Απριλίου 06, 2017

Κοσσυφοπέδιο :Ο Θάτσι ανακοίνωσε προσφυγή κατά της Σερβίας για γενοκτονία

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Bota Sot», ανακοίνωσε ότι γίνεται η προετοιμασία για να υποβληθεί μήνυση κατά της Σερβίας στο διεθνές δικαστήριο για «γενοκτονία». 
Ο Πρόεδρος ο Θάτσι, ζήτησε και πάλι από τον κυβερνώντα συνασπισμό να «περάσει» τις συμφωνίες που υπεγράφησαν στις Βρυξέλλες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. «Η Ένωση των Σερβικών κοινοτήτων πρέπει να δημιουργηθεί για να πάψουν όσοι επικρίνουν την Πρίστινα ότι δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες με το Βελιγράδι», είπε.
Για την οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο, ο Πρόεδρος , κατέστησε σαφές οτι δεν υπάρξει κατάργηση των θεωρήσεων με την Ευρώπη χωρίς να ψηφίσουν το νόμο, και είπε ότι η αντιπολίτευση στρέφεται εναντίων των πολιτών. Όσο για το μετασχηματισμό των δυνάμεων Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου σε στρατό, ο Θάτσι είπε ότι θα γίνει, «σύντομα», και ότι ο Στρατός του Κοσσόβου, «θα είναι πολυεθνικός».
Στις δηλώσεις του Θάτσι απάντησε ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς που τόνισε ότι ο Θάστι , μετά από «την πανωλεθρία» που υπέστη με την προσπάθεια του να σχηματίσει το λεγόμενο στρατό του Κοσσυφοπεδίου, προσπαθεί με την αγωγή γενοκτονίας να «στρέψει την προσοχή του Κοινού σε ένα διαφορετικό θέμα».
Ο Ντάτσιτς πάντως τόνισε - ότι «η Σερβία δεν διέπραξε γενοκτονία στο Κοσσυφοπέδιο αλλά , ο UCK («Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου») διέπραξε γενοκτονία εναντίον του Σερβικού λαού».
Δηλώσεις έκανε και ο Υπουργός Έργασίας, και τεως υπέυθυνος για το Κόσσοβο και το Μετόχι Αλεξάνταρ Βούλιν που τόνισε ότι «οι Σέρβοι πρέπει να παραμείνει ήρεμοι», ότι «στην Πρίστινα η επιτυχία ενός πολιτικού αποτιμάται με το πόσο μίσος εκφράζει προς τους Σέρβους και Σερβία», και ότι , «ο Θάτσι πρέπει να γνωρίζει ότι μόνο κράτη-μέλη του ΟΗΕ, και όχι «Περιοχές», μπορούν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο».Όπως είπε ο Βούλιν « το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του ΣΑ είναι έδαφος υπό προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, και δεν είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών, και θα γίνει ποτέ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου