Μαΐου 19, 2017

Η 19η Μαΐου στην ιστορία

1606. Αναγορεύτηκε δια βοής στην Κόκκινη Πλατεία τσάρος ο βογιάρος Βασίλι Ιβάνοβιτς Σουίτσκι.

1635 . Κατά τον τριακονταετή πόλεμο η Γαλλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ισπανία.

1643. Η χειρότερη ήττα στην ιστορία του ισπανικού στρατού, στην Μάχη του Ροκρουά. Νίκησαν οι Γάλλους, που τους διοικούσε ο πρίγκιπας Λουδοβίκος Β΄ του Κοντέ.

1649. Το Μακρύ Κοινοβούλιο νόμο με τον οποίο η Αγγλία εγινε Δημοκρατία.

1698. Αποκαταστάθηκαν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και του Τάγματος της Μάλτας.

1712. Ο Πέτρος Α της Ρωσίας μετέφερε την πρωτεύουσα από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη.

1728. Ο Πέτρος Β΄ της Ρωσίας επέστρεψε στην πρωτεύουσα από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα.

1780. Η «μαύρη ημέρα». Στη Νέα Αγγλία του Καναδά στις 13:24 (τοπική) για άγνωστο λόγο χάθηκε ο ήλιος και είχε σκοτεινιάσει. Η Σελήνη σε 150 μοίρες από τον ήλιο περιγράφηκε ως «αίμα».

1781. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ απέλυσε το Γενικό Διευθυντής των Οικονομικών Ζακ Νεκέρ έπειτα από τη δημοσίευση της έκθεσης Απολογισμού προς τον βασιλιά, με την οποία κατηγορούσε τους υπευθύνους για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας.

1798. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης απέπλευσε από την Τουλόν για την Εκστρατεία στην Αίγυπτο .

1815. Στο συνεδριο της Βιέννης αποφασίστηκε με την υποστήριξη του τσάρου Αλεξάνδρου η ενταξη του καντονιού της Γενεύης στην Ελβετική Συνομοσπονδία.


1894. Στη Βουλγαρία στις 19/31 Μαΐου ορκίστηκε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κωνσταντίν Στοίλοφ του λαϊκού Κόμματος.

1906. Εγκαινιάστηκε από το Βασιλιά της Ιταλίας και τον Πρόεδρο της Ελβετίας, το μακρύτερο σιδηροδρομικό τούνελ στον κόσμο, (μήκους19,7 χιλιόμετρων) που περνάει κάτω από τις Άλπεις και ενώνει Ιταλία με Ελβετία στο Σιμπλόν. Η κατασκευή του τούνελ ανατέθηκε το 1890 στο Γερμανό Άλφρεντ Μπραντ.

1912. Συνεδρίασε για πρώτη φορά η νέα η Βουλή και με εντολή της κυβέρνησης Βενιζέλου, εμποδίστηκε η είσοδος των Κρητικών βουλευτών από ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

1913. Υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη η Ελληνοσερβική συνθήκη Συμμαχίας κατά των εδαφικών βλέψεων της Βουλγαρίας.

1919. Ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, αρχίζοντας τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

1921. Στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφάσισε να μειώσει σημαντικά την ποσόστωση για την υποδοχή των μεταναστών από την Ευρώπη, κυρίως από τη Ρωσία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Ο νέος νόμος μετανάστευσης έθεσε εθνικά επιτρεπόμενα όρια, περιορίζοντας τη μετανάστευση στο 3% του αριθμού των μελών της κάθε εθνότητας στην Αμερική από το 1910.

1934. Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Βασίλειο της Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκαν από τη στρατιωτική οργάνωση Zveno υπό τον Νταμιάν Βέλτσεφ και ανέτρεχε την κυβέρνηση του Νικόλα Μουσάνοφ .
Οι πραξικοπηματίες διόρισαν κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον στρατηγό Κίμωνα Γκεοργκίεφ που εκδήλωσε την πρόθεσή του αμέσως να σχηματίσει συμμαχία με τη Γαλλία .

1935 . Η Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ απέστειλε μια μυστική επιστολή στο εσωτερικό του κόμματος με την οποία καλούσε τις οργανώσεις να προσδιορίσουν Τους «εχθρούς της εργατικής τάξης» στις γραμμές του Κόμματος. Στη Γερμανία εγκαινιάστηκε μεταξύ Φραγκφούρτης και Ντάρμστατ, το πρώτο τμήμα της Reichsautobahn. Στις εκλογές στην Τσεχοσλοβακία, το Κόμμα του Κόνραντ Χένλαϊν των Σουδητών,  έλαβε το 80% της ψήφου των Γερμανών και εξέλεξε 44 από τους 300 βουλευτάς του Κοινοβουλίου.


1943. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, μίλησε στο αμερικανικό Κογκρέσο.

1945. Οι ελληνικές Αρχες μπήκαν στα Χανιά και έληξε η γερμανική Κατοχή.Ο Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας Έντουαρντ Μπένες υπέγραψε το Αναγκαστικό διάταγμα Νο 5 σύμφωνα με το οποίο «όλα τα περιουσιακά στοιχεία των προσώπων που με γερμανική υπηκοότητα στο έδαφος της Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας πρέπει να τεθεί υπό κρατική διοίκηση». Στο Φλένσμπουργκ συνελήφθη ο δημοσιογράφος και στέλεχος του εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Δρ. Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ .

1960. Η βελγική Βουλή ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας του Κονγκό.

1962. Η Μέριλιν Μονρόε τραγούδησε το Happy Birthday προς τιμήν του προέδρου Τζον Κένεντι στο πάρτι γενεθλίων του.

1967. Η ΕΣΣΔ υπέγραψε με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία τη συνθήκη που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα στο Διάστημα. Η αεροπορία των ΗΠΑ βομβάρδισς για πρώτη φορά την πρωτεύουσα του Βόρειου Βιετνάμ, Ανόι.

1969. Στη Γερμανία, ο Χέλμουτ Κολ ανέλαβε πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

1973. Η ΕΣΣΔ και η Δυτική Γερμανία υπέγραψαν δεκαετή συμφωνία συνεργασίας.

1974. Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν με μικρή διαφορά νίκησε το Φρανσουά Μιτεράν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.

1979. Συνάντηση, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. Κουρτ Βαλντχάιμ, του προέδρου της Κύπρου Σπ. Κυπριανού με τον ηγέτη του τουρκοκυπριακού κράτους Ραούφ Ντενκτάς στη Λευκωσία.

1987. Ο Γεώργιος Ράλλης αποχώρησε από το κόμμα της ΝΔ.

1989. Ίδρυση του «Ελληνικού Ριζοσπαστικού Κινήματος» από τον Αντώνη Τρίτση.

1991.Δημοψήφισμα στην Κροατία για την ανεξαρτησία από τη Γιουγκοσλαβία. Το 94,2% ψήφισαν «ναι». Οι σέρβοι έκαναν μποϊκοτάζ.

1993. Δημοψήφισμα στη Δανία για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Το 56,8% είπε ΝΑΙ. Στην Ελλάδα η Βουλή αποφάσισε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις τηλεφωνικές υποκλοπές της περίοδου 1985-1993.

1994. Επίθεση για τη υποτίμηση της Δραχμής από τις Τράπεζες Πειραιώς, Χίου, Γιούρομπανγκ.

1997. Ο Σάκης (Ρουβάς) μαζί με το τούρκο αδελφό του Μουράτ Κουτ κάνουν Συναυλία στην κατεχόμενη Λευκωσία.

1999. Κατά την 57η ήμερα των νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία χτύπησαν με 16 πύραυλους τη νοτιοανατολική περιφέρεια του του Δήμου του Μπουγιάνοβατς.
Στο Κοσσυφοπέδιο χτύπησαν στο Κόσσοβο Πόλιε την Γκνιλάνε και στο Πρίζνεν.Στη Γκνιλανε σκοτώθηκαν τρεις γυναίκες και ένας άνδρας. Βομβάρδισαν ακόμα και το χωριό Ζαγκράτσκα Χότζα κοντά στο Πρίζρεν, που είχε αποκλειστικά Αλβανούς κατοίκους. Έριξαν και πέντε πυραύλους στην αγορά ζώων στις παρυφές του Πρίζρεν, που καταγράφηκε.
Στο Βελιγράδι βομβάρδισαν τις εγκαταστάσεις της «Jugopetrol» του Βελιγραδίου στην Ada Ciganlija.
Ο μεσολαβητής των Αμερικανών, ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με μια κοινή προσέγγιση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας .Ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν πήγε στο Βελιγράδι.
Ο γερμανός καγκελάριος Σρέντερ είπε ότι συμφωνεί με τις διπλωματικές και στρατιωτικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά είναι αντίθετος με την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία.
Μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων να σχολιάσει την δέσμευση του αλκοολικού Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ να σταλούν χερσαίες δυνάμεις στο Κόσσοβο , ο Σρέντερ είπε ότι «δεν είχε καμία πρόθεση να συμμετάσχει σε μια συζήτηση σχετικά με τη στάση της Βρετανίας», τονίζοντας ότι οι χερσαίες δυνάμεις δεν θα ήταν μια καλή λύση. Είπε ακόμα ότι «έχει μεγάλες ελπίδες για μια πολιτική λύση» και ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αλλάξει τώρα τη στρατηγική της και να έχει ανεπιθύμητα ενέργειες.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η τρέχουσα πολιτική του ΝΑΤΟ είναι να συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές, σε συνδυασμό με τη διπλωματία. Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης 14,6 δισεκατομμύρια δολάρια, που προορίζονται κυρίως για να συνεχίσει την επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας.
Το σχέδιο νόμου για τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης υποστηρίχθηκε από 269 βουλευτές. Κατά ψήφισαν 158. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα δήλωσε ότι η Συμμαχία είναι «ανοιχτή στην ιδέα μιας εκεχειρίας,» αλλά ο Προέδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα πρέπει να δώσει ένα σαφές μήνυμα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα αποσυρθούν πλήρως από το Κοσσυφοπέδιο. Ο Σολάνα τόνισε ότι οι επιθέσεις της Συμμαχίας κατά της Γιουγκοσλαβίας θα συνεχιστούν μέχρι «ο Μιλόσεβιτς να αλλάξει την σημερινή του θέση».

2011. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν παραιτήθηκε  από επικεφαλής του ΔΝΤ. Η ιαπωνική οικονομία μπήκε και επίσημα σε ύφεση. Ο Δανός σκηνοθέτης Λαρς φον Τρίερ κηρύχθηκε ανεπιθύμητος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών , έπειτα  σχόλια που έκανε για τον Αδόλφο Χίτλερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου