Ιουλίου 08, 2017

Ο Εμπειρογνώμονας της Γιούροστατ Πιέτερ  Εβεράερς που έστειλε ο Χαν στα Σκόπια για να ….βοηθήσει «σταυροκοπιέται» και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί αναβάλλεται για πολιτικούς λόγους , με το έτσι θέλω των Αλβανών, η απογραφή του πληθυσμού.
Όπως είπε στους σκοπιανούς δημοσιογράφους που τον ρώτησαν, «η απογραφή δεν πρέπει να είναι μια πολιτική πράξη», και πρέπει να γίνεται με την καταγραφή μόνο τα ατόμων  που κατοικούν σήμερα στην πΓΔΜ , ή ήσαν απόντες για λιγότερο από ένα χρόνο».
Ο επικεφαλής της διεθνούς συνεργασίας της Γιούροστατ , είπε ότι η μεθοδολογία για τη διεξαγωγή  της απογραφής καθορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και δεν πρέπει να υπόκειται σε πολιτικό παζάρι.
Όπως είπε η προσπάθεια για απογραφή το 2011  διεκόπη μετά τις προσπαθείες να εγγραφούν άτομα που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό.  Η απογραφή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα της πΓΔΜ, μια κοινότητα με περισσότερα από το 20%  του πληθυσμού λαμβάνει επιπλέον δικαιώματα. Εξαιτίας αυτού, η πΓΔΜ διάγει  το 16ο έτος χωρίς απογραφής. Η τελευταία απογραφή ήταν το 2002, που όλοι συμφωνούν ότι ήταν πλαστή.  «Κανονικά, η απογραφή διεξάγεται κάθε 10 χρόνια. Κατά κανόνα, η πολιτική θα πρέπει να είναι έξω από τα στατιστικά στοιχεία και θα πρέπει να τηρείται η αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας.
Η Στατιστική Υπηρεσία πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις», δήλωσε ο Εβεράερς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου