Ιουλίου 08, 2017

Η 8η Ιουλίου στην Ιστορία

1099 . Κατά την Πρώτη Σταυροφορία, 15.000 πεινασμένοι Χριστιανοί στρατιώτες έκαναν ξυπόλητοι λιτανεία γύρω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ.

1167. H Μάχη του Ζέμουν , έξω από το Βελιγράδι, μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου της Ουγγαρίας.
Οι Βυζαντινοί, που είχαν και μερικούς ευρωπαίους Ιππότες μισθοφόρους καθώς και Κουμάνους μισθοφόρους και που τους διοικούσε ο Ανδρόνικος Κοντοστέφανος, πέτυχαν μια αποφασιστική νίκη, υποχρεώνοντας τους Ούγγρους να ζητήσουν με τους όρους του Αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού.
Οι Ούγγροι αναγνώρισαν τα δικαιώματα της αυτοκρατορίας επί της Βοσνίας, της Δαλματίας, της Κροατίαςνότια του ποταμού Κρκα, καθώς και στη Φρούσκα Γκόρα , έδωσαν Ομήρους για εγγυηση, δεχτηκαν να πληρώσουν φόρο τιμής Βυζάντιο και να παρέχουν στρατό στον αυτοκράτορα , όταν του ζητηθεί.
Η μάχη του Ζέμουν ολοκλήρωσε την προσπάθεια του Μανουήλ Κομνηνου για την εξασφάλιση των βορείων Συνόρων.

1283 . O Ρογήρος της Λαούρια , διοικητής της στόλου της Αραγονία συνετριψε το στόλο των Ανδεγαυών στη ναυμαχία της Μάλτας κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Σικελικού Εσπερινού.

1497. Ο Πορτογάλος πλοηγός Βάσκο ντα Γκάμα απέπλευσε από τη Λισαβόνα στο παρθενικό του ταξίδι για να ανακάλυψε το θαλάσσιο δρόμο προς την Ινδία γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.


1579. Βρέθηκε στο Καζάν η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας του Καζάν.

1709. Στη Μάχη της Πολτάβας , 27 Ιουνίου /8 Ιουλίου ο ρωσικός στρατός υπό τις διαταγές του Μεγάλου Πέτρου συνέτριψε τον στρατό του Κάρολου του 12ου. Από τους 37000 μόνο 1500 διέφυγαν μαζί με τον Κάρολο στην Μολδαβία.

1730 . Σεισμός εκτιμώμενου μεγέθους 8,7 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι που κατέστρεψε τις ακτές της Χιλής.

1822. Ο ποιητής Πέρσι Σέλεϊ, της παρέας του Βύρωνα, λιγο ριν κλεισιε τα 30, πνίγηκε στη Σαρδηνία ενώ επέστρεφε από το Λιβόρνο με το ιστιοπλοϊκό του Σκάφος Δον Ζουάν. Ο φίλος του Εντουάρντ Τρελλώνι όταν πέθανε το 1881, θάφτηκε στη Ρώμη, δίπλα στον τάφο του Σέλεϊ.

1833. Στις 26 Ιουνίου/8 Ιουλίου, την παραμονή της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων που υπεράσπισαν την Κωνσταντινούπολη , υπογράφηκε στο «γιαλί» του Σουλτάνου στο Βόσπορο, η συνθήκη αμοιβαίας συνδρομής και αιώνιας ειρήνης και τη φιλίας μεταξύ του Τσάρου και του Σουλτάνου καλά ως εγγύηση ότι οι Οθωμανοί θα κλείσει τα Δαρδανέλια για οποιαδήποτε ξένα πολεμικά πλοία, αν οι Ρώσοι του ζητούσαν.
Η Συνθήκη είχε σημαντικές συνέπειες όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα με την Μεγάλη Βρετανία. Κατά την αιγυπτιακή κρίση του 1831, ο Τσάρος Νικόλαος , δυο χρόνια μετα τον ρωσο-τουρκικό πόλεμο , αντιλαμβανόμενος ότι τα ρωσικά συμφέροντα δεν θα εξυπηρετούνταν εάν άφηνε το υποχείριο των Αγγλων Μεχμετ Αλή Πασά, να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη, αποφάσισε να βοηθήσει τον Σουλτάνο Μαχμού. Το Φεβρουαρίου του 1833 η ρωσική μοίρα της Μαυρης Θάλασσας μπήκε στο Βόσπορο και οι Ρώσοι αποβίβασαν στρατεύματα, αποκλείοντας την προέλαση του αιγυπτιακού στρατού στην Κωνσταντινούπολη. Ανήσυχες για την Ρωσο-τουρκική προσέγγιση, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία προώθησαν τη συμφιλίωση μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας το Μαΐο του 1833.

1846 . O βασιλιάw Χριστιανός άλλαξε παράνομα τη σειρά διαδοχής στο στέμμα της Δανίας, ώστε το θρόνο να μπορούν να κληρονομήσουν και γυναίκες ώστε να αποτρέψει την απόσχιση της επαρχίας του Χολστάιν και προκάλεσε ένα κύμα οργής μεταξύ των γερμανών κατοίκων του Χολστάιν, που κλιμακώθηκε, και δυο χρόνια μετά οδήγησε στον πόλεμο του Σλέσβιχ-Χολστάιν.

1866. Κατά τον Αυστρο-πρωσικό πόλεμος, οι Πρώσοι κατέλαβαν χωρίς μάχη την Πράγα.

1878.Στη Σόφια άνοιξε η βουλγαρική σχολή Ευελπίδων.

1912. Στις 25 Ιουνίου/8 Ιουλίου ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας πήρε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης, με επίδοση 3,37.

1941.Ο πρώην μητροπολίτης Κορινθίας Δαμασκηνός ενθρονίστηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών.

1942. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους καταδικασμένους από στρατοδικεία Μανώλη Πετράκη, και Νίκο Βοριά, και τους Στάθη Βουκελάτο, και Σταύρο Μαυρομμάτη. Στην Κόρινθο περίπολος σκότωσε τον Παναγιώτη Γκλουζίκο, ενώ προσπαθούσε να κάνει σαμποτάζ στη σιδηροδρομική γραμμή.

1943. Στο πλαίσιο του σχεδίου παραπλάνησης των γερμανών σχετικά με την απόβαση στη Βαλκανική, ο ΕΔΕΣ πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις στη Ήπειρο. Οι Γερμανοί μετέφεραν ενισχύσεις από Δυτ.Ελλάδα προς την περιοχή ΓΡΕΒΕΝΩΝ, μη ενοχληθέντες υπό του ΕΛΑΣ εις ΜΑΚΡΥΝΟΡΟΣ. Ανταρτικές δυνάμεις του ΕΛΑΣ συγκρούστηκαν με τους Γερμανούς στη μάχη της Αγόριανης.

1946. Οι κομμουνιστές προσέβαλαν το Σταθμό Χωροφυλακής Αγριλιάς Τρικάλων .

1947. Στη Βουλγαρία η κυβέρνηση απέρριψε την αμερικανική προσφορά βοήθειας από το σχέδιο Μάρσαλ.

1956 .Στο Βελιγράδι μεταδόθηκε πρώτη πειραματική τηλεοπτική μετάδοση, στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Νίκολα Τέσλα.
Το πρόγραμμα παρακολούθησαν οι πολίτες από σαράντα δέκτης που τοποθετήθηκαν σε βιτρίνες καταστημάτων σε διάφορα σημεία της πόλης.

1962. Σφοδρή επίθεση του Γεώργιου Παπανδρέου κατά του βασιλιά Παύλου και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων από το Αργοστόλι. Τόνισε ότι ο βασιλιάς «κατέστη αρχηγός παρατάξεως», και ζήτησε την κατάργηση των έκτακτων μέτρων.

1968 .Έληξε η Δίκη του πρώτου κλιμακίου της Δημοκρατικής Άμυνας, στην οποία δικάστηκαν και οι υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού που είχαν συλληφθεί τον Ιανουάριο. Το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών καταδίκασε 8 από τους 21 κατηγορούμενους, σε ποινές από 2 έως 10 χρόνια φυλάκισης. Α. Πολίτης (10 χρ), Γ. Νοταράς (8), Κ. Σοφούλης (5), Γιάννης Μαρμαρινός κά.

1997. Ο Σημίτης, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ υπέγραψε με τον Ντεμιρέλ τη προδοτική Συμφωνία της Μαδρίτης , με την οποία αναγνώρισε « τα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της», και Δεσμεύτηκε «για αποφυγή μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση», και Δεσμεύτηκε «για διευθέτηση των διαφορών, στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης», και για συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.

2007.Οι Αμερικανοί ψήφισαν τα Νέα Επτά Θαύματα του τουριστικού Κόσμου. 1. Το Σινικό Τείχος. 2. Το Κολοσσαίο. 3.Το κτιριακό συγκρότημα Τατζ Μαχάλ στην Ινδία. 4.Η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου στο νότιο Περού . 5.Το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή, στο Ριο. 6.Η πόλη της Πέτρας στην Ακαμπα. Ο ο ναός Τσίτσεν Ίτζα των Μάγια στο Μεξικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου