βουλγαρία Ερχόμαστε» έχει χάσει μέρος των ψηφοφόρων του και βρίσκεται στα όρια του 4%.

ΣΚΟΠΙΑ. Η «Παγκόσμια Τράπεζα» της οποίας η αντιπροσωπεία στα Σκόπια εμπλέκεται άμεσα στην κατασκευή των αρθρωτών νοσοκομείων ΚΟΒΙΝΤ εξέδωσε απαλακτικό βούλευμα για τον εαυτό της , τον υπουργό Υγείας  και την κυβέρνηση Ζάεφ. « Η πυροπροστασία στο αρθρωτό νοσοκομείο στο Τέτοβο ήταν στην ευθύνη του διευθυντή και του προσωπικού», ανακοίνωσε το Γραφείο στα Σκόπια και πρόσθσε ότι «το αρθρωτό νοσοκομείο στο Τέτοβο κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα διεθνή και τα εγχώρια πρότυπα». «Το (ανυπαρκτο) σχέδιο πυροπροστασίας επρόκειτο να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί από το προσωπικό του νοσοκομείου υπό την ηγεσία του διευθυντή του νοσοκομείου στο Τέτοβο», δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νοσοκομείου στο Τέτοβο, καθώς και των άλλων 16 αρθρωτών νοσοκομείων σε όλη τη χώρα τον Οκτώβριο του 2020 διεξήχθη σύμφωνα με τους εθνικούς κανονισμούς και τους κανόνες της Παγκόσμιας Τράπεζας, από όπου η κυβέρνηση της πΓΔΜ πήρε δάνειο 3,8 εκατ. Ευρώ», ανέφερε η Τράπεζα.

ΣΚΟΠΙΑ. Οι αστυνομικοί της Σεβερνοματσεντόνιγια  πιάστηκαν με ναρκωτικά στο Μαυροβούνιο, τα οποία που ήταν κρυμμένα σε ειδικά κευψώνες κάτω από τα καθίσματα. Το υπηρεσιακό  όχημα, όπως ανακοίνωσε από το Υπουργείο Εσωτερικών, τους δόθηκε για χρήση από την Υπηρεσία Κατάσχεσης Περιουσίας. «Χθες, υπάλληλοι του Τομέα Ηλεκτρονικού  Εγκλήματος πήγαν για εκπαίδευση στο Μαυροβούνιο και τους δόθηκε  όχημα από τον χώρο στάθμευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών παρέλαβε από τον Οργανισμό για τη διαχείριση των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων». Το όχημα  είχε κατασχεθεί  από  Τελωνειακούς το 2016 σε επιχείρηση για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. «Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών δεν έχουν καμία σχέση με τα ναρκωτικά και αυτό επιβεβαιώθηκε από την Αλβανική Εισαγγελία» αναφέρεται στην ανακοίνωση  του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ . Ο υπόδικος Τζουκάνοβιτς χρησιμοποίησε το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να βρει διεθνή στηρίγματα λέγοντας ότι   «ανανεώθηκε η απειλή αποσταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων»‎ και  «προειδοποίησε» , «για τον  κίνδυνο περιορισμού  της Ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής».‎ «Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν για άλλη μια φορά το σκηνικό αντικρουόμενων γεωπολιτικών συμφερόντων», είπε  

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα πραγματοποίησε συνάντηση με τον φιλάνθρωπο Τζορτζ Σόρος στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη . Ο Ράμα ανήρτησε φωτογραφία από τη συνάντησης, περιγράφοντας τον Σόρος ως ακλόνητο υποστηρικτή της Ανοιχτής Κοινωνίας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου συγκρότησε ομάδα εργασίας η οποία θα επανεξετάσει τις δυνατότητες υποδοχής περιορισμένου αριθμού προσφύγων από το Αφγανιστάν.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου