Δεκεμβρίου 08, 2018

Επί τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε ότι η Πρίστινα, εκτός από τους δασμούς 100% για τα προϊόντα από τη Σερβία, μπορεί να λάβει και αλλά επώδυνα μέτρα που δεν σχετίζονται με τα τιμολόγια και πρόσθεσε θα τα μάθετε όταν τα ανακοινώσουμε. Απαντώντας στη δήλωση του Χαραντινάι ο Μάρκο Τζούριτς είπε στην RTS ότι «είναι απαραίτητο κάποιος από τη διεθνή κοινότητα να κάνει κάτι πριν να είναι πολύ αργά». 
Ο Διευθυντής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς είπε ότι η Σερβία «προειδοποιεί το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, και εφιστά την προσοχή στο ότι η τρέλα και η ανευθυνότητα ορισμένων πολιτικών κύκλων στην Πρίστινα δεν έχει όρια».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι ο Ραμούς Χαραντινάι, προσπαθεί να προκαλέσει την επίθεση της Σερβίας για να παρουσιάσει ξανά τους Αλβανούς ως θύματα και να επαναφέρει τον κόσμο πίσω από την πλευρά τους. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Οι ερευνητές του ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα μέλη του ΟΥΤΣΕΚΑ ανέκριναν το πρώην μέλος του ΟΥΤΣΕΚΑ Αστρίτ Σαμπάνι γα φονους που διέπραξε τον Ιούνιο του 1999. Για τις 14 Ιανουαρίου έχει κληθεί να παρουσιαστεί στους ανακριτές ο πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ, Ρουστέμ Μουστάφα. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Οι τελωνιακοί του Κοσσυφοπεδίου σταμάτησαν  ένα φορτηγό με  500 κιβώτια αυγών, διότι το φορτίο μπορεί να προέρχεται  από την Κεντρική Σερβία.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς ζήτησε από το μηχανισμό της Χάγης άδεια τεσσάρων ημερών για να επισκεφθεί τους τάφους της μητέρας του και του πρόσφατα εκλιπόντος αδελφού του στο Καλίνοβικ , καθώς και τον τάφο της κόρης του στο Βελιγράδι. 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ . Το μέλος της Προεδρίας του Δημοκρατικού Μετώπου Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, δήλωσε ότι ο στόχος του αυριανού συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας του Δημοκρατικού Μετώπου είναι να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου. Η σύζυγός του Νεμπόισα Μεντόγεβιτς Μαρίνα δήλωσε ότι ο σύζυγος της που κάνει απεργία πείνας στη φυλακή της Σπούτς  από  τις 30 Νοεμβρίου  δεν αισθάνεται καθόλου  καλά και είπε ότι  οι γιατροί θα είναι υπεύθυνοι για τη ζωή του. Ο Μεντόγιεβιτς μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο και στη συνέχεια οι γιατροί τον έστειλαν πίσω στη φυλακή και του είπαν να τρώει το φαγητό του. Η ειδική Εισαγγελία  του Μαυροβουνίου άσκησε δίωξη κατά του, Νεμπόισα Μεντόγεβιτς, για την δήλωσή του οτι η εταιρεία "Glosarij " έχει μονοπώλιο στην αγορά φαρμάκων του Μαυροβούνιου και ότι, κερδίζει τεράστιο ποσό  χρημάτων. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το μέλος της ηγεσίας των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών Συμβουλίου, (SNSD), Ράικο Βάσιτς, δήλωσε ότι ο συνασπισμός SNSD-SDA-HDZ στο επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης αν σχηματιστεί θα σέβεται τις αρχές της συμφωνίας του Ντέιτον.


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το  Ρουμανικό ΑΕΠ  κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, αυξήθηκε κατά 1,9% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο. Η Ρουμανική Οικονομία είχε τον δευτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης   της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρίτο τρίμηνο.


ΣΟΦΙΑ. Η Οικονομία της Βουλγαρίας αυξήθηκε κατά 0,7%  κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Βουλγαρικού Στατιστικού Ινστιτούτου (NSI), και ξεπέρασε την πρόβλεψη  για ανάπτυξη  0,5%.
Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο 2017, η οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο ήταν 3.1% . Σε πραγματικούς όρους, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Βουλγαρίας τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο ήταν 29.82 δις λέβα, ή 15.25 δισεκατομμύρια ευρώ. Κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης παρέμεινε η εγχώρια κατανάλωση.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατών θα πάρει ένα υπουργείο στη νέα κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς.

Ο Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς, αναμένει ότι κατά τη διάρκεια αυτού του έτους θα δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό κόμμα με τις ίδιες  αρχές με τις οποίες άρχισε να λειτουργεί το 2000 η Λαϊκή Συμμαχία . (DNS). Το Συμβούλιο του DNS με όοσυς απέμειναν, συνεδρίασε στο Πριέντορ , και έδωσε πλήρη υποστήριξη τον Μάρκο Πάβιτς. Ο Πάβιτς ισχυρίστηκε ότι μετείχαν 138 από τα 146 μέλη του Σώματος αλλά κανείς δεν τους είδε και δεν τους μέτρησε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου