Δεκεμβρίου 10, 2018

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι «οι Αλβανοί δεν κάνουν τίποτα από μόνοι τους», και ότι «οι ΗΠΑ είναι πίσω από όλα», και τόνισε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι η Σερβία θα αλλάξει το μυαλό της Αμερικής, η οποία βλέπει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ως τελειωμένη υπόθεση», Σχολιάζοντας τη δήλωση του Χαραντινάι ότι η Αμερική θα σταθεί στο πλευρό του Κοσσυφοπεδίου εάν υπάρξει σύγκρουση με τη Σερβίας, ο Βούτσιτς είπε ότι ο Χαραντινάι έχει δίκιο που αναμένει οι ΗΠΑ να είναι με την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου. Ο Βούτσιτς είπε ότι τον ανησυχούν τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν οι Παλαβοί της Πρίστινας εναντίον των Σέρβων. «Πρόκειται για τρείς συγκεκριμένες κινήσεις», είπε, για να καταστήσει σαφές ότι γνωρίζει τι ετοιμάζεται και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να σας πω τι είναι το χειρότερο».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς, δήλωσε ότι υπάρχει μια συγχρονισμένη πίεση προς τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια για να φύγουν και προς τη Σερβία για να αναγνωρίσει τα τετελεσμένα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα δήλωσε ότι ο Μίλοραντ Ντόντικ σαν Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης είναι ο τελευταίος των Μοικανών (πολιτικών), ο οποίος δεν επιτρέπει σε ξένες πρεσβείες και σε τριτοκλασάτους γραφειοκράτες αξιωματούχους να διαμορφώνουν πολιτική. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το σερβικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2019, με έσοδα περίπου10,5 δισεκατομμύρια ευρώ και δαπάνες περίπου 10,7 δις ευρώ. Ο υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Σερβίας θα επικεντρωθεί στην ανανέωση και στην προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων, αλλά επίσης στην αύξηση των μισθών των ανδρών των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η «αντιπολίτευση», (Ντράγκαν Ντίλας, Μπόσκο Ομπράντοβιτς, Μπόρκο Στεφάνοβιτς, Ζόραν Λούτοβατς , Νίκολα Γιοβάνοβιτς, Μίροσλαν Άλεξιτς), έκαναν μια διαδήλωση από τη Φιλοσοφική Σχολή ως την Κρατική Τηλεόραση, με συνθήματ καυα του Βούτσιτς, με αφορμή των ξυλοδαρμό του ηγέτη της «Λέβιτσε» Μπόρκο Στεφάνοβιτς, στο Κρούσεβατς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Σέρβοι και Κροάτες πρέπει να οικοδομήσουμε γέφυρες συνεργασίας ανεξάρτητα από το παρελθόν, δήλωσε ο Δήμαρχος Ζάγκρεμπ Μίλαν Μπάντιτς. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Πρίστινας δήλωσε ότι «στο Κοσσυφοπέδιο δεν υπάρχει καμία βούληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς» ,Το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (ACCC) με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς εξέφρασε την αν ησυχία του για την μείωση της διαφάνειας και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης και των άλλων κρατικών θεσμών για την καταπολέμηση της διαφθοράς», «παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων». 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρεσβευτής της ΕΕ είπε ότι αναμένει η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στην Αλβανία για να κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα .Ο κ. Λουίτζι Σορέκα , θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία για τον εκλογικό κώδικα και τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σώμα, και τόνισε: «Μπαίνουμε σε μια πολύ σημαντική περίοδο».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Σύζυγος του Ειδικού Εισαγγελέα Κάτνιτς Νατάσα είναι καταπατητής δημόσιας γης και υποβλήθηκε μήνυση εναντίον της από την διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. ¨Άρχισε χθες να μεταδίδει το πρώτο μουσουλμανικό ραδιόφωνο του Μαυροβουνίου, «radio Φατίχ» , που ανήκει στην Ισλαμική Κοινότητα.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.  Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών Μίλοραντ Ντόντικ ανακοίνωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας θα εμφανιστεί στις 17 Δεκεμβρίου στην Εθνοσυνέλευση για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Πρόεδρος Ντόντικ δήλωσε ότι στη Βοσνία Ερζεγοβίνης πρέπει να αρχίσει ένας διάλογος σχετικά με τις λύσεις που επιβλήθηκαν από τους υψηλούς αντιπροσώπους , γιατί αλλιώς δεν βλέπει το λόγο ύπαρξης της Βοσνίας Ερζεγοβίνης . Ο Ντόντικ τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει στην αποδοχή όσων έγιναν με τη βία από τους Ύπατους Εκπρόσωπους. 
.ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Άνδρες της φορολογικής αστυνομίας  κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες ένα ναρκωτικών. ( Κοκαΐνη, Ηρωίνη, τετραϋδροκανναβινόλη THC, Όπιο, αμφεταμίνες κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου