Απριλίου 05, 2017

Κοσσυφοπέδιο : Οι «δουλειές» με το Εθνικό Κέντρο δεν πάνε καλά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αλβανικού Ινστιτούτου Στατιστικής , (INSTAT), το Εμπόριο μεταξύ της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου δεν ανταποκρίνεται στους πολιτικούς στόχους που έθεσαν οι κυβερνήσεις των Τιράνων και της Πρίστινας.
Η αξία των εξαγωγών της Αλβανίας προς το Κόσσοβο το 2016 , έπεσε από τα περίπου 157 εκ. ευρώ το 2015 σε 125 εκ. ευρώ. Η αξία των εξαγωγών του Κοσσυφοπεδίου προς την Αλβανία το 2016 έφθασε σε περίπου 43.9 εκ. ευρώ,
Η υπουργός οικονομίας της Αλβανίας, Μιλβα Οικονόμι συγκάλεσε σύσκεψη για να εκτιμηθούν οι τελωνειακές δυσκολίες στις συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.
Ορισμένες από τις δυσκολίες απορρέουν από το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζονται τα διάφορα έγγραφα του Κοσσυφοπεδίου από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, και δημιουργούνται προβλήματα στα σύνορα. Διαπιστώθηκε επίσης Πρόσθεσε ότι για τις μικρές και μεσαίες αλβανικές εταιρείες που εξάγουν στο Κοσσυφοπέδιο, οι τελωνειακές αμοιβές είναι πολύ υψηλές, και επομένως ασύμφορες. 
Το Αλβανικό Κέντρο Προώθησης Εξαγωγών , ανέφερε ότι οι δύο χώρες ανταλλάσουν μόνο προϊόντα που παράγονται από μεγάλες επιχειρήσεις, και τόνισε ότι «οι μεγαλύτερες αλβανικές εξαγωγές στο Κοσσυφοπέδιο αφορούν στην κατηγορία των ορυκτών και στην ηλεκτρική ενέργεια, και σε περίπου 15 Αλβανικές εταιρείες σκυροδέματος και οικοδομικών υλικών που είναι οι βασικοί εξαγωγείς στο Κοσσυφοπέδιο».
Οι εξαγωγές τροφίμων, ποτών και καπνού σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2016 είχαν αξία μόλις 1,8 εκ. ευρώ Σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας παραμένει Ιταλία, και τις εξαγωγές και στις εισαγωγές
. Η κυβερνητική σύσκεψη όμως απέτυχε να συνδυάσει το επίσημο εμπόριο με τις «ανεπίσημες» και «αφορολόγητες» αλβανικός εξαγωγές «αγροτικών προϊόντων» που χρηματοδοτούν το εμπορικό έλλειμμα και νομιμοποιούνται μέσω του διμερούς εμπορίου. 
Η Αλβανία κατά τη διάρκεια του 2016 έκανε εισαγωγές 136 εκ. ευρώ από Σερβία αλλά οι εξαγωγές είναι πολύ χαμηλά. (Άλλωστε «αφορολόγητα γεωργικά προϊόντα» η Σερβία εισάγει από το Κόσσοβο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου