Φεβρουαρίου 14, 2019

Ντόντικ: Η Σερβία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στα βαλκάνια

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ14 Φεβρουαρίου . 

Ο Πρόεδρος της (τρισυπόστατης ) Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης αναφέρθηκε στην αυριανή εθνική εορτή της Σερβίας και τόνσιε «ότι η εθνική γιορτή της Σερβίας είναι γιορτή και στη Σερβική Δημοκρατία και τόνισε ότι «η Σερβία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια», και ότι ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, το αποδεικνύει σε καθημερινή βάση. 
«Θα ήθελα να συγχαρώ την Σερβία για την ημέρα κρατικής υπόστασης της και εύχομαι τα καλύτερα,» πρόσθεσε ο Ντόντικ και τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να συγκεντρωθεί γύρω από την ιδέα της ειρήνης και ότι η Σερβία μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα εν προκειμένω. 

Η πρόεδρος της Σερπσκα Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς είπε ότι ο εορτασμός στην Μπανια Λούκα, έχει ήδη δημιουργήσει παράδοση και τόνισε «η Σερβία είναι πολύ περισσότερα από ένας γείτονας για την Σερβική Δημοκρατία .«Έχουμε στενούς δεσμούς κοινά σχέδια και πολιτικές αντιλήψεις», είπε η Ζέλικα.


 Ο Μίλοραντ Ντόντικ, ρωτήθηκε για τις σχέσεις με το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας και τον ηγέτη του, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε και απάντησε οτιτα Κόμματ συνεργάζονται εδώ και χρόνια. «Ο Στράχε είναι Αντικαγκελάριο της Αυστρίας, και το κόμμα του κατέχει διάφορα υπουργεία στην κυβέρνηση της χώρας αυτής και η Αυστρία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά είναι μέλος της ΕΕ, και αυτό είναι κάτι μια που πρέπει να γίνει και εδώ κατά τη γνώμη μας,» είπε ο Ντόντικ στους δημοσιογράφους. Για την Λίγκα του Βορρά, ο Ντόντικ, είπε ότι θα δοθεί η ευκαιρία να συναντηθεί με τον Ματέο Σαλβίνι του οποίου το έργο για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης είναι πολύ ενδιαφέρον», είπε.


Ο Γενικός Πρόξενος της Σερβίας στην Μπάνια Λούκα , Βλαντίμιρ Νίκολιτς, που οργάνωσε την εκδήλωση,  είπε ότι  οι σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας είναι άριστες και πρόσθεσε ότι «η η Σερβία έχει επενδύσει 22 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση διαφόρων έργων στη Δημοκρατία της Σέρπσκα και ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και ότι κύριος στόχος μας πρέπει να είναι η ειρήνη και σταθερότητα».



Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς, ο  πρωθυπουργός Ράντοβαν Βίσκοβιτς, οι  εκπρόσωποι  θρησκευτικών κοινοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι των Κομμάτων, του πολιτισμού και της διανόησης.

Η Σερβία στις 15 Φεβρουαρίου, τιμά την αρχή τη απελευθέρωσης στις 15 Φεβρουαρόυ 1804 και το πρώτο Σύνταγμα  που ψηφίστηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1835.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου