Φεβρουαρίου 13, 2019

Επί τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ήρθε το γράμμα από τα Κεντρικά .Όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της Πρίστινα, «οι ΗΠΑ έστειλαν μια «αυστηρή» επιστολή» στην αλβανική «τριανδρία» απαιτώντας την κατάργηση «εδώ και τώρα» των δασμών για τα σερβικά προϊόντα». Το γράμμα παραδόθηκε στον Πρόεδρο Χασίμ Θάτσι, στον Πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι και στον Πρόεδρο του Κοινοβούλιου Κάντρι Βέσελι, και ήταν υπογεγραμμένο από τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Υπουργείου Άμυνας. Η επιστολή «απαιτεί σεβασμό για τις θυσίες των ΗΠΑ για το Κοσσυφοπέδιο, και προειδοποιεί τους ηγέτες της Πρίστινα ότι θα ακολουθήσουν κυρώσεις. Ο Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν κυρώσεις που θα μπορούσαν να τον κάνουν να ανακαλέσει τους δασμούς στα αγαθά από την κεντρική Σερβία και Βοσνία και Ερζεγοβίνη».

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Το προτεινόμενο ετήσιο εθνικό πρόγραμμα για την περίοδο 2018-2019, το οποίο χρηματοδοτείται από την Επιτροπή της Βοσνίας –Ερζεγοβίνης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αποσύρθηκε για τέταρτη φορά από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Υπηρεσιακού Συμβούλιου των Υπουργών, όπως επιβεβαίωσε ο υπηρεσιακός υπουργός ασφαλείας Ντράγκαν Μέτκιτς . Ο Μετκιτς είπε ότι αφαιρέθηκε από την ατζέντα του Συμβουλίου και η απόφαση σχετικά με την έναρξη των εργασιών για την κρατική φυλακή στο Ανατολικό Σεράγεβο.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Συνολικά 997 παράνομοι μετανάστες αναφέρθηκαν στην υπηρεσία για τους ξένους από την 1η Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου. Ως επί το πλείστον ήταν από το Πακιστάν, τη Συρία, τα Ιράκ, την Αλγερία και το Μαρόκο.

 ΣΑΡΑΓΕΒΟ .Στο τέλος του περασμένου έτους, το εξωτερικό χρέος της Ομοσπονδίας (FBiH) ανήλθε σε 4,702,740,083 Μετατρέψιμα Μάρκα και αφορούσε κυρίως τα Δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 ΝΤΟΜΠΟΙ . 62,595 οι ψηφοφόροι έχουν καταχωρηθεί για τις πρόωρες δημοτικές εκλογές που θα γίνουν στις 17 Φεβρουαρίου.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Μολδαβίας Γιούρι Λίνκο που επισκέπτεται το Βελιγράδι , και τον ευχαρίστησε για την ηθική στάση της Μολδαβίας που δεν αναγνώρισε τη μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας της Πρίστινα και προσφέρει τη στήριξη της στη Σερβία για το Κοσσυφοπέδιο στις περιφερειακές και διεθνείς οργανώσεις. Η σερβική Κοινότητα των ΗΠΑ υπέβαλε αναφορά με περισσότερους από 35.000 υπογραφές στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το Κογκρέσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας τους να σταματήσουν τις διώξεις των Ορθοδόξων Χριστιανών και την καταστροφή των εκκλησιών στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια. Ο πολιτικός αναλυτής Ντράγκομιρ Αντζέλκοβιτς δήλωσε ότι το κλειδί για τη λύση ζητήματος με το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, «είναι στα χέρια των ΗΠΑ» και ότι «οι Αλβανοί της Πρίστινα δεν είναι σοβαρός παράγοντας σε αυτό το θέμα». Ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για τη Σερβία Νταβίντ Μακάλιστερ ζήτησε από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου να ανακαλέσουν την απόφαση για το δασμό στα σερβικοί Προϊόντα. Η υπουργός Δικαιοσύνης Νέλα Κουμπούροβιτς επισκέπτεται Ζάγκρεμπ όπου θα συναντηθεί με τον Κροάτη ομόλογό της Ντράζεν Μποσνικόβιτς και τον ηγέτη των Σέρβων Μίλοραντ Πούποβατς.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Κνέζεβιτς και ο Μάντιτς ως βουλευτές μπορούν να κυκλοφορούν ελευθέρα Μαυροβούνιο. Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ποντγκόριτσα ακύρωσε το μέτρο του Κατ’ Οίκον περιορισμού που είχε επιβάλει η διαβόητη δικαστής Σουζάνα Μουγκόσα στους υπόδικους ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου Αντρίγια Μάντιτς και Μίλαν Κνέζεβιτς.

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ . Το εθνικό πάρκο Ντουρμίτορ είχε πέρυσι 220,211 επισκέπτες , 19% περισσότερους από το 2017. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος Γιοχάνις που θα παρακολουθήσει το Σάββατο το Διεθνές Συνέδριο για την Ασφάλεια στο Μόναχο , όπου η Ρουμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα Δήλωσε ότι οι περικοπές του προϋπολογισμού για τους εθνικούς φορείς ασφάλειας είναι μια ανεύθυνη προσέγγιση Ο Γιοχάνις επιτέθηκε και πάλι στο PSD και τον Λίβιου Ντραγκνέα λέγοντας ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χρησιμοποιεί λαϊκίστικές προσεγγίσεις. Η κ. Λία Ολγκούτα Βασιλέσκου απέσυρε την υποψηφιότητα της για το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, και εξήγησε ότι έλαβε αυτή την απόφαση μετά από συζήτηση με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα , επειδή η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα επεκτείνει το αδιέξοδο στις δραστηριότητες της κυβέρνησης. τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου