Νοεμβρίου 15, 2018

Η συζήτηση για το Κοσσυφοπέδιο στον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από έξι μήνες συζήτησε ξανά για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτιέρες για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια. Η Σερβία εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος είπε ότι τίποτα θετικό δεν συνέβη κατά την περίοδο από την τελευταία συνεδρία, αλλά έγιναν νέες προκλήσεις και νέα επεισοδίων. 
Η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας κράτησε τρεισήμισι ώρες. 

Ο κ. Ντάτσιτς τόνισε ότι η Ένωση των Σερβικών Δήμων δεν σχηματίζεται, για πάνω από 2.000 ημέρες, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ότι δεν έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις για την επιστροφή περισσότερων από 200.000 εσωτερικά εκτοπισμένων, δεν ξεκίνησε το ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ, και δεν βρέθηκε ο δράστης της δολοφονίας του Όλιβερ Ιβάνοβιτς. 

Ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στις μονομερείς ενέργειες της Πρίστινας, κυρίως για τον μετασχηματισμό της Δύναμης Ασφαλείας σε Ένοπλες Δυνάμεις και ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να μην υποστηρίξει το αίτημα της ένταξης της Πρίστινα στην Interpol και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
 Ο κ. Ντάτσιτς είπε επίσης ότι πολλά κράτη αναθεωρούν την απόφασή τους για αναγνώριση της Πρίστινας , ότι δέκα χώρες μετέβαλαν στάση επειδή συνειδητοποίησαν ότι δεν γνώριζαν επαρκώς την κατάσταση και ότι είναι αναγκαίο να δοθεί μια ευκαιρία διαλόγου. «Σύντομα, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, αλλά ο αριθμός των χωρών που έχουν αναγνωρίσει τη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου έχει πέσει κάτω από το ήμισυ των κρατών μελών του ΟΗΕ», είπε ο Ντάτσιτς που μίλησε και για το συμπληρωματικό φόρο που επιβλήθηκε από την Πρίστινα στα εμπορεύματα από τη Σερβία. 
«Η Πρίστινα την περασμένη εβδομάδα επέβαλε πρόσθετο φόρο 10% επί των σερβικών προϊόντων ως τιμωρία για τις δραστηριότητες της εξωτερικής πολιτικής μας, παραβιάζοντας έτσι την συνθήκη CEFTA », δήλωσε ο Ντάτσιτς. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας είπε ότι η Σερβία προσπαθεί να βρεθεί μια βιώσιμη λύση συμβιβαστική λύση για το Κοσσυφοπέδιο, ενώ η Πρίστινα έχει μια αντιπαραγωγική προσέγγιση και ότι η κατάσταση απέχει πολύ από το επιθυμητό επίπεδο ασφαλείας και σταθερότητας και ως εκ τούτου, το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ψηλά στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,το οποίο έχει την ευθύνη για την πρόληψη των συγκρούσεων. 
«Είναι σημαντικό ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια παραμένει ψηλά στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

 Ο επικεφαλής της UNMIK Ζαχίρ Τανίν, είπε ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα συζητούν για μια συνολική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής εδαφών. Ο επικεφαλής της UNMIK δήλωσε ότι η απόφαση της Πρίστινα να επιβάλλει φόρο επί των αγαθών από την κεντρική Σερβία και η έγκριση των τριών νομοσχεδίων για τις δυνάμεις ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο έχουν αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. «Η πρόσφατη υιοθέτηση τριών νομοσχεδίων για τις δυνάμεις ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο από το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, έχει προκαλέσει νέες εντάσεις. Το ζήτημα αυτό πρέπει να ρυθμιστεί με προσεκτικά τα βήματα και να είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής διαδικασίας στην οποία θα συμμετέχουν όλοι μαζί», είπε ο Τανίν.

 Ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια , δήλωσε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι ανησυχητική, και, ότι μια νέα έκρηξη συγκρούσεων θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή. «Πρέπει να σημειωθεί ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα. Καλώ τους συναδέλφους να στηρίξουν το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας», δήλωσε ο Ρώσος εκπρόσωπος που τόνισε οτι τα σχέδια της Πρίστινα να μετατρέψει τη Δύναμη Ασφαλείας σε Στρατό αποτελεί παραβίαση του ψηφίσματος 1244.
 Ο ρώσος πρέσβης σημείωσε ότι το Ειδικό Δικαστήριο δεν έχει ξεκινήσει τις εργασίες του , ότι η προσπάθεια της Πρίστινα να ενταχθεί στην Ιντερπόλ δεν αφορά στην καταπολέμηση του εγκλήματος, αλλά είναι καθαρά πολιτική και τόνισε ότι τελική λύση θα πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτή νε έχει διεθνή νομική μορφή και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. 

Η Πρέσβης του Κοσσυφοπεδίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Βλόρα Τσιτάκου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ιντερπόλ λέγοντας ότι εκείνοι που παρεμποδίζουν την εισδοχή της Πρίστινα βοηθούν έμμεσα το οργανωμένο έγκλημα. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε από το Κοσσυφοπέδιο αποτελεσματική καταπολέμηση της διεθνούς εγκληματικότητας, αν δεν είναι μέλος της Ιντερπόλ. Το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μια μαύρη τρύπα στην Ευρώπη. Είναι προφανές ότι από τη σημερινή κατάσταση μπορούν να επωφεληθούν μόνο οι εγκληματίες, τα καρτέλ των ναρκωτικών και τρομοκράτες. Για τη δημιουργία των ενόπλων δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου, είπε ότι ο στόχος είναι να συμβάλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», «και δεν έρχεται σε αντίθεση με το ψήφισμα 1244» .
Η Τσιτάκου κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του της βάσει της συμφωνίας των Βρυξελλών και ότι, η Σερβία παραβιάζει τη συμφωνία CEFTA κάνοντας ντάμπινγκ και αυτό είναι ο μόνος λόγος, για την επιβολή του φόρου 10%. 
Η Βλόρα Τσιτάκου προέτρεψε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας να αραιώσει τις συνεδριάσεις για το Κοσσυφοπέδιο δηλώνοντας ότι οι πόροι των Ηνωμένων Εθνών μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα. 

Η Κίνα δήλωσε ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Σερβίας, και απεύθυνε έκκληση για την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί. 
Η Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι η χώρα της αναγνωρίζει τη σημασία της UNMIK για τη σταθεροποίηση και τη συμφιλίωση , είπε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο έχει αλλάξει δραματικά σε σύγκριση με αυτό που ήταν πριν από 20 χρόνια, και είπε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα επί του εδάφους, και τόνισε ότι η Βρετανία ενθαρρύνει το Βελιγράδι και την Πρίστινα να σημειώσουν πρόοδο προς την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο διάλογο υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ο ρόλος της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας », είπε.
 Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, είπε ότι «τώρα είναι η ώρα για τις δύο πλευρές να επιδείξουν ευελιξία για την επίτευξη συμβιβασμού». και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις συνομιλίες με κάθε δυνατό τρόπο, και ότι η χώρα θα «εξετάσει σοβαρά» κάθε συμφωνία που θα είναι διαρκής και ισχύει «και στις δύο χώρες» και ενθαρρύνει τη σταθερότητα. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Το Κόσσοβο δεν θα γίνει ποτέ ανεξάρτητο, ούτε θα γίνει μέλος του ΟΗΕ, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Νέναντ Πόποβιτς, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, της Ρωσικής Δούμας Κονσταντίν Κοσάτσοφ. Ο Σέρβος Υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών, Ρασίμ Λιάιτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει πίεση στα θεσμικά όργανα της Πρίστινα για την κατάργηση του φόρου 10% επί των εμπορευμάτων από την κεντρική Σερβία . Η Ένωση των Οικογενειών των Απαχθέντων και Δολοφονηθέντων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για να σταματήσει τον διάλογο με τους ηγέτες των τρομοκρατών του UCK και να δώσει τον χρόνο στο Ειδικό Δικαστήριο για εγκλήματα του UCK να ασκήσει ποινικές διώξεις στον Ραμούς Χαραντινάι, τον Χασίμ Θάτσι, τον Κάντρι Βέσελι , τον Φατμίρ Λιμάι και τον Αγκίμ Τσέκου. 
Ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του σερβικού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση των εγκλημάτων του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου Μίλοβαν Ντρέτσουν δήλωσε ότι έλαβε αναφορές σύμφωνα μα τις οποίες η KFOR, η UNMIK και η αποστολή του ΟΑΣΕ έχουν στη διάθεση τους πληροφορίες σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Σέρβων, αλλά απέφυγαν να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον Ρώσο πρέσβη Αλέξανδρο Τσεπούριν και δήλωσε πως η επερχόμενη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στη Σερβία θα είναι η πιο γόνιμη μέχρι τώρα και ευχαρίστησε τη Μόσχα για την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας και των προσπαθειών που επενδύουν στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το Κοσσυφοπέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου