Οκτωβρίου 19, 2017

Ο αμερικανικός παράγων ανελαβε ρόλο στο διάλογο για το Κόσσοβο

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Καίλ Σκότ επισκέφθηκε χθες τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του επεσήμανε την ανάγκη για συνέχιση του διάλογου Βελιγραδίου-Πρίστινας και την εφαρμογή των συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών για τη δικαιοσύνη.
Ο κ. Σκότ εξέφρασε την ικανοποίησή των ΗΠΑ για την πρόσκληση σε εσωτερικό διάλογο για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι που κάλεσε ο κ. Βούτσιτς .
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ.Βούτσιτς, συζήτησαν επίσης του διμερείς δεσμούς Σερβίας-ΗΠΑ και περιφερειακές υποθέσεις.
Ο κ. Βούτσιτς τόνισε την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας για την ίδρυση της «Κοινότητας των σερβικών Δήμων».
Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πρίστινα εξέδωσε δελτίο Τύπου με το οποίο χαιρέτισε, «τις εντατικές προετοιμασίες και το έργο που έχει γίνει από τους κρατικούς θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου , το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Δικαστικό Συμβούλιο , το Εισαγγελικό Συμβουλίου και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ενταχθούν οι δικαστές και εισαγγελείς από τις άλλες κοινότητες στο δικαστικό σύστημα του Κοσσυφοπεδίου». «Μόλις επιτευχθεί, η δικαστική ολοκλήρωση θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο για την προώθηση της ενσωμάτωσης των κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο και την εξομάλυνση του διάλογου με τη Σερβία. Όλοι οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου αξίζουν την πλήρη λειτουργία του κράτους δικαίου .Ενθαρρύνουμε τα μέρη να καταλήξουν σε χρονοδιάγραμμα στο πλησιέστερο δυνατό στο μέλλον», ανέφερε η ανακοίνωση.
Στη συνέχεια ο κ. Βούτσιτς απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για την υποστήριξη των πολιτικών αντιπάλων της «Σερβικής Λίστας» από ορισμένα πολιτικά κινήματα που εδρεύουν στο Βελιγράδι, και είπε: «Μερικές δυτικές πρεσβείες ασκούν μεγάλη πίεση και επιρροή με στόχο την διάσπαση της Σερβικής Λίστας για να μειώσουν την επιρροή της στην Πρίστινα, καθώς και την επιρροή της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι».
«Δεν υπάρχει καμία «διχόνοια» μεταξύ των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου»,
τόνισε και υπογράμμισε ότι η Σερβία αντιμετωπίζει πιέσεις από πολλές πλευρές, αλλά ότι το Βελιγράδι έχει κάνει ότι μπορεί για να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της χώρας και για τη λαϊκή κυριαρχία και να λαμβάνονται αυτόνομα οι αποφάσεις για τα Σερβικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου