Δεκεμβρίου 08, 2018

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε τη Μαδαγασκάρη για την απόφασή της να ανακαλέσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Πρίστινα και τόνισε ότι το Βελιγράδι εκτιμά αυτή η απόφαση. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Σερβία στις αρχές του επόμενου έτους θα υπογραφεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Σερβίας και της ευρω-Ασιατικής Οικονομικής Ένωσης, δήλωσε ο Σέρβος Υπουργός του εμπορίου, Ρασίμ Λιάιτς.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το σερβικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες τον προϋπολογισμό για το 2019, με έσοδα περίπου10,5 δισεκατομμύρια ευρώ και δαπάνες περίπου 10,7 δις ευρώ. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Μετά την εισαγωγή τελωνειακών δασμών 100% για τα εμπορεύματα από την Κεντρική Σερβία και Βοσνία Ερζεγοβίνη οι εισαγωγές στο Κοσσυφοπέδιο έχουν μειωθεί κατά 20 εκατομμύρια ευρώ και έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, ανακοίνωσε η τελωνειακή υπηρεσία. Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι 
ο σχηματισμός Στρατού του Κοσσυφοπέδιου στις 14 Δεκεμβρίου, θέτει σε κίνδυνο το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, και προειδοποίησε ότι οι αρχές της Πρίστινα θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στις κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση του κράτους δικαίου. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια είναι πολύ περίπλοκη και ότι η Σερβία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις διεθνείς συμφωνίες προκειμένου να αναγκαστούν οι Σέρβοι να φύγουν από τον τόπο τους. 


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Δύο από τους πέντε Σέρβους που συνελήφθηκαν στο Βούκοβαρ ως ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου παραμένουν υπό κράτηση. Οι εκπρόσωποι των Σερβικών θεσμών στο Βούκοβαρ δήλωσαν ότι η ατμόσφαιρα της μισαλλοδοξίας, του μίσους και η αντι-Σερβική υστερία έχουν υπάρξει σε αυτή την πόλη για πολλά χρόνια με στόχο την αναγκαστούν οι Σέρβοι να φύγουν έξω από το Βούκοβαρ. Η Τσεχική Δημοκρατία εξέδωσε τον σέρβο Μπράνκο Μπογκούνοβιτς 53 , στην Κροατία. Είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο της Πράγας με ένταλμα την Ιντερπόλ στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο επικεφαλής της Ένωσης των Σέρβων από την πρώην Γιουγκοσλαβία Μίοντραγκ Λίντα δήλωσε ότι η  σύλληψη πέντε Σέρβων στο Βούκοβαρ με την υποψία για εγκλήματα πολέμου ενισχύει τους φόβους των Σέρβων κατοίκων  και ότι η  πρόθεση των Κροατών είναι να φυγουν από την Κροατία όσον το δυνατόν περισσότεροι.
ΝΤΟΜΠΟΙ . Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μπόρις Γερινιτς θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος στις πρόωρες εκλογές και θα ηγηθεί της λίστας «μαζί για το Ντομπόι» που θα ενώσει τους αποχωρήσαντες από το SDS , τους SNSD του Μίλοραντ Ντόντικ και αλλά πολιτικά κόμματα στην πόλη.

 ΖΒΟΡΝΙΚ. Η οργάνωση πόλης της Λαϊκής Συμμαχίας (DNS) ομόφωνα αποφάσισε να αποχωρήσει από το κόμμα, δήλωσε η επικεφαλής των ανεξάρτητων δημοκρατών στο Κοινοβούλιο της Σερβικης Δημοκρατίας , Σπομένκα Στεφάνοβιτς.


 ΜΠΙΕΛΙΝΑ. Ο ιστορικός Γιόβαν Ντέρετιτς σε διάλεξη δήλωσε ότι το μέλλον της Βοσνίας Ερζεγοβίνης είναι μια συνομοσπονδία με τη Σερβία.


ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η  Κροάτισα υπουργός Άμυνας Μαρίνα Πέντες δήλωσε ότι το αίτημα  από ορισμένα πολιτικά κόμματα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί συνταγματικό και νόμιμο δικαίωμα.


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η Σερβία έβγαλε  περίπου 10.000 τόνους μελιού φέτος, που ειναι 3.000 τόνοι  περισσότεροι  από ό, τι το 2017.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζόραν Ζάεφ πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Πορτογαλία, για να μετάσχει στο συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Συναντήθηκε με την υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων της Σουηδίας και τον αρχηγό των Σοσιαλιστών της Ουγγαρίας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου