Οκτωβρίου 19, 2018

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι αν Πρίστινα σχηματίσει στρατό τότε θα ληφθούν αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Α δήλωσε και ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει έναν ισχυρότερο ρόλο στα δυτικά Βαλκάνια προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η πρωτοβουλία της Αμερικανίδας πρέσβειρας Νίκι Χέιλι για τον τερματισμό της παρουσίας της UNMIK στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι είναι κατά του ψήφισματος 1244 και το διεθνές δίκαιο, και έχει ως στόχο να υπονομεύσει την θέση της Σερβίας στον ΟΗΕ και να μετατρέψει το Κοσσυφοπέδιο σε ανεξάρτητο κράτος όπως θέλουν ορισμένες δυτικές χώρες, δήλωσε ο υπουργός τεχνολογικής ανάπτυξης της Σερβίας Νέναντ Πόποβιτς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο καθηγητής του διεθνούς δικαίου, Ντέγιαν Μίτροβιτς, δήλωσε ότι η UNMIK στο Κοσσυφοπέδιο συγκροτήθηκε με βάση το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μπορεί να καταργηθεί μόνο αν καταργείται το ψήφισμα. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο σέρβος υπουργός της κυβέρνησης Χαραντινάι Ντάλιμπορ Γέφτιτς, που υπέβαλε την παραίτησή του, τόνισε ότι η πρωτοβουλία για το μετασχηματισμό της δύναμης Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου σε στρατό υποσκάπτει το μέλλον του διάλογου με το Βελιγράδι. Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι ενδιαφέρεται για την επίτευξη συμβιβασμού στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μόνιμη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η πρωθυπουργός Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς είπε ότι η Σερβία δεν έχει, ούτε μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία του Δουβλίνου για τους μετανάστες.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε στο Στρασβούργο ότι η αποδοχή του Κοσσυφοπέδιου στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα ήταν μια άμεση παραβίαση της διεθνούς έννομης τάξης και όλων των Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, και επεσήμανε ότι το Βελιγράδι αντιτίθεται σθεναρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου