Δεκεμβρίου 10, 2018

Σκόπια. Το Υπουργείο εξωτερικών κατάπιε τη γλώσσα του

Το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια απάντησε στον Καρακατσάνοφ και την Ζαχάριεβα με αυτοσυγκράτηση. 
«Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία φιλίας και εμείς θα οικοδομήσουμε την φιλία, αλλά αυτό προϋποθέτει αμοιβαία κατανόηση, σεβασμό και ενδιαφέρον για τα συμφέροντα του γείτονα. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεχίσει την ενεργά , την εποικοδομητική πολιτική καλής γειτονίας στο πνεύμα της υπογραφείσας συμφωνίας με τη Βουλγαρία σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αξίες που οδηγούν τις δύο χώρες», ανέφερε η γραπτή δήλωση του Υπουργείου . 

Ο Ζόραν Ζάεφ που επέστρεψε από την επίσκεψη εργασίας στην Πορτογαλία, όπου πήρε μέρος στο συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στο περιθώριο του οποίου συναντήθηκε με την υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων της Σουηδίας και τον αρχηγό των Σοσιαλιστών της Ουγγαρίας, έκανε δηλώσεις, και είπε ότι «το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τελικά τις συνταγματικές αλλαγές για το όνομα Βόρεια Μακεδονία μεταξύ της 15ης Ιανουαρίου και της 25ης. 
Για τις αντιδράσεις από τη Βουλγαρία είπε ότι «καταλαβαίνουμε ότι πολλοί Μακεδόνες έχουν βουλγαρικά διαβατήρια. 
Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, αλλά αν κάτι είναι παράνομο, θα το διαπιστώσει η η Βουλγαρία». Ο Ζάεφ είπε ότι με τη συμφωνία καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, έχουν μπει στην άκρη τα διμερή προβλήματα, και ο καθένας είδε ότι υπήρχαν μόνο οφέλη». Όσον αφορά την απόδραση του Γκρουέφσκι, Ζάεφ είπε ότι «είναι πολύ ευχάριστο για εμάς που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν έκπληξη», και ότι , «στη Μακεδονία μια από τις πιο σοβαρές μεταρρυθμίσεις γίνεται στον τομέα της δικαιοσύνης», και τόνισε πως, «όλο το σύστημα είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο πρόεδρος του Αλβανικού Κοινοβουλίου θα επισκεφτεί σήμερα την Βόρεια, ενώ θα οργανωθούν στο Γκόστβαρ και το Στιπ, συζητήσεις με τον «λαό», για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια ανακοίνωσε ότι στο διπλωματικό κλαμπ στο Βουκουρέστι εορτάστηκε φέτος πρώτη φορά η «Ημέρα της μακεδονικής γλώσσας στη Ρουμανία», με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Κλήμη της Αχρίδας. Στην εκδήλωση παρέστησαν ανώτεροι εκπρόσωποι της ρουμανικής κρατικών θεσμών, γερουσιαστές, βουλευτές, και εκπρόσωποι του Συλλόγου Μακεδόνων στη Ρουμανία. 

 Ο Κριστιάν Μιτσκόσκι στην «Κυριακάτικη πορεία» στο Κότσανι, είπε ότι «ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι το πώς να κάνουν ζημιά στο VMRO-DPMNE, και να το παρουσιάσουν ως «μαύρο διάβολο», και να το δαιμονοποίησουν για του φορτώσουν όλα όσα έγιναν. Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο να μην ευθύνεται το VMRO-DPMNE .Πρόκειται για τον αποκλειστικό τους σκοπό αδελφοί και αδελφές, συνταξιδιώτες. Θέλουν να καταστρέψουν το VMRO-DPMNE, γιατί ξέρουν ότι όσο υπάρχει VMRO-DPMNE και στην τελευταία μας πνοή θα υπάρχει Μακεδονία», είπε. Το VMRO-DPMNE για τα βραδινά δελτία ειδήσεων της Κυριακής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την εγκληματική οργάνωση SDSM-Ζόραν Ζάεφ ότι «συστηματικά κατέστρεψε την οικονομία της Βόρειας». «Η συμμορία Ζάεφ επέβαλλε τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην ιστορία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αυτό σημαίνει τεράστια ληστεία των πολιτών μέσω των φόρων και των προστίμων προς όφελος του Ζάεφ και του κύκλου γύρω από αυτόν». «Λόγω κακών οικονομικών συνθηκών, όσο και το 77% των νέων θέλουν να φύγυν από την Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες. Ενώ χώρες στην περιοχή και στην Ευρώπη ανακάμπτουν η Μακεδονία συμβαδίζει με τις αφρικανικές χώρες». «Υποσχέθηκαν ανάπτυξη της οικονομίας κατά 5%. Οι πολίτες ούτε αύξηση ούτε οικονομία είδαν». «Υποσχέθηκαν μισθό 500 ευρώ, και οι πολίτες έλαβαν υψηλότερες τιμές για το ψωμί και τα καύσιμα». «Βουλιάζει η οικονομία, και οι πολίτες εξαντλούνται από τους φόρους και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης .Οι άνθρωποι μόλις και μετά βίας τα βγάζουν πέρα». «Το σύστημα δικαιοσύνης μετατραπεί σε ένα κομματικό γραφείο της SDSM, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά και μόνο για τις πολιτικές διώξεις των αντιπάλων του Ζόραν Ζάεφ», τόνισε το VMRO-DPMNE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου