Δεκεμβρίου 27, 2016

πΓΔΜ-BJRM: Οι εκλογές δεν έδωσαν «καθαρή λύση»

Μετά την αποτυχία του σχεδίου να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στη βουλή δια των επαναληπτικών εκλογών στο χωριό Τεάρσε, το πολιτικό ενδιαφέρον μεταφέρεται στη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης καθώς και στη συνέχεια της αναμέτρησης του VMRO-DPMNE με τις ΜΚΟ που χρηματοδοτεί η Ανοιχτή Κοινωνία και με τους «ξένους διπλωμάτες» των οποίων τον ρόλο κατήγγειλε ο ίδιος ο κ. Γκρουέφκι.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε τα επίσημα αποτελέσματα και κατονόμασε τους βουλευτές που εκλέγονται. Τώρα θα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου το κοινοβούλιο να συγκροτηθεί σε σώμα.
Ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ, που ξαναβρίσκει τον ρυθμιστικό ρόλο του, έχει μέχρι τις 9 Ιανουαρίου για να δώσει την εντολή για σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος , τον Νίκολα Γκρούεφσκι . Το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Σύνταγμα, έχει προθεσμία μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου για να ψηφίσει νέα κυβέρνηση, αλλιώς θα διαλυθεί και θα γίνουν νέες εκλογές.
Αυτό είναι το διάστημα στο οποίο ο κ. Γκρουέφσκι θα πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τον κ. Αχμέτι, ο οποίος συγκάλεσε χθες σύσκεψη των αλβανικών κομμάτων για να καταλήξουν σε μια κοινή πλατφόρμα. Το κίνημα «Μπέσα» και το DPA αγνόησαν την πρόσκληση στην οποία ανταποκρίθηκε μόνο η «Αλβανική Συμμαχία».
Το DUI και η «Συμμαχία» συμφώνησαν ότι το πλαίσιο των αλβανικών απαιτήσεων περιλαμβάνει να καταστεί η αλβανική επίσημη γλώσσα σε ολόκληρη την επικράτεια της Μακεδονίας, την παράταση των εργασιών της Ειδικής Εισαγγελίας, τη δίκαιη κατανομή του κρατικού προϋπολογισμού σε ότι αφορά στους αλβανούς και συναινετική λήψη αποφάσεων σχετικά με όλα τα σημαντικά θέματα». Ο κ. Αλί Αχμέτι, θα επανέλθει με νέα πρόσκληση προς τους άλλους και είπε: «Οι διαφορές μεταξύ μας είναι πολύ μικρές ενώ μας ενώνουν τα μεγάλα θέματα για τους Αλβανούς. Είμαστε έτοιμοι για μια συνάντηση με τη «Μπέσα» και το DPA ώστε να καταλήξουμε σε μια κοινή πλατφόρμα για τα ζητήματα των Αλβανών».
Ωστόσο, το κίνημα «Μπέσα» που έχει επιλέξει την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών στις απαιτήσεις του περιλαμβάνει τον αποκλεισμό από την κυβέρνηση όσων βρίσκονται υπό Διερεύνηση από την Ειδική Εισαγγελία. Δηλαδή τον αποκλεισμό του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Αλβανία:Διώχνουν δύο εγκληματίες βουλευτές και ένα δήμαρχο

Η Γενική Εισαγγελία των Τιράνων ζήτησε από το Δικαστήριο να καθαιρέσει δυο βουλευτές και ένα δήμαρχο σε εφαρμογή του Νόμου για την απομάκρυνση των εγκληματιών από την οπλιτική αφαιρέσει τις εντολές τους ως μέρος του νόμου αποποινικοποίηση.
Ο βουλευτής Σκελκίμ Σελάμι του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση ,
( του κόμματος του προέδρου της Βουλής), κατηγορείται ότι απέκρυψε ότι καταδικάστηκε στην Ιταλία στο Μπρίντιζι ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε λαθρομετανάστες. Ο βουλευτής Ντασαμίρ Ταχίρι, απέκρυψε καταδίκες για κυκλοφορία πλαστών νομισμάτων και για κατοχή πλαστής άδειας οδήγησης. Ο Δήμαρχος της Καβάγια, Ελβις Πρόσι απέκρυψε καταδίκη του το 1995 στην Ελβετία για συμμετοχή σε ομαδικό βιασμό, χρήση ψευδούς ονόματος , διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος.

-Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει χάρη σε εκατοντάδες κρατούμενους λόγω υπερπληθυσμού των φυλακών. Στην εισηγητική έκθεση του νόμου για την αποφυλάκιση των κρατούμενων αναφέρεται ότι στις αλβανικές φυλακές υπάρχουν 6150 φυλακισμένοι ενώ η χωρητικότητά τους είναι μέχρι 5455 άτομα. Για το λόγο αυτό θα απολυθούν 670 κρατούμενοι, οι οποίοι έχουν εκτίσει τουλάχιστον, δύο έτη, από την συνολική ποινή φυλάκισης που τους ‘έχει επιβληθεί. Επίσης, θα αφεθούν ελεύθερες οι γυναίκες που είναι άνω των 55 ετών και οι άνδρες άνω των 60 ετών, αλλά το όριο ηλικίας δεν θα αφορά σε εκείνους που έχουν καταδικασθεί για «σοβαρά εγκλήματα».

Εκτός όμως από την απόλυση των κρατούμενων έρχεται και η "απόλυση" των δικαστών και εισαγγελέων διότι πολλοί Αλβανοί δικαστικοί έχουν ήδη παραιτηθεί για να μην υποβληθούν στους ελέγχους που προβλέπει ο νόμος του Πόθεν Έσχες προκειμένου να διασώσουν την υπόληψη τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ο νόμος μετά την απόρριψη των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του Ιανουαρίου. Το άρθρο 56 του νόμου προβλέπει ότι εκείνοι που αξιολογούνται έχουν το δικαίωμα να παραιτηθούν το αργότερο εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου. «Η παραίτηση υποβάλλεται εγγράφως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της. Σε περίπτωση παραίτησης, η Επιτροπή εκδίδει απόφαση σχετικά με τη λήξη της διαδικασίας επαναξιολόγησης», προβλέπει ο νόμος .

Δεκεμβρίου 23, 2016

Κοσσυφοπέδιο:Οι Κοσσοβάροι δεν είναι «Έθνος»

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι θα επισκεφθεί την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, και θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη του Θάτσι στην Τουρκία επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι χθες στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν που αποκάλυψε ότι η μάνα του ήταν αλβανίδα, σημείωσε ότι, «η υποστήριξη της Τουρκίας στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και για τη συμμετοχή του στις περιφερειακές οργανώσεις θα συνεχιστεί». δήλωσε ότι θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με αυτά τα θέματα με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Θάτσι χθες βρισκόταν στα Τίρανα , όπου μίλησε για το θέμα της εθνικής ταυτότητας των Κοσσβάρων, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο των Τιράνων, και είπε ότι δεν υπάρχει «έθνος, Κοσσοβάρων» προσθέτοντας ότι «υπάρχει μόνο μία εθνική ταυτότητα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου». Στη Γερμανία πάντως, χθες συνέλαβαν στο Ντούισμπουργκ «δύο άνδρες ηλικίας 31 και 28 ετών που γεννήθηκαν στο Κόσσοβο» ως ‘ύποπτους για διάπραξη τρομοκρατικής επίθεσης χωρίς να πέσουν στον σκόπελο της ταυτότητας των Αλβανών.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη :Ρελάνς του Κράτους Δικαίου

Ο Ύπατος (Εκπρόσωπος) διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίνζκο, απαντώντας στο «τελεσίγραφο» Ντόντικ- Τσόβιτς κάλεσε χθες τις Αρχές του Κράτους να επιλύσουν την υπόθεση «Σεΐντιτς - Φίντσι » και να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στους νόμους και το Σύνταγμα, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες των άλλων εθνικοτήτων, εκτός από τους Σέρβους, τους Κροάτες και τους Βόσνιους, να εκλέγονται στην Προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Σε γραπτή δήλωση του ο Ύπατος , αφού ανέφερε ότι στο τέλος του έτους είναι συνήθως ο κατάλληλος χρόνος για περισυλλογή, και για απολογισμό, «για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας κατά το παρελθόν έτος, και για σχέδια για το μέλλον», εξέφρασε την απογοήτευση του για «τις σοβαρές προκλήσεις για την συνταγματική τάξη και τους θεσμούς της χώρας ».
Ο Ύπατος, ανέφερε ως «σοβαρή πρόκληση» την γελοία πολιτικά υπόθεση του 2009, των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ντέρβο Σεΐντιτς, ο οποίος είναι γύφτος, και του ιουδαίου Γιάκομπ Φίντσι, οι οποίοι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), διότι, «οι συμφωνίες του Ντέιτον παραβίαζαν τα δικαιώματα τους», επειδή δεν μπορούν να εκλεγούν στο τρισυπόστατο προεδρείο.
Η (γελοία) υπόθεση, (επειδή ουδείς τους εμποδίζει να είναι υποψήφιοι), εφευρέθηκε από γερμανούς και άγγλους συνταγματολόγους για να ανατραπεί το Ντέιτον και να προχωρήσει το «συγκεντρωτικό κράτος».
Τώρα, 7 χρόνια μετά, το επαναφέρουν. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της απόφασης για τη υπόθεση «Σεΐντιτς - Φίντσι » κατά την προετοιμασία της γνώμης της για την αίτηση της Β-Ε για ένταξη στην ΕΕ.
Η απόφαση στην υπόθεση«Σεΐντιτς - Φίντσι » βασίζεται στις αρχές της ισότητας όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τις πεποιθήσεις ή το φύλο τους, και η εφαρμογή του θα συμβάλει στην εδραίωση μιας δημοκρατικής και εύρυθμα λειτουργούσης κοινωνίας», είπε το «Κράτος Δικαίου», δια του κ.Υπάτου. Απομένει να δούμε εάν οι κκ. Ντόντικ και Τσόβιτς απαντήσουν με νέο τελεσίγραφο για την απομάκρυνση (επιτέλους) του κ. Υπάτου που τους στοιχίζει πάρα πολύ.

Αλβανία:Πέρασε το Πόθεν Εσχες των δικαστικών

Το «Κράτος Δικαίου» πανηγυρίζει. Το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, αφού έλαβε υπόψη του την γνωμάτευση της Επιτροπής (του «Κράτους Δικαίου») της Βενετίας, ότι ο νόμος για το Πόθεν Εσχες των Δικαστικών, που συνέταξαν οι αμερικανοί εμπειρογνώμονες, (του «Κράτους Δικαίου»), και τον οποίο ψήφισε η σοσιαλιστική πλειοψηφία, «είναι σύμφωνος με το σύνταγμα της Αλβανίας και δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα»,απέρριψε την προσφυγή του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο πανευτυχής πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξέφρασε τον ενθουσιασμό του στα κοινωνικά δίκτυα επειδή «η Κάθαρση είναι έτοιμη να ξεκινήσει», και επειδή, «τώρα άνοιξε ο δρόμος για να δοθεί ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ ». Στις 13 Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ενέκρινε τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα οριστεί ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Αλβανίας εφόσον ξεκινήσουν οι μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος. Το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί διότι ο νόμος, «θα θέσει τη Δικαιοσύνη υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού που είναι συνδεδεμένος με το έγκλημα».

πΓΔΜ-BJRM:Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον «σπρώχνουν» τον Ζάεφ Μετά τον εκπρόσωπο, (της κας Νούλαντ;), η Μάγια, η εκπρόσωπος του Αυστριακού Επιτρόπου, δήλωσε για την κρίση στην πΓΔΜ ότι , «η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από όλα τα μέρη να συμμετάσχουν ειρηνικά στις επαναληπτικές εκλογές για την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και να σχηματίσουν ένα νέο κοινοβούλιο που θα ψηφίσει μια νεα κυβέρνηση», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής που πρόσθεσε ότι «η Ένωση αναμένει πως όλοι οι πολιτικοί ηγέτες, στη Μακεδονία, (βλέπε Γκρουέφσκι) θα επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα», και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «καταδικάζει κάθε πύρινη και επικίνδυνη ρητορική, που απομακρύνει τη χώρα από την ευρω-ατλαντική της πορεία». Ο κ. Ζάεφ, ανακοίνωσε χθες την παραίτηση του από τη θέση του δημάρχου της Στρούμιτσα, για να ορκιστεί βουλευτής. Παρά το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος απαγορεύει την προεκλογική εκστρατεία μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές αξιωματούχοι της SDSM επισκεφθηκαν το Τζαμί στην Τεάρτσε. Ο Ολιβερ Σπασόφσκι πήγε εκεί ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, με υπηρεσιακό αυτοκίνητο συνδεόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου της SDSM Πέτρε Σίλεγκοφ και τον υπηρεσιακό υπουργό Γεωργίας Λιούπτσο Νικολόφσκι. Σύμφωνα με «Kurir» και το «Infomax», σε αρκετές μεγάλες οικογένειες στην Τεάρσε έχουν προσφερθεί 20.000 ευρώ ανά οικογένεια εφόσον ψηφίσουν για την SDSM. Ο ηγέτης του αλβανικού DPA, Μεντούχ Θάτσι , ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος, λόγω των κακών αποτελεσμάτων του στις εκλογές. .

Μετά τον εκπρόσωπο, (της κας Νούλαντ;), η Μάγια, η εκπρόσωπος του Αυστριακού Επιτρόπου, δήλωσε για την κρίση στην πΓΔΜ ότι , «η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από όλα τα μέρη να συμμετάσχουν ειρηνικά στις επαναληπτικές εκλογές για την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και να σχηματίσουν ένα νέο κοινοβούλιο που θα ψηφίσει μια νεα κυβέρνηση», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής που πρόσθεσε ότι «η Ένωση αναμένει πως όλοι οι πολιτικοί ηγέτες, στη Μακεδονία, (βλέπε Γκρουέφσκι) θα επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα», και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «καταδικάζει κάθε πύρινη και επικίνδυνη ρητορική, που απομακρύνει τη χώρα από την ευρω-ατλαντική της πορεία». Ο κ. Ζάεφ, ανακοίνωσε χθες την παραίτηση του από τη θέση του δημάρχου της Στρούμιτσα, για να ορκιστεί βουλευτής. Παρά το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος απαγορεύει την προεκλογική εκστρατεία μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές αξιωματούχοι της SDSM επισκεφθηκαν το Τζαμί στην Τεάρτσε. Ο Ολιβερ Σπασόφσκι πήγε εκεί ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, με υπηρεσιακό αυτοκίνητο συνδεόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου της SDSM Πέτρε Σίλεγκοφ και τον υπηρεσιακό υπουργό Γεωργίας Λιούπτσο Νικολόφσκι. Σύμφωνα με «Kurir» και το «Infomax», σε αρκετές μεγάλες οικογένειες στην Τεάρσε έχουν προσφερθεί 20.000 ευρώ ανά οικογένεια εφόσον ψηφίσουν για την SDSM. Ο ηγέτης του αλβανικού DPA, Μεντούχ Θάτσι , ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος, λόγω των κακών αποτελεσμάτων του στις εκλογές. .

Βουλγαρία:Περίοδος «ισχνών αγελάδων» για τον Μπορίσοφ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της θυγατρικής της Gallup International στη Βουλγαρία που έγινε τηλεφωνικά με δείγμα 1007 ατόμων από τις 19 ως τις 21 Δεκεμβρίου , η δημοφιλία του Μπόικο Μπορίσοφ και η επιρροή του ΓΚΕΡΜΠ έχουν μειωθεί δραματικά και η υπεροχή του έναντι των Σοσιαλιστών είναι περίπου στις 2 μονάδες. Το δείγμα της Gallup International έδειξε ότι αν γινόντουσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι εκλογές το ΓΚΕΡΜΠ θα είχε το 20,3% των ψήφων, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), θα κέρδιζε το 18,4%. Πολύ κακές είναι και οι προοπτικές για τον άλλο κυβερνητικό εταίρο το Μπλόκ των Μεταρρυθμιστών (RB), που από το 8,8% το 2014 πέφτει στο 3,3%. Οι Δημοκράτες για ισχυρή Βουλγαρία που από΄χωρισαν από τους Μεταρρυθμιστές για να κάνουν τη συμμαχία κατά της διαφθοράς και της φτώχειας με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χρίστο Ιβάνοφ θα έπαιρναν 1%. Στον διασπασμένο τουρκομουσουλμανικό χώρο, το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (DPS) θα είχε μόνο 6,3% των ψήφων από 14,8% τον Οκτώβριο του 2014. Η (αριστερή) Αλτερνατίβα (ABV), του πρώην προέδρου Γκεόργκι Παρβάνοφ, που αποχώρησε από το BSP, θα πάρει 1,4% των ψήφων, πολύ κάτω από το 4% του 2014. Κερδισμένοι, σύμφωνα με την Gallup International είναι η συμμαχία του Πατριωτικού Μετώπου με το εθνικιστικό κόμμα «Ατάκα» που θα έπαιρναν 11%. Η δημοσκόπηση «σπρώχνει» τον επιχειρηματία Βέσελιν Μαρέσκι που κατέβηκε ως ανεξάρτητος στις προεδρικές εκλογές, και στον οποίο δίνει 5,2%, καθώς και τον τηλε-δημοσιογράφο Σλάβι Τριφόνοφ που, «αν κατέβαινε», θα έπαιρνε 12%.

Δεκεμβρίου 22, 2016

Σερβία: Ο Βούτσιτς στη Μόσχα για τα όπλα

O πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπέγραψε χθες στη Μόσχα με τον Ρώσο υπουργό αμύνης Σεργκέι Σοιγκού την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο της οποίας θα παραχωρηθούν δωρεάν στην Σερβία μέχρι τον Μάρτιο έξι MiG-29 , 30 άρματα μάχης T72S , 30 τεθωρακισμένα BRDM-2 και βαρέα πολυβόλα των 14,5 χιλιοστών. Όπως είπε ο κ.Βούτσιτς, η Σερβία θα επιβαρυνθεί με το κόστος αναβάθμισης των αεροσκαφών που θα είναι 180-230 εκ. ευρώ. Η δαπάνη για την αγορά αυτών των αεροσκαφών, θα ήταν 600 εκατ ευρώ, είπε. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Σερβία υθα αποκτήσει το 2018 τα αντιαεροπορικά συστήματα BUK M2.

Ρουμανία: Μια μουσουλμάνα για πρωθυπουργός

Τα «μεγάλα» κόμματα πήγαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο , για ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις, προκειμένου να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Πρώτη επισκέφτηκε τον πρόεδρο η κοινή αντιπροσωπεία της νέας πλειοψηφίας σοσιαλδημοκρατών (PSD) και Φιλελευθερων, (ALDE) και ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Λίβιου Ντραγκνέα ανακοίνωσε στον πρόεδρο την πρόταση τοτ συνασπισμού για τη θέση του Πρωθυπουργού. Είναι η Ταταρο-τουρκάλα Σεβίλ Σαιντέ, 52 χρονών, πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και Διοίκησης στην κυβέρνηση Πόντα , που είναι μουσουλμάνα και παντρεμένη με έναν Σύριο σουνίτη. Ο πρόεδρος επιφυλάχθηκε, διότι σήμερα συνεχίζονται οι με τις εθνικές μειονότητες και εν συνεχεία θα αποφασίσει. Την πρόταση επικρότησε και η Ουγγρική Ένωση (UDMR), που δεν θα μπει στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Φιλελευθέρων, αλλά υπέγραψε χθες μνημόνιο κοινοβουλευτικής συνεργασίας με τα κόμματα αυτά. Ο Ντραγκνέα εξερχόμενος του «προεδρικού» δήλωσε: «Δεν πιστεύω ότι ο Πρόεδρος θα θελήσει να συγκρουστεί με μια σαφή πλειοψηφία, η οποία θα είναι και μεγαλύτερη από σήμερα». Οι εκπρόσωποι του PNL και ο Μπασέσκου διαμαρτυρήθηκαν για την πρόταση για πρωθυπουργό διότι, «ο Ντραγκνέα θέλει πραγματικά να είναι πρωθυπουργός με την κυρία αντ αυτού ως μεσάζοντα». Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Λίβιου Ντραγκνέα εξελέγη στη συνέχεια με ψήφους 216 υπέρ και 101 κατά , πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων . Στη συνέχεια ο Καλίν Ποπέσκου-Ταριτσεάνου εξελέγχει πρόεδρος της Γερουσίας με ψήφους υπέρ 87 και 40 εναντίον.

Δεκεμβρίου 20, 2016

Τα γεγονότα της 20ης /7ης Δεκεμβρίου

1192. Ο Λεοπόλδος Ε, Δούκας της Αυστρίας συνέλαβε κοντά στη Βιέννη τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο της Αγγλίας και τον παρέδωσε στον Ερρίκο ΣΤ' Χοενστάουφεν.
1577 . Στη Βενετία πυρκαγιά κατέστρεψε την αίθουσα του Μεγάλου Συμβουλίου των Δεκα στο Παλάτι των Δόγηδων.
1699 . Ουκάζιο του Μεγάλου Πέτρου Α ' για τη μετακίνηση της Πρωτοχρονιάς στη Ρωσία από την 1η Σεπτεμβρίου, στην 1η Ιανουαρίου.
1808. Ιβηρικός πόλεμος: Άρχισε η δεύτερη πολιορκία της Σαραγόσα από τους Γάλλους.

1821. Στις 20 Δεκεμβρίου/ 1η Ιανουαρίου 1822 άρχισε η Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.
1830. Με το πρωτόκολλο του Λονδίνου , η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Πρωσία και η Ρωσία, συμφώνησαν με τον διαχωρισμό του Βελγίου και της Ολλανδίας και αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία του Βελγίου, αλλά του επιβλήθηκε αυστηρή ουδετερότητα.
1881. Στις 20 Δεκεμβρίου/ 1η Ιανουαρίου 1881 έγιναν βουλευτικές εκλογές που τις κέρδισε το κόμμα του Χάρυ του Επτωχεύσαμεν.

1917. Στη Σοβιετική Ένωση δημιουργήθηκε από τον εβραίο Φέλιξ Εντούντοβιτς Ντζερζίνσκι η Τσέ-κα η μυστική αστυνομία των Μπολσεβίκων , για την καταπολέμηση της αντεπανάστασης και της δολιοφθοράς.
1924 . Ο Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 5 χρόνια στη φυλακή,μετα από το πραξικόπημα της μπυραρίας απελευθερώθηκε από τη φυλακή Landsberg μετά από εννέα μήνες.
1927 . Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποφάσισε να αγνοήσει ορισμένες ρήτρες της Συνθήκης Ειρήνης του Νεϊγύ και άρχισε την συγκρότηση τακτικού και βουλγαρικού στρατού.
1928. Η Βρετανία αναγνώρισε την κυβέρνηση του Κουόμινταγκ στην Κίνα.

1943. Βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τον τέταρτο βομβαρδισμό της Σόφιας, κατά τον οποίο υπήρξαν πάνω από 4.000 θύματα.
-Oι Γερμανοί περικύκλωσαν το χωριό Μεγάλο Μοναστήρι της Λάρισσας, (που δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες του Μεγάλου Μοναστηρίου της Ανατολικής Ρωμυλίας), μπήκαν στα σπίτια και συνέλαβαν όλους τους άνδρες και τους οδήγησαν στο σχολείο εκτέλεσαν , σαράντα πέντε, σε αντίποινα για τις ενέργειες του ΕΛΑΣ.

1944. Στη Βουλγαρία άρχισαν να λειτουργούν τα λεγόμενα Λαϊκά Δικαστήρια, ενώ το Συμβούλιο Υπουργών ενέκρινε το νομοθετικό διάταγμα για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης των πολιτικά επικίνδυνων άτομων.

1960. Ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Νοτίου Βιετνάμ, η πολιτική πτέρυγα των Βιετκόνγκ.
1966.Καταρρευσε η κυβέρνηση των Αποστατών καθώς ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ανακοινώσε την άρση της υποστήριξής από την πλευρά της Ε.Ρ.Ε. προς τους Μητσοτάκη -Στεφανόπουλο.
1967. Αποστρατεύτηκαν κατόπιν δικού τους αιτήματος, οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός και Νικόλαος Μακαρέζος.

1970. Υπό την πίεση της εργατικής αναταραχής και των απεργιών παραιτήθηκε στην στην Πολωνία ο Γκομούλκα και τον διαδέχτηκε ο Εντβαρντ Γιέρεκ.
1971. Ο Πρόεδρος του Πακιστάν Μοχάμεντ Αγά Χαν Jaja παραιτήθηκε μετά την ήττα των πακιστανικών στρατευμάτων στον πόλεμο με την Ινδία και παρέδωσε την εξουσία στο Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο.
1973. Η βασκική οργάνωση ΕΤΑ ανατίναξε τον πρωθυπουργό του Φράνκο ναύαρχο Λουίς Καρέρο.
1974. Η Αιθιοπία πέρασε στο Σοσιαλισμό.


1986. Στη Σαγκάη στη μεγαλύτερη διαδήλωση από την Πολιτιστική Επανάσταση πάνω από 30.000 φοιτητές διαδήλωσαν ζητώντας δημοκρατικές ελευθερίες. 1989.Oι ΗΠΑ εισέβαλλαν με 12.000 στρατιώτες στον Παναμά για την ανατροπή και σύλληψη του προέδρου Μανουέλ Νοριέγκα. Επιχείρηση «Just Cause».
Η Τιμισοάρα ήταν η πρώτη πόλη στη Ρουμανία που απελευθερώθηκε από το καθεστώς Νικολάε Τσαουσέσκου.

1990. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε, παραιτήθηκε ξαφνικά και προειδοποίησε το Ανώτατο Σοβιέτ για τον κίνδυνο επιβολής ενός δικτατορικού συστήματος στη χώρα.
1991. Παραιτήθηκε πρωθυπουργός της μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης της Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας Άντε Μάρκοβιτς διότι οι ηγέτες των Δημοκρατιών δεν του επέτρεπαν να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν ήθελε να ψηφίσουν τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Μετά την παραίτησή του οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν, και σύντομα διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία.

1992 . Στη ΟΔ.Γιουγκοσλαβίας πραγματοποιήθηκαν πρόωρες ομοσπονδιακές, και τοπικές εκλογές. Στις εκλογές για τον Πρόεδρο της Σερβίας ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κέρδισε τον σερβο-αμερικανό Μιλάν Πάνιτς με το 56,32% των ψήφων από τον πρώτο γύρο πανικού.

1995.Ο Δημήτρης Τσοβόλας ανακοίνωσε την ίδρυση του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κίνηματος (ΔΗΚΚΙ), ενώ την ίδια ήμερα το ΝΑΤΟ άρχισε Το ΝΑΤΟ άρχισε τις ειρηνευτικές του επιχειρήσεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

1996 . Έφτασε στο Βελιγράδι Επιτροπή του ΟΑΣΕ με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες για να εξετάσει τις καταγγελίες για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας στις τοπικές εκλογές στη Σερβία.

1999. Η Πορτογαλία παραχώρησε το Μακάο στην Κίνα
2002 . Στη Γερμανία, συνελήφθη βάσει εντάλματος της Interpol,η ιδιοκτήτης της τραπεζικής πυραμίδα «Dafiment» κ. Μιλάνοβιτς και εκδόθηκε στο Βελιγράδι, όπου κατηγορείτο για υπεξαίρεση περίπου 19 εκατομμύριων γερμανικών μάρκων. 2007. Πήδηξε από το Μπαλκόνι του ο πρώην γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος.
2013. Αποφυλακίστηκε με προεδρική χάρη από τον Πούτιν, ο εβραίος ολιγάρχης Μωυσής Χαντορκόφσκι μετά από μετά από δέκα χρόνια φυλάκισης.

Δεκεμβρίου 18, 2016

Τα γεγονότα της18ης /5ης Δεκεμβρίου

1118. Κατάληψη της Σαραγόσα από τον βασιλιά της Αραγώνας  Αλφόνσο
1378. Ο Κάρολος Ε΄της Γαλλίας, κατήγγειλε τον Δούκα Ιωάννη Δ της Βρετάνης για προδοσία  και διέταξε την κατάσχεση του δουκάτου του.
1744. H Μαρία Θηρεσία, βασίλισσα της Αυστρίας και Αρχιδούκισσα της Ουγγαρίας και της Βοημίας, διέταξε την απέλαση των  Εβραίων από το βασίλειο της επειδή υποστήριξαν την Πρωσία στον Δεύτερο Πόλεμο της  Σιλεσίας. (B' πόλεμος της Σιλεσίας το 1744-45).
1793.Οι «Δημοκρατικοί Ξεβράκωτοι»,  κατέλαβαν μετά από πολιορκία την Τουλόν που κατείχαν οι αντεπαναστάτες βασιλόφρονες.
1806.Ο Ναπολέων εισήλθε στη  Βαρσοβία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Πρωσία και την Πολωνία.

1860.Στην Κωνσταντινούπολη βούλγαροι «εθνικιστές»  υπέγραψαν το αίτημα για Ένωση με τους καθολικούς  και δημιουργία της βουλγαρικής αυτοκέφαλης  εκκλησίας κάτω από την σκέπη του Πάπα.

1916. Με τη νίκη των γαλλικών όπλων έληξε η δεκάμηνη  Μάχη του Βερντέν, στην οποία σκοτώθηκαν 543.000  Γάλλοι και 434.000 Γερμανοί.

1922. Η  Σφαγή του Τορίνο. Κοντά στο σταθμό Porta Susa στο Τορίνο οι φασιστικές ομάδες συγκρούστηκαν με αντιφασίστες. Σκοτώθηκαν 11 «αντιφασίστες» και δεκάδες τραυματίστηκαν σοβαρά.
1923. Υπογράφηκε  μεταξύ της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας. Η σύμβαση της Ταγγέρης με την οποία δημιουργήθηκε  η Διεθνής Ζώνη της Ταγγέρης, και το λιμάνι της Ταγγέρης, απέκτησε ένα αφορολόγητο  καθεστώς.

1925.Άνοιξε στη Μόσχα το XIV Συνέδριο του ΚΚΣΕ στο οποίο ο Στάλιν θριάμβευσε επί του Τρότσκι και των οπαδών του.
1926. Στο Βερολίνο ψηφίστηκε ο νόμος για τη προστασία της νεολαίας από την πορνογραφία.
1935 . Ο Έντουαρντ Μπένες εξελέγη πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας, τέσσερις ημέρες μετά την παραίτηση του Τόμας Μάζαρυκ.  

1940. Στο μέτωπο της Αλβανίας, τη νύκτα της 18ης Δεκεμβρίου,(51η ημέρα του ελληνο-ιταλικού πολέμου, το Απόσπασμα Τσακαλώτου,  εξαπέλυσε  αιφνιδιαστική νυκτερινή επίθεση  προς κατάληψη του αυχένα Κούτσι .Ο αιφνιδιασμός πέτυχε απόλυτα, δεδομένου ότι το σύστημα πυρός του αντιπάλου δε λειτούργησε αφού οι πολυβολητές «συνελήφθησαν κοιμώμενοι». Ακολούθησε σκληρός αγώνας στο εσωτερικό της αμυντικής τοποθεσίας, ο οποίος διήρκεσε όλη τη επόμενη ημέρα. Η 4η Μεραρχία συνέχισε την επίθεση της στο Τεπελένι. Ιταλικά αντιτορπιλικά βομβάρδισαν  στις 18 Δεκεμβρίου τις παράκτιες ελληνικές θέσεις  στην Αλβανία Ο Αδόλφος Χίτλερ διέταξε την  Ανώτατο Διοίκηση της Βέρμαχτ  να προετοιμάσει  την εισβολή στη  Σοβιετική Ένωση στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα».

1943. Τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτέλσαν118 κατοίκους στη Δράκεια Μαγνησίας, σε αντίποινα για επίθεση του ΕΛΑΣ και το φόνο 2 Γερμανών.

1944. Τα ξημερώματα της 18ης Δεκεμβρίου οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ κατέλαβαν τα ξενοδοχεία της Κηφισιάς Σεσίλ, Απέργη και Πεντελικόν, στα οποία διέμενε το προσωπικό της RAF. Συνολικά 50 αξιωματικοί και 500 σμηνίτες της RAF αιχμαλωτίστηκαν. Στον Πειραιά άρχισε  η απόβαση της 4ης Ινδικής Μεραρχίας και της 46ης Βρετανικής. Στην Αθήνα η ΟΠΛΑ συνέχισε τις εκτελέσεις στοχευμένων «αντιδραστικών». Ο ΕΛΑΣ έλυσε την πολιορκία πέριξ του Συντάγματος Μακρυγιάννη. Ο Βελουχιώτης και ο Σαράφη επικεφαλής τεσσάρων Μεραρχιών του ΕΛΑΣ , (1η ,8η ,9η  και 10η) έφτασαν  στην Ήπειρο και επιτέθηκαν εναντίον του ΕΔΕΣ. Μέσα σε τέσσερις ημέρες νίκησαν τον ΕΔΕΣ που μέσω Πρέβεζας υποχώρησε στη Κέρκυρα.
1962. Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου στο Παρίσι, για την ομαλή λειτουργία της τριμερούς συμμαχίας στην Κύπρο. Συζητήθηκαν  και οι παρενοχλήσεις ελληνικών αλιευτικών από τα τουρκικά περιπολικά στη μεταξύ των ελληνικών νησιών και των τουρκικών ακτών θαλάσσια περιοχή.

1964.Η Ε.Σ.Η.Ε.Α. είχε το θράσος και το κουράγιο να διαμαρτυρηθεί  «δια τον ανεξέλεγκτον διασυρμόν δημοσιογράφων»,  υποστηρίζοντας ότι οι σιτιζόμενοι από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, «εκτελούσαν καθαρώς δημοσιογραφικήν - υπαλληλικήν υπηρεσίαν», και ότι φοροδιέφευγαν, για την ενημέρωση και μόνον.  

1967. Μετά την παραίτηση των βασιλοφρόνων  συμπληρώθηκε η κυβέρνηση με την  ορκωμοσία, ενώπιον των Γεωργίου Παπαδόπουλου και Γεωργίου Ζωιτάκη, του Παναγιώτη Πιπινέλη ως υπουργού Εξωτερικών και των Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου, Παύλου Τοτόμη και Παναγιώτη Τζεβελέκου ως υπουργών Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Δημόσιας Τάξης αντιστοίχως. Ορκίστηκε και ως Δήμαρχος Αθηναίων ο Δημήτριος Ρίτσος.  

1970 .Στην Ιταλία, τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για το διαζύγιο, παρά την αντίθεση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
1972 .Οι Ηνωμένες Πολιτείες  άρχισαν  τους μαζικούς βομβαρδισμούς  του Ανόι, που διήρκεσαν για 12 συνεχείς ημέρες και νύχτες.
1976. Η Μόσχα αντάλλαξε τον Εβραίο πράκτορα της Cia Μπουκόφσκι  με τον κομμουνιστή Λουίς Κορβαλάν που κρατούσε στη Χιλή ο Πινοτσέτ.  
1981. Έγινε η πρώτη πτήση του σοβιετικού  στρατηγικού βομβαρδιστικού
Tu-160.
1994. Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπέβαλε την παραίτησή της πρώτης κυβέρνησης του στον πρόεδρος Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο. 2000 . Στις Βρυξέλλες άρχισαν  οι νέες διαπραγματεύσεις για τη διαδοχή της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.   2003.Το Ιράν υπέγραψε  τη Συνθήκη της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (NPT)
2005. Η νίκη του Έβο Μοράλες στις γενικές εκλογές  της Βολιβίας.
2008. Η Γαλλία, εξ ονόματος των 25 χωρών της ΕΕ κατέθεσε  στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχέδιο δήλωσης για την καθολική αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας .  

Δεκεμβρίου 17, 2016

Τα γεγονότα στις 4/17 Δεκεμβρίου

546. Οι Οστρογότθοι υπό τον Τοτίλα μετά από προδοσία της Φρουράς που δωροδοκήθηκε, μπήκαν και κατέλαβαν τη Ρώμη την οποία πριν από σχεδόν επτά χρόνια είχε ανακαταλάβει το βυζαντινό Κράτος με τον Βελισσάριο.
920. Στις 17 Δεκεμβρίου ο Καππαδόκης Ρωμανός Α΄ στέφθηκε συναυτοκράτορας του ανήλικου Κωνσταντίνου Ζ'
942. Δολοφονήθηκε ο Γουλιέλμος Α΄ της Νορμανδίας.
1538. Ο Πάπας Παύλος Γ΄ αφόρισε τον βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Η'
1718.Η Μεγάλη Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στην Ισπανία.
1777.Η Γαλλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δεκατριών βρετανικές αποικιών στη Βόρεια Αμερική που εξεγέρθηκαν κατά της Μεγάλης Βρετανίας.

1788. Κατά τον 4ο Ρωσοτουρκικό πολέμο, (1787-1792), οι Ρώσοι υπό τη διοίκηση του στρατηγού Γκριγκόρι Ποτέμκιν στις 6 (17) Δεκέμβριου εισέβαλαν και κατέλαβαν εξ εφόδου το φρούριο του Οτσακόβ. (Κατά την πολύμηνη πολιορκία σκοτώθηκε και ο ήρωας της ναυμαχίας της Δαμιέτης ,(Αίγυπτος, 1772), Υποναύαρχος Παναγιώτης Αλεξιανός-Панаиоти Павлович Алексиано).

1807. Ο Ναπολέων υπέγραψε στο Μιλάνο το δεύτερο διάταγμα του Ηπειρωτικού Αποκλεισμού που απαντούσε στα αγγλικά μέτρα και επέτρεπε τη σύλληψη των πλοίων των ουδέτερων που εισέρχονται σε Βρετανικά λιμάνια ή στα λιμάνια που καταλήφθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις.

1819 .Ο Σιμόν Μπολίβαρ ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Μεγάλης Κολομβίας 1837.Πυρκαγιά στα Χειμερινά Ανάκτορα της Αγίας Πετρούπολης.Σκοτώθηκαν 30 φρουροί.
1860. Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Βασιλείου της Σαρδηνίας αυτοδιαλύθηκε για να επιτρέψει την εκλογή αντιπροσώπων στο πρώτο ιταλικό κοινοβούλιο.

1862 .Κατά τον πόλεμο Βορείων Νοτίων ο στρατηγός Γκραντ υπέγραψε διαταγή, για την εκδίωξη των Εβραίων από το Τενεσί, το Μισισίπι και το Κεντάκι.

1883.Ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β, επικύρωσε τον Βούλγαρο Έξαρχο Ιωσήφ Ι, και αποκατέστησε τα δικαιώματα της Βουλγαρικής Εξαρχίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1908 . Συνεδρίασε για πρώτη φορά  το νέο οθωμανικό κοινοβούλιο στο οποίο η  Ένωση και Προόδου είχε 60 βουλευτές και υπερίσχυσε της αγγλόφιλης  Ενωσης Φιλελευθέρων. Το νέο κοινοβούλιο αποτελείτο από 147 Τούρκους, 60 Άραβες, 27 Αλβανούς, 26 Έλληνες, 14 Αρμένιους, 10 Σλάβοι, και τέσσερις Εβραίους

1913. (4/17 Δεκεμβρίου). Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας για τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

1914. Η οθωμανική κυβέρνηση απέλασε τους ρωσο-Εβραίους από την Γιάφα. 1926. Πραγματοποιήθηκε η πρώτη απογραφή σε όλη τη Σοβιετική Ένωση.

1933. Στην ΕΣΣΔ η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να προστεθεί άρθρο στον ποινικό κώδικα για τον σοδομισμό που, «θα επεκτείνει την ποινική ευθύνη για την ομοφυλοφιλία, μεταξύ ενηλίκων , και να τιμωρεί και την εκούσια σεξουαλική επαφή».

1939.Το γερμανικό θωρηκτό «τσέπης» “Άντμιραλ Γκραφ Σπέε” αυτοβυθίστηκε από το πλήρωμα έξω από το λιμάνι του Μοντεβιδέο με εντολή του πλοίαρχου του, Χανς Λάνγκσντορφ.

1940. 17η Δεκεμβρίου . Μέσα σε σφοδρή χιονοθύελλα και πολικό ψύχος, η 4η Μεραρχία διατάχθηκε να επιτεθεί στα υψώματα του Τεπελενίου. Η επίθεση συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες κάτω από δραματικές καιρικές συνθήκες, που είχαν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλου αριθμού παγοπληξιών στους στρατιώτες . Το 12ο Σ.Π. κατέλαβε το ύψωμα 613. (Μάλι, Κηπαρό Χειμάρρας). Εκεί έπεσαν μαχόμενοι οι στρατιώτες ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ (Μάλι, Κηπαρό Χειμάρρας) στις 17 Δεκεμβρίου 1940. Φοβερή χιονοθύελλα στα υψώματα πέριξ της Χειμμάρας .Το πρωί της 17ης Δεκεμβρίου 1940, μετά από ισχυρή προπαρασκευή πυροβολικού εξαπολύθηκε επίθεση από το Απόσπασμα Τσακαλώτου (40ό Σύνταγμα Πεζικού και το Ι/42 Τάγμα της ΙΙΙ Μεραρχίας) για κατάληψη του αυχένας Κούτσι – Μάλι Ιτέρας – Παπαθιά.
Η μη πραγματοποιηθείσα πλευρική ενέργεια της IV Μεραρχίας από Παπαθιά προς Κούτσι για την υποβοήθηση της ενέργειας του Αποσπάσματος, δημιούργησε για το Απόσπασμα κρίσιμη κατάσταση, γιατί βρέθηκε σε κλοιό.. Στην Αθήνα κυβερνητική Σύσκεψη για την Γεωργική Επιστράτευση.

1943. Μετά το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, το πρώτο τάγμα του 749 Συντάγματος Πεζικού, με επικεφαλής τον Χανς Εμπερσμπέργκερ, προχώρησε στη Φτέρη, που είχε πυρποληθεί κατά ένα μέρος από τους Ιταλούς το 1942, και το πρωί της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου 1943,οι Γερμανοί έκαψαν όσα σπίτια είχαν απομείνει από την προηγούμενη πυρπόληση και τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

1944.Συμμαχική αεροπορική επίθεση στην Ούλμ. Από τον βομβαρδισμό ισοπεδώθηκε το 81% της πόλης. 

1949. Στη Βουλγαρία εκτελέστηκε ο Τράιτσο Κοστόφ που ειχε καταδικαστεί για αντι-Κομματικές και «αντικρατικές», δραστηριότητες.

1951. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων εξέλεξε δήμαρχο Αθηναίων τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο στην θέση του εκλεγμένου Κώστα Κοτζιά που ειχε πεθάνει στα 8 Δεκεμβρίου.

1960. Τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του φράγματος και του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ στα Κρεμαστά του Αχελώου.Στην Αιθιοπία στρατεύματα πιστά στον αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ Α΄ συνέτριψαν το πραξικόπημα της 13ης Δεκεμβρίου, επαναφέροντας στην εξουσία τον ηγέτη τους. 

1961. H Ινδία προσάρτησε την Γκόα που ήταν αποικία της Πορτογαλίας.

1963. Στο πλαίσιο της Οστπολιτίκ υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία διέλευσης μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της ΛΔΓ. Οι Δυτικο-Βερολινέζοι για πρώτη φορά μετά την κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου. θα μπορούσαν να επισκεφθούν τους συγγενείς τους στο Ανατολικό Βερολίνο για τα Χριστούγεννα , μεταξύ της 19ης Δεκεμβρίου και της 5ης Ιανουαρίου.

1964 . Αποκαλύπτεται το σκάνδαλό των μυστικών κονδυλίων του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ και δημοσιεύτηκαν οι λίστες των δημοσιογράφων που έτρωγαν το μαύρο χρήμα.

1967 . Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Χάρολντ Χολτ εξαφανίστηκε κολυμπώντας κοντά στο Πορτ Σι στη Βικτώρια.

1969. Στη Χιλή, οι έξι ηγέτες των κομμάτων του συνασπισμού της Λαϊκής Ενότητας (Unidad Popular), υπέγραψαν το κοινό πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας

1970. Η εξέγερση των εργατών στην Γκντίνια της Πολωνίας , λόγω της αύξησης της τιμής των τροφίμων. Ο στρατός πυροβόλησε εναντίον των εργατών .Πάνω από 1000 άτομα τραυματίστηκαν και πάνω από 40 σκοτώθηκαν. Έγιναν περίπου 3000 συλλήψεις. Το κομμουνιστικό καθεστώς Γκομούλκα ανακοίνωσε μόνο 6 νεκρούς.

1973 . Τριάντα τέσσερεις νεκροί .Από την επίθεση Παλαιστίνιων του Μαύρου Σεπτέμβρη στο αεροδρόμιο της Ρώμης και την αεροπειρατεία εν συνεχεία σε αεροσκάφος της Λουφτχάνσα το οποίο το οδήγησαν στην Αθήνα.

1991 .Το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αποφάσισε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία όλων των Γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών.

1992.Το Κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας στο Πάλε εξέλεξε τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ως πρώτο πρόεδρο της Ρεπούμπλικα Σρπσκα.

1995. Εκλογές για τη Ρωσική Δούμα .

1996. Στη Λίμα του Περού οι αντάρτες του "Φωτεινού Μονοπατιού",(Τουπάκ Αμαρού) , εισέβαλαν σε δεξίωση στην ιαπωνική πρεσβευτική κατοικία και κράτησαν ως ομήρους 490 άτομα.

1997. Ενα Yakovlev-42 των Αερογραμμών Aerosvit που έκανε πτήση από την Οδησσό στη Θεσσαλονίκη, έπεσε στα Πιέρια Όρη κατά τη δεύτερη προσπάθεια προσγείωσής του. Οι επιβάτες και το πλήρωμα, 70 άνθρωποι, (41 εκ των οποίων Έλληνες,) σκοτώθηκαν.

2003. Ανακοινωθήκαν οι πρωτόδικες ποινές για τους 15 καταδικασθέντες Στη δίκη της «17 Νοέμβρη».

Δεκεμβρίου 16, 2016

Τα γεγονότα της 3/16ης Δεκεμβρίου

1431. Κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο , ο Ερρίκος ΣΤ΄ της Αγγλίας στέφθηκε βασιλιάς της Γαλλίας στην Παναγία των Παρισίων.
1631.Η έκρηξη του Βεζούβιου.
1653. Ο Όλιβερ Κρόμγουελ έγινε Λόρδος Προστάτης της Κοινοπολιτείας Αγγλίας, Σκωτίας και Ιρλανδίας.
1707.Εκρηξη του ηφαιστείου Φούτζι στην Ιαπωνία.
1740. Ο Φρειδερίκος ο Μέγας της Πρωσίας εισέβαλε στη Σιλεσία.
1742. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της αυστριακής διαδοχής, άρχισε η πολιορκία της Πράγας.
1773 . Το Τσάι Πάρτι της Βοστώνης . Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας των εποίκων κατά της βρετανικής κυβέρνησης, σχετικά με τη φορολογίας των εμπόρων, στο λιμάνι της Βοστώνης , καταστράφηκαν πολλά κιβώτια του τσαγιού. Ήταν Τρίτη, 16 του Δεκεμβρίου 1773 και θεωρείται από πολλούς ως η σπίθα που ξεκίνησε την Αμερικανική Επανάσταση.
1794. Ο αποκεφαλισμός στο Παρίσι του σφαγέα της Ναντ Ζαν Μπαπτίστ Καρριέρ

1812. Οι τελευταίοι 18.000 Γάλλοι επιζώντες της Μεγάλης Στρατιάς πέρασαν τον ποταμό Μέμελ και πάτησαν στην Ανατολική Πρωσία.

1916. Μια ομάδα Ρώσων ευγενών εκτέλεσε τον Γρηγόρη Ρασπούτιν.
1920. Η Βουλγαρία έγινε μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.
1922. Στην Πολωνία, μια εβδομάδα μετα την εκλογή του δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Γκάμπριελ Ναρούτοβιτς , τον οποίο οι καθολικές εφημερίδες κατηγορούσαν σαν άθεο, μασόνο και εβραίο.
1923. Στις 16 Δεκεμβρίου διεξήχθησαν οι εκλογές για την Δ΄ Συντακτική Εθνοσυνέλευση πού είχε προκηρύξει η Επαναστατική κυβέρνηση των Πλαστήρα – Γονατά. Ο κύριος σχηματισμός των αντιβενιζελικών, η Ηνωμένη Αντιπολίτευσις , (Λαϊκό κόμμα και σύμμαχοι) έκανε αποχή . Το Κόμμα Φιλελευθερων έβγαλε 250 Βουλευτες. Η Δημοκρατική Ένωση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου 120. Ακόμα εξελέγησαν: 6 μεμονωμένοι Αντιβενιζελικοί, 3 Αγροτικοί 3, 3 Μουσουλμάνοι Δυτικής Θράκης ,4 Εβραίοι Θεσσαλονίκης 4, 7Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί , ενας Σοσιαλιστής 1, και 3 Ανεξάρτητοι. Σύνολο 397. Ψήφισαν 694,448.

1934 . Στο Βελιγράδι δόθηκε στην κυκλοφορία η πρώτη γέφυρα στον Σάβα , που ονομάστηκε «Γέφυρα του βασιλιά Αλεξάνδρου». Ανατινάχθηκε τον Απρίλιο του 1941 και το 1957 χτίστηκε στη θέση της η κρεμαστή γέφυρα του Μπράνκο. 1938. Ο Αδόλφος ανακοίνωσε την επίδοση του Μεγαλόσταυρου της μητρότητας στις πολύτεκνες μητέρες.

1940. Οι βρετανοί κατέλαβαν το λιμάνι του Σαλούμ, 145 χλμ από το Τομπρούκ και τη νύχτα η ΡΑΦ βομβάρδισε το Μανχάιμ .
1942 .ΟΧίμλερ υπέγραψε τη διαταγή για την εξόντωση των Αθίγγανων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
1943. Η Ιταλική 1η μηχανοκίνητη Μεραρχία που πολεμούσε στο πλευρό των συμμάχων νίκησε του γερμανούς στη μάχη του Monte Lungo βόρεια της Νάπολης.
1944 .Ξεκίνησε η Μάχη των Αρδεννών η τελευταία μεγάλη επίθεση της Βέρμαχτ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
1946. Ο Λεων Μπλούμ Blum ξαναέγινε πρωθυπουργός στη Γαλλία.

1963 .Εναρξη των εργασιών της Α' Συνόδου της Ζ' Περιόδου της ελληνικής Βουλής. Ο βασιλιάς Παύλος, εκφώνησε τον λόγο του θρόνου.
1964.Ο Σοβιετικός πρωθυπουργός Αλεξέι Κοσίγκιν με μήνυμά του προς τον Γεώργιο Παπανδρέου πρότεινε την αποπυρηνικοποίηση των Βαλκανίων.
1966.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με πρόταση της Μεγάλης Βρετανίας ψήφισε ομόφωνα την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Ιαν Σμίθ στη Ροδεσία.
1969. Η Βουλή των Κοινοτήτων κατάργησε τη θανατική ποινή στη Μ.Βρετανία.

1971. Οι Πακιστανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στο ινδικό στρατό και τον Απελευθερωτικού Στρατού της Ανατολικής Βεγγάλης και έτσι τελείωσε ο πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
1989.Στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας άρχισε η επανάσταση κατά του Τσαουσέσκου
1991.Ανεξαρτησία του Καζακστάν.
1993 .Εξι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και η Δανία, παρά την αντίθεση της Ελλάδα, αναγνώρισαν την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. 1995. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε στο ΝΑΤΟ εντολή να αναλάβει ειρηνευτικές επιχειρήσεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Δεκεμβρίου 14, 2016

Τα γεγονότα στις 1/14Δεκεμβρίου

557. Το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου του 577, έπληξε την Κωνσταντινούπολη μεγας σεισμός που σύμφωνα με τους σύγχρονους ερευνητές είχε μεγέθος 9 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι. Ο χρονογράφος Θεοφάνης ανέφερε ότι έπεσαν τα τείχη της Κωνσταντινούπολης και ότι μεγάλες ήταν οι καταστροφές στις εκκλησίες της Πόλης.
1812. Οι τελευταίες μονάδες της Μεγάλης Στρατιάς του Ναπολέοντα (περίπου 22.000 άνδρες) εγκατέλειψαν το ρωσικό έδαφος. Οι απώλειες ήσαν περίπου 380.000 στρατιώτες . 100.000 Γάλλοι ήσαν αιχμάλωτοι στα ρωσικά χέρια και περισσότεροι από 80.000 (συμμαχικοί, Πρώσοι Αυστριακοί κλπ) γύρισαν χωίς να ακολουθήσουν ον Ναπολέοντα. 

1822.Στη Βερόνα στην έπαυλη Κανόσα στις 2 / 14 Δεκεμβρίου έληξε το Συνέδριο των ευρωπαϊκών δυνάμεων που αποφάσισε την παρέμβαση στην Ισπανία, εναντίον των συνταγματικών

1825. Στις 14/26 Δεκεμβρίου εκδηλώθηκε στην Αγία Πετρούπολης το πραξικόπημα των Δεκεμβριστών οι οποίοι είχαν συνδεθεί και με την ελληνική επανάσταση και υποστήριζαν τον πόλεμο μα την Τουρκία. Οι Δεκεμβριστές ήσαν Τέκτονες, και μέλη διαφόρων μυστικών εταιριών που άρχισαν να δημιουργούνται μετά την επιστροφή του στρατού στη Ρωσία , όπως η Ένωση Σωτηρίας (1816), (στην οποία ανήκε ο Παύλος Πέστελ που κατέδωσε τον Υψηλάντη στον Τσάρο), 
η Ένωση Πρόνοιας (1818), η Βόρεια Εταιρεία (1821), και η Νότια Εταιρεία (1821). Η Βόρεια Εταιρεία, μετά την εκτέλεση του Τσάρου Αλεξάνδρου Α, στο Νότο από τη Νότια Εταιρεία οργάνωσε πραξικόπημα της φρουράς στην Αγία Πετρούπολη που αρνήθηκε για να να δώσει όρκο πίστης στον νέο Τσάρο Νικόλαο και ζήτησε να ανέβει στον θρόνο ο αδελφός του Κωνσταντίνος, ο προοριζόμενος από τη γιαγιά του να γίνει αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης. Η εξέγερση, όμως, δεν ήταν καλά οργανωμένη. Ο αρχηγός της, Πρίγκιπας Σεργκέι Πετροβιτς Τρουμπέτσκοι ζήτησε άσυλο στην αυστριακή πρεσβεία. Μια εκτεταμένη έρευνα στην οποία ηγήθηκε ο Νικολάος οδήγησε στη δίκη του 289 Δεκεμβριστών. Καταδικάστηκαν 5 σε θάνατο 31 σε ποινες φυλάκισης , και οι υπόλοιποι εξορίστηκαν στη Σιβηρία.

1877. Στις 14/26 Δεκεμβρίου , η Σερβία βγήκε στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας κατά της Τουρκίας.
1893.Στις 14/26 Δεκεμβρίου στη Μόσχα, στην Κόκκινη Πλατεία εγκαινιάστηκε το εμπορικό κέντρο GUM.
1911. Η ομάδα του Ρόαλντ Αμούνδσεν, αποτελούμενη από τον ίδιο και τους Όλαφ Μγιάαλαντ, Χέλμερ Χάνσεν, Σβέρε Χάσελ και Όσκαρ Βίστινγκ, ήταν η πρώτη που έφτασε στο Νότιο Πόλο.
1913.Την 1η/14 Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος. Ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα (1/14 Νοεμβρίου 1913), ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου.

1927. Τα εθνικιστικά στρατεύματα του Τσανγκ Κάι-σεκ συνέτριψαν το κομμουνιστικό κίνημα στην Καντόνα.
1937. Οι Ιάπωνες διόρισαν μια δική τους κυβέρνηση μαριονέτα στο Πεκίνο. 1939 .Η Σοβιετική Ένωση αποβλήθηκε από την Κοινωνία των Εθνών λόγω της εισβολής της στη Φινλανδία.

1940. Οι εύζωνοι του 39ου Συντάγματος Μεσολογγίου επιτέθηκαν για την κατάληψη του ύψωματος 1615, βορειοδυτικά της Νεμέρσκας) όπου έπεσε ο Στρατιώτης. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΟΣΙΟΣ
1941. Η Ιαπωνία υπέγραψε συνθήκη συμμαχίας με την Ταϊλάνδη.
1942 .Ο Ρόμελ στη Βόρεια Αφρική διεταξε υποχώριση στη Μάχη του Ελ Αγκέιλα 1943. Μετά το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων οι Γερμανοί πυρπολούν την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας και εκτέλεσαν 9 μοναχούς. Άλλη μονάδα Πυρπόλησε το χωριό Μαζεΐκα.
1944.Στον Πειραιά συνεχίστηκε η απόβαση της Βρετανικής 4ης μεραρχίας Πεζικού, που εκκαθάρισε τον Πειραιά από τους ελασίτες. Το τηλεγράφημα Δημητρώφ που αποκάλυψε την άμεση σύνδεση του Σιόντου με τη Μόσχα.
1955. Η Αλβανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ιορδανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Καμπότζη, η Κεϋλάνη, το Λάος, η Λιβύη, το Νεπάλ, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Φινλανδία έγιναν μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
1959. Μια ημέρα μετά τη νίκη του στις προεδρικές κέρδισε εκλογές της 13ης Δεκεμβρίου 1959, με ποσοστό 66.29% ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

1962. Ο Κενεθ Κάουντα σχημάτισε στη Βόρεια Ροδεσία την πρώτη κυβέρνηση που κυριαρχείται από τους Αφρικανούς.
1963. Με πράξη του υπουργικού συμβούλιου απαλλάχθηκαν οι αγρότες από την εισφορά υπέρ του Ο.Γ.Α.
1965. Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο έγινε ποινικό αδίκημα η υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με ποινές φυλάκισης μέχρι και 3 ετών.
1966 . Ο λοχαγός Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, (μετέπειτα βασανιστής της ΕΣΑ, εμφανίστηκε ως ψευδομάρτυρας ενώπιον του στρατοδικείου και κατέθεσε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πολιτικός αρχηγός του ΑΣΠΙΔΑ.
1981.Το Ισραήλ προσάρτησε το Υψώματα του Γκολάν, που κατέλαβε από τη Συρία στον πόλεμο του 1967.
1994.Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάρατζιτς ζήτησε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ να μεσολαβήσει για την ειρήνευση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
1995 .Υπογράφηκαν επίσημα στο Παρίσι οι Συμφωνίες του Ντέιτον.
1998. Μασκοφόροι του ΟΥΤΣΕΚΑ επιτέθηκαν σε καφενείο στο κέντρο του Πετς και σκότωσαν έξι νεαρούς Σέρβους .Σε σύγκρουση του γιουγκοσλαβικού στρατού με ένοπλους Αλβανούς κοντά στο Πρίζρεν 36 Αλβανοί σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν.
2001. Ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου στη Χάγη ανακοίνωσε το κατηγορητήριο κατά του στρατηγού Βίνκο Παντούρεβιτς του Γενικού Επιτελείου της Σερβικής Δημοκρατίας.
2003 .Στο Ιράκ συνελήφθη στον κρυψώνα του στο Τικρίτ ο Σαντάμ Χουσεΐν. 2008. Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ στις 14 Δεκεμβρίου του 2008 έμεινε στην ιστορία όχι για την πολιτική της σημασία, αλλά για το... παπούτσι που εκτόξευσε εναντίον του Ιρακινός δημοσιογράφος Μουνταζάρ αλ Ζαουντί, που έγινε αυτομάτως ήρωας του αραβικού κόσμου.

Δεκεμβρίου 12, 2016

τα γεγονότα της 12 ης Δεκεμβρίου/29 Νοεμβρίου

627. Στη μάχη της Νινευή ο βυζαντινός στρατός που τον διοικούσε ο αυτοκράτορας Ηράκλειου νίκησε τον περσικό του Χοσρόη Β'

1096. (Α 'Σταυροφορία): Οι Στυαροφόροι του Γοδεφρείδου του Μπουιγιόν κατέστρεψαν τα περίχωρα της Σηλυβρίας στη θάλασσα του Μαρμαρά.

1388. Η Μαρία ντ΄ Ενγκιέν η Κυρά του Άργους και της Ναυπλίας πούλησε τα τιμάρια Άργους και Ναυπλίας στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας.

1443. H μάχη στην Κλεισούρα της Ζλάτιτσα. Εδώ σταμάτησε η Σταυροφορία του Βλάντισλαβ ΙΙ της Πολωνίας και του Ιωάννης Ουνιάδη της Ουγγαρίας που τυς υποστήριζε και το δεσποτάτο της Σερβίας. Οι Οθωμανοί με τον Σουλτάνο κράτησαν το πέρασμα και λόγω του χειμώνα ο Ουνιάδης αποφάσισε την επιστροφή στα πάτρια.

1574. Στην Κωνσταντινούπολη ο Μουράτ Γ διαδεχτηκε τον σουλτάνο Σουλεϊμάν ΙΙ

1806. Στις 30 Νοεμβρίου με το Ιουλιανό, (του Αγίου Ανδρέα), 12 Δεκεμβρίου σήμερα, οι Σέρβοι επαναστάτες υπό τον Καραγεώργη κατέλαβαν το Βελιγράδι κατόπιν εφόδου.

1815. Συνένωση των βασιλείων της Νάπολης και της Σικελίας, στο Βασίλειο των Δύο Σικελιών .

1830. Αναγνώστηκε δημόσια στο Βελιγράδι το διάταγμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με το οποίο αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Σερβίας.

1873 .Στη Σερβία εισήχθη ως εθνικό νόμισμα το δηνάριο για να σταματήσει το νομισματικό χάος από τη χρήση περισσότερων από 40 διαφορετικών νομισμάτων 1894. Τα ιαπωνικά στρατεύματα άρχισαν την εισβολή στην Κορέα.

1913.Βρέθηκε στη Φλωρεντία, η «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι δύο χρόνια μετά την κλοπή της από το Μουσείο του «Λούβρου» στο Παρίσι.

1918. Ο Σερβικός στρατός απελευθέρωσε το Ζέμουν, τερματίζοντας 200χρόνια Αυστριακής κατοχής.

1920 .Άρχισε η Συντακτική Συνέλευση του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, της οποίας προήδρευε ο Κροάτης Ιβο Ρίμπαρ . Η συντακτική διήρκεσε περισσότερο από έξι μήνες και έληξε με την ψήφιση του Σύνταγματος του Βίντοβντάν στις 28 Ιουνίου, 1921

1935 . Ο Ρεζά Παχλεβί έγινε ο Σάχης του Ιράν.
1936. Ο Τσανγκ Κάι-σεκ συνελήφθη από τους στρατηγούς του, που τον υποχρέωσαν να κάνει ειρήνη με τους κομμουνιστές και να στραφεί κατά της Ιαπωνίας.
1937. Στην ΕΣΣΔ έγιναν οι πρώτες γενικές εκλογές μετά την επανάστασηγια την εκλογή του Ανωτάτου Σοβιέτ με μόνο εναν υποψήφιο για κάθε έδρα. Στην Κίνα. Ιαπωνικό αεροσκάφος βύθισε το αμερικανικό πολεμικό USS Panay στον ποταμό Γιανγκτσέ.
1939 . O φινλανδικός στρατός νίκησε τις σοβιετικές δυνάμεις στη μάχη του Tolvajarvi.

1940.Ηταν Πέμπτη, του Αγίου Σπυρίδωνος και η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε τη Λευκάδα . Το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας , υπέγραψε με την Ουγγαρία σύμφωνο αιώνιας φιλίας.

1941. Οι σύμμαχοι του άξονα Ουγγαρία και η Ρουμανία κήρυξαν τον πόλεμο στις ΗΠΑ, η Βουλγαρία κήρυξε τον πόλεμο στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Ινδία κηρύξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία.

1942. Στο ανατολικό μέτωπο εξαπολύθηκε από την γερμανική 4η τεθωρακισμένη υπό την διοίκηση του Εριχ φον Μάνσταϊν η επίθεση με την ονομασία «Χειμερινή Θύελλα», με στόχο να απεγκλωβιστεί η 6η Στρατιά του Φον Πάουλους που είχε περικυκλωθεί στο Στάλινγκραντ από το Νοέμβριο.

1948. Η μάχη της Καρδίτσας. Ο Δημοκρατικός Στρατός του ΚΚΕ επιτέθηκε με 4000 -4500 άνδρες, για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να πάρει προμήθειες και αιχμαλώτους. Την Καρδίτσα υπεράσπιζαν δύο διλοχίες του 612 ΤΠ το 15ο και τ25ο Τ.Ε., των ΜΑΥ η δύναμη της Χωροφυλακής και εθελοντές πολίτες. Γύρο στους 1200. Την 9η βραδινή της 12ης Δεκεμβρίου, έφθασαν στην πόλη ένας ουλαμός τεθωρακισμένων υπό τον Στυλιανό Παττακό και μια διλοχία πεζικού.

1963.Η Κένυα απόκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1969.Η Ελλάδα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης πριν το Συμβούλιο εκδώσει την απόφασή του για αποκλεισμό της Ελλάδας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

1979. Εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Νότια Κορέα

1981. Η πολωνική κυβέρνηση κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο.

1983. Σιίτες εξτρεμιστές ανατίναξαν αυτοκίνητα-βόμβες μπροστά από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γαλλίας στο Κουβέιτ. 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 86 τραυματίστηκαν.

1984. Πραξικόπημα στη Μαυριτανία.

1993. Οι Ρώσοι στο πρώτο ελεύθερο δημοψήφισμα από το 1917, ενέκριναν το νεο σύνταγμα της προεδρικής Δημοκρατίας του Μπόρις Γέλτσιν.

2000. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση των δικαστηρίων της Φλόριντα και ανακήρυξε τον Τζορτζ Μπους νικητή των προεδρικών εκλογών.

Δεκεμβρίου 11, 2016

Τα γεγονότα της 11ης Δεκεμβρίου/29 Νοεμβρίου

969. Ο Aυτοκράτορας Νικηφόρος Β´ Φωκάς δολοφονήθηκε από την 28χρονη σπαρτιάτισσα σύζυγό του Θεοφανώ , που το πραγματικό της όνομα ήταν Αναστασία ή Αναστασώ, και τον εραστή της και μετέπειτα αυτοκράτορα στρατηγό Ιωάννη Α' Κουρκούα ή Τζιμισκή. Η συνωμοσία ήταν πασιφανής και ο Πατριάρχης δήλωσε στον Τζιμισκή ότι δεν θα τον έχριζε αυτοκράτορα αν δεν απομάκρυνε τη Θεοφανώ από το παλάτι.

1618. Ο τσάρος Μιχαήλ Ρομάνοφ, υπέγραψε την ανακωχή του Ντεουλίνο με την οποία έληξε ο πόλεμος της Ρωσίας με τη Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία. Με τη συνθήκη παραχωρήθηκε στους Πολωνούς το Σμολένσκ, ενώ μετά την Ανακωχή απελευθερώθηκε από τους πολωνούς και επέστρεψε στη Μόσχα ο πατέρας του Μιχαήλ Πατριάρχης Φιλάρετος.

1688 . Στην Αγγλία, κατά την Ένδοξη Επανάσταση, ο Ιάκωβος Β΄ Στούαρτ , εγκατέλειψε το Λονδίνο και αποπειράθηκε να διαφύγει στη Γαλλία ενώ πέταξε τη Μεγάλη Σφραγίδα του Βασιλείου στον Τάμεση. Συνελήφθη στο Κεντ λίγες μέρες αργότερα και τέθηκε υπό κράτηση αλλά τον απελευθέρωσε στις 23 Δεκεμβρίου ο Γουλιέλμος Γ΄ της Οράγγης.

1792. Κατά τη Γαλλική Επανάσταση άρχισε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης η δίκη για Εσχάτη Προδοσία του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄.

1813. Με τη Συνθήκη του Βαλενσέ ο Ναπολέων αναγνώρισε τον αιχμάλωτο τους Φερδινάνδο Ζ΄ ως νόμιμο βασιλιά της Ισπανίας .

1858 . Η Σερβική Συνέλευση απομάκρυνε από το θρόνο τον Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς και επανέφερε στο θρόνο τον Μίλος Ομπρένοβιτς.

1888 .Το σερβικό κοινοβούλιο ενέκρινε το Σύνταγμα που προτείνε το Εθνικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, που ακλουθούσε το μοντέλο του βελγικού συντάγματος του 1831.

1868. Ο Βασίλι Λέφσκι ξεκίνησε την πρώτη περιοδεία του στη Βουλγαρία.

1881. Στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας άνοιξε τις πύλες του το πρώτο βουλγαρικό επαγγελματικό θέατρο.

1899. Κατά τον δεύτερο πόλεμο των Μπόερς, οι επαναστάτες νίκησαν το σώμα του στρατηγού λόρδου Παύλου Μέθουεν που έσπευδε για να λύσει την πολιορκία του Κιμπερλέυ.

1894. Στο Παρίσι, άνοιξε η πρώτη έκθεση αυτοκινήτων στον κόσμο, στην οποία μετείχαν εννέα κατασκευαστές.

1920.Σε αντίποινα για μια ενέδρα του ΙΡΑ, οι βρετανικές δυνάμεις έκαψαν και λεηλάτησαν το Κορκ της Ιρλανδίας.

1926. Δημοσιεύτηκε ο δεύτερος τόμος του Mein Kampf.

1930. Στη διάρκεια της κρίσης χρεοκόπησε η Bank of United States της Νέας Υόρκης. Η Τράπεζα που ιδρύθηκε από τον Joseph S. Marcus το 1913 είχε πάνω από 400.000 πελάτες. Οι New York Times έγραψαν ότι οι καταθέσεις στην τράπεζα είχαν μειωθεί από 212 εκατομμύρια δολάρια στις 17 Οκτωβρίου 1930 σε 160 εκατομμύρια στις 11 Δεκεμβρίου. Το μεσημέρι της 11ης Δεκεμβρίου , 20.000 έως 25.000 καταθέτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από την τράπεζα και μέχρι το τέλος της ημέρας 2.500 έως 3.000 καταθέτες είχαν αποσυρθεί 2.000.000 από το υποκατάστημα του Μπρονξ. 

1937 .Το Βασίλειο της Ιταλίας αποχώρησε από την Κοινωνία των Εθνών, εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον διεθνή οργανισμό, μετά την εισβολή στην Αιθιοπία.

1940.Η IV Μεραρχία κατέλαβε με ηρωική έφοδο τα υψώματα νότια του Μάλι Σπατ. Το 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, που επιχειρούσε στην ανατολική πλευρά της κοιλάδας του Δρίνου απέναντι από τα χωριά της Κάτω Δρόπολης επιτέθηκε προς το Άνω Λάμποβο. Στην επίθεση έπεσαν μαχόμενοι οι στρατιώτες ΜΠΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΦΟΥΤΖΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ και ΧΑΛΑΖΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

1941.Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ναζιστική Γερμανία και Φασιστική Ιταλία ως σύμμαχοι της Ιαπωνίας κήρυξαν τον πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τη σειρά τους, κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία και την Ιταλία. Η εξόριστη κυβέρνηση της Πολωνίας κήρυξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία.

1943. Ολοκαύτωμα των τριών ορεινών χωριών των Πιερίων ορέων Παλαιογράτσανο, Καταφύγι και Αγία Κυριακή με την ολική καταστροφή τους. Εκτελεστήκαν από τυς Γερμανούς 13 άνθρωποι στο Παλαιογράτσανο, 22 στο Καταφύγι και 7 στην Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη).

1944 .Η τελευταία κομμουνιστική επίθεση στου Μακρυγιάννη .Την 11η Δεκεμβρίου προσγειώθηκε λίγο πριν μετά τα μεσάνυχτα στο Χασάνι, (Έλληνικό), προερχόμενος έξ Ιταλίας, ο νέος ανώτατος διοικητής του θεάτρου επιχειρήσεων Μεσογείου Στρατάρχης Αλεξάντερ, μετά του υπουργού Χάρολδ Μάκ Μίλλαν και του Στρατηγού Αϊρευ, αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών. 

1958 . Η Άνω Βόλτα ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Γαλλία

1960. Μεγάλες διαδηλώσεις στο Αλγέρι για την ανεξαρτησία της Αλγερίας

1964. Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα μίλησε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

1973 . Ο Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ και Πρωθυπουργός της Τσεχοσλοβακίας Λιούμπομιρ Στρουγκαλ υπέγραψαν την ακύρωση της Σύμφωνίας του Μονάχου του 1938, με το οποίο το οποίο δόθηκε στη Γερμανία η Σουδητία. 1981. Ο περουβιανός Χαβιέ Πέρεζ ντε Κουέγιαρ έγινε Γενικος Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

1991.Στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας έγινε το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΟΚ που ενέκρινε το κείμενο της νέας Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

1992.Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενέκρινε την αποστολή 800 κυανοκράνων στην ΠΓΔΜ.
1993. Ο Εντουάρντο Φρει , κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Χιλή.

1994. Ο Μπόρις Γέλτσιν διέταξε την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Τσετσενία.

Δεκεμβρίου 10, 2016

Τα γεγονότα της 10ης Δεκεμβρίου/27 Νοεμβρίου

1041. Ο θετός γιος της αυτοκράτειρας Ζωής ανέβηκε στο θρόνο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ως Μιχαήλ Ε΄ Καλαφάτης
1508.Ο Πάπας Ιούλιος Β΄, ο Λουδοβίκος ΙΒ΄ της Γαλλίας, ο Μαξιμιλιανός Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ο Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας σχηματίζουν τη Συμμαχία του Καμπρέ εναντίον της Βενετίας.
1520.  Ο Λούθηρος έκαψε στη Βιτεμβέργη το δικό του αντίγραφο της παπικής βούλας Exsurge Domine.


1798. Ο τσάρος της Ρωσίας Παύλος Ι, έλαβε τον τίτλο του Μεγάλου Μαγίστρου του Τάγματος της Μάλτας.
1805. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μπρνό οι Εκλέκτορες της Βάδης, της Βαυαρία και της Βυρτεμβέργης, ανυψώθηκαν σε βασιλείς .
1813. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του έκτου συνασπισμού κατά του Ναπολεόντα οι Βρετανοί αποβιβάστηκαν στην Τοσκάνη.
1848 . Ο Λουδοβίκος Ναπολέον με συντριπτική πλειοψηφία και πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ψήφους κέρδισε τις εκλογές για την προεδρία της Γαλλίας. Τέσσερα χρόνια αργότερα έκανε πραξικόπημα και ανακήρυξε τον εαυτό του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ '.
1877. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμος, (1877-1878), μετά από 5μηνη πολιορκία στο Πλέβεν παραδόθηκε στις 10/22 Δεκεμβρίου 1877 ο τούρκος Πασάς και η φρουρά των 40.000 επιζώντων Οθωμανών . Η ρωσική νίκη ήταν καθοριστική για την έκβαση του πολέμου και την απελευθέρωση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
1880. Στη Βουλγαρία παραιτήθηκε κυβέρνηση του Πέτκο Καραβέλοφ.
1888. O αυτοκράτορας Αλέξανδρος ΙΙΙ της Ρωσίας ενεγράφη πρώτος στο «ρωσικό δάνειο» των 20 εκ. Στερλινών που εξέδωσε αγγλο-γαλικός τραπεζικός όμιλος και το οποίο υπερκαλύφθηκε 6 φορές.
1893. Ο αγγλόπαις Χάρης Τ. σε ομιλία του στη 12/22 Δεκεμβρίου αναφώνησε «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»!
1896 . Έκανε πρεμιέρα στο Παρίσι, το εργο του Αλφρέ Ζαρρύ «Ο βασιλιάς Υμπύ».
1898.Ισπανοαμερικανικός πόλεμος: Υπογράφηκε στο Παρίσι η συνθήκη για τον τερματισμό του πολέμου. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας η Ισπανία εγκατέλειψε την Κούβα και το Πουέρτο Ρίκο, που έγιναν ανεξάρτητα και αντί 20 εκατομμύρια δολαρίων παραχώρησε τις Φιλιππίνες και το Γκουάμ στους Αμερικανούς.

1900 .Στη Βουλγαρία σχημάτισε κυβέρνηση, ο Τοντόρ Ιβαντσόφ .
1920 .Στην Ιταλία οι Καραμπινιέροι υποκινούμενοι από τους γαιοκτήμονες σκότωσαν 11 εργάτες γής στο Colle San Lorenzo του Κανέτο Σαμπίνο.
1921. Στην ΕΣΣΔ στο πλαίσιο της ΝΕΠ έγινε αποκρατικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων που είχαν μέχρι 10 εργαζόμενους.
1932. Η Ταϊλάνδη έγινε συνταγματική μοναρχία.
1936. Ο Εδουάρδος του Ηνωμένου Βασιλείου υπέγραψε την πράξη της παραίτησης από το βρετανικό θρόνο

1940. Η ομιλία Χίτλερ προς τους Εργάτες στο εργοστάσιο της Ραϊμετάλ στο Βερολίνο 
1943. Η καταστροφή του χωριού Βραχνί. Μετά τις εκτελέσεις στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και στο χωριό Σούβαρδο, οι γερμανική δύναμη έφτασε στις 10 Δεκεμβρίου στο χωριό Βραχνί. Είχαν μαζί τους 3 άνδρες αιχμαλώτους, το φαρμακοποιό Δημητρίου από τη Βυσωκά, τον νεαρό Παύλο Σωτηρακόπουλο από την Κερπινή και τον Ηλία Κατσανιώτη από τους Ρογούς. Οι κάτοικοι που βρίσκονταν στο χωριό μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία των Γερμανών το εγκατέλειψαν για να κρυφτούν. Οι Γερμανοί συνέλαβαν το Νικόλαο Σιορώκο 23 ετών, και το φύλακα Α. Τσιρώνη και μαζί με τους άλλους τρεις, που είχαν μαζί τους, τους έκλεισαν σε ένα καλύβι κοντά στο σχολείο. Πριν βραδιάσει άφησαν ελεύθερο τον Ηλία Κατσανιώτη, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος μετά από δυο-τρεις μέρες στο χωριό Σούβαρδο.Οι Γερμανοί, το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου πήραν από το καλύβι τους άνδρες, τους οδήγησαν στη θέση Ρούγα, και τους εκτέλεσαν και στη συνέχεια έκαψαν το χωριό.
1943. Ο τρίτος βομβαρδισμός της Σόφιας από βρετανικά και αμερικανικά αεροπλάνα.
1944. Εκδηλώθηκε η μεγάλη επίθεση των Ελασιτών στου Μακρυγιάννη αλλά αποκρούστηκε.
1946. Το Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζήτησε το ελληνικό ζήτημα.
1947.Στη Βουλγαρία η Εθνοσυνέλευση ψήφισε για πρωθυπουργό τον Γκεόργκι Ντιμιτρόφ και του ανέθεσε να σχηματίσει την κυβέρνηση του Πατριωτικού Μετώπου.
1948 . Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

1963 . Η Ζανζιβάρη, που ήταν βρετανικό προτεκτοράτο από το 1890 απέκτησε την ανεξαρτησία της εντός της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
1966. Στη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ ο μάρτυρας κατηγορίας, έφεδρος ανθυπολοχαγός Κ. Γεωργόπουλος ανακάλεσε την κατάθεσή του στον ανακριτή, επικαλούμενος «υποδείξεις και πιέσεις» ανωτέρων.
1969 . Στο Παλέρμο στον οδό Λάτσιο εκτελεστές της Κόζα Νόστρα εκτέλεσαν αφεντικό της μαφίας ΜικέλεΚαβατάιο και τρεις άλλους άνδρες. Ηταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών της μαφίας της Σικελίας που εβαλε τέλος στην «pax mafiosa».

1982. Στη Τζαμάικα ολοκληρώθηκε η ιστορική διάσκεψη στο Μοντέγκο Μπέι (Montego Bay) και υπογράφηκε η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, που ρυθμίζει τις ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, την γειτνιάζουσα ζώνη, και προνοεί για τις περιπτώσεις διενέξεων.Την Ελλάδα είχε εκπροσωπήσει στη Διάσκεψη, ο τότε υφυπουργός Κάρολος Παπούλιας. Η Τουρκία και οι ΗΠΑ δεν υπέγραψαν τη Συνθήκη.

1989. Στην Τσεχοσλοβακία παραιτήθηκε ο κομμουνιστής πρόεδρος Γκούσταβ Χούζακ.
1991. Δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση στη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός Στρατός, (JNA) αποσύρθηκε από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας.
1998.Το δικαστήριο του ΟΗΕ της Χάγης καταδίκασε τον Κροατοβόσνιο Άντε Φουρούντζια σε 10 χρόνια φυλάκιση για το βασανισμό και βιασμό κρατουμένων στον πόλεμο της Βοσνίας. Αυτή ήταν η πρώτη απόφαση που χαρακτήρισε το βιασμό ως έγκλημα πολέμου.

2003. Μετα από μια «δίκη παρωδία» το Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τον πρώην αξιωματικό του στρατού της Σέρβικης Δημοκρατίας και Υποδιοικητής της Ταξιαρχίας του Ζβόρνικ, Ντράγκαν Ομπρένοβιτς, σε 17 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα που ουδέποτε διέπραξε, εναντίον Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995. O αμερικανός εισαγγελέας Πήτερ Μακλόσκι, μετά την καταδίκη έγραψε ο ίδιος στο διαδίκτυο: «Hey guys, you know something, we didn’t have anything on him, anyway…»

2007. Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, σύζυγος του Νέστορ Κίρσνερ έγινε πρόεδρος της Αργεντινής.

Η παράδοση της Πλέβνας στις 10/22 Δεκεμβρίου 1877





Το Πλέβεν ή Πλέβνα στα ελληνικά, απέχει 170 χλμ. από την Σόφια, και ειναι 50 χλμ. νότια του Δούναβη.Είναι το κέντρο της ομώνυμης επαρχίας και δήμου. Μπήκε στην ιστορία με την Πολιορκία της Πλέβνας του 1877.
Κοντά στην πόλη ρέει ο ποταμός Βιτ, ενώ τη διασχίζει ο μικρός ποταμός Τουτσένιτσα, (κοινά γνωστός στο Πλέβεν ως Μπαράτα, επί λέξει «Ποταμάκι»). Κατά την Οθωμανική κυριαρχία στο Πλέβεν, άνοιξε το 1825 το πρώτο βουλγαρικό σχολείο και το 1840 το πρώτο «παρθεναγωγείο». Το 1869 ο Βασίλ Λέβσκι ίδρυσε στο Πλέβεν την πρώτη επαναστατική επιτροπή.

Ο Ρωσικός στρατός διέσχισε το Δούναβη στις 15/27 Ιουνίου 1877. Μαζί με τους Ρώσους ακολουθούσε ο ρουμανικός στρατός.
Μετά από 5 μήνες ο τραυματισμένος τούρκος διοικητής Οσμάν Νουρί Πασάς παραδόθηκε στις 10/22 Δεκεμβρίου στον ρουμάνο συνταγματάρχη Μιχαήλ Τσέρκεζ. Μαζί του παραδόθηκε η τουρκική φρουρά, η οποία αριθμούσε περισσότερα από 40 000 άτομα. Περίπου 8000 ασθενείς και οι τραυματίες παρέμειναν στο στρατόπεδο τους αλλά σφαγιάστηκαν μετά από τους Βουλγάρους.
Οι επιζώντες μεταφέρθηκαν στη Ρουμανία .Από τη Ρουμανία στη Ρωσία και στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου όπου παραδόθηκαν στην Τουρκία. Από τους 40.000 μόνο 25 000 επέστρεψαν .
Οι Ρώσοι και οι Ρουμάνοι στην πολιορκία της Πλέβνας είχαν 38000 νεκρούς.

Δεκεμβρίου 07, 2016

Η 7η Δεκεμβρίου/26 Νοεμβρίου στην ιστορία

1815. Εκτελέστηκε ο «Γενναίος των Γενναίων», ο στρατάρχης του Ναπολέοντα Μισέλ Νεΰ που μετά το Βατερλώ είχε καταδικαστεί για προδοσία κατά του Λουδοβίκου.Ο Νεΰ αρνήθηκε να του δέσουν τα μάτια και έδωσε προσωπικά τη διαταγή «πύρ» στο εκτελεστικό απόσπασμα.

1826. Η μάχη έξω από το Τουρκοχώρι της Ελάτειας. Τα χαράματα της 7/19ης Δεκεμβρίου 1826, οι άνδρες Καραϊσκάκη έστησαν ενέδρα σε εφοδιοπομπή 2000 φορτηγών ζώων με προμήθειες για το στρατό του Κιουταχή στην Αττική που την συνόδευαν πεντακόσιοι Τούρκοι ιππείς με επικεφαλής τον Οσμάν μπέη Κόρτζα. Οι Έλληνες επιτέθηκαν και σκότωσαν περισσότερους από 100 Τούρκους και απέσπασαν ολόκληρο το φορτίο πού συνόδευαν οι Τούρκοι ιππείς.

1852. Εκτελέστηκαν δι 'απαγχονισμού στην Μάντοβα, από τους Αυστριακούς, οι ιταλοί πατριώτες , Δον Ενρίκο Τατζόλι, Άντζελο Σκαρσελίνι,Κάρλο Πόμα,Μπερνάρντο Ντε Κανάλ και Τζιοβάνι Ζαμπέλλι.

1877. Στις 25 Νοέμβρη/7 Δεκεμβρίου εκδηλώθηκε πραξικόπημα στη Σερβία για την ανατροπή του Μίλαν Ομπρένοβιτς και την ενθρόνιση του Πέταρ Καρατζόρτζεβιτς.

1895. Η καταστροφική για τους Ιταλούς μάχη της Amba Alagi στην Ανατολική Αφρική. 2.500 άνδρες, ως επί το πλείστον Ασκάρι από την Ερυθραία υπό τις διαταγές του ταγματάρχη Πιέτρο Τοσέλλι κατεσφάγησαν από 30.000 Αιθίοπες.

1912. Στις 7/20 Δεκεμβρίου ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Κορυτσά.

1914. Η Εθνοσυνέλευση του Βασιλείου της Σερβίας υιοθέτησε τη δήλωση της Νις για την πολιτική ενοποίηση των Νότιων Σλάβων σε ένα κράτος.

1917. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν τον πόλεμο στην Αυστροουγγαρία.

1941. Η Ιαπωνική Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Το Ηνωμένο Βασίλειο κήρυξε τον πόλεμο στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Φινλανδία, καθώς και στις χώρες που ως μέλη του Τριμερούς Συμφώνου συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον της ΕΣΣΔ.

1946. Η εθνοσυνέλευση της Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας ψήφισε το νόμο για την εθνικοποίηση των μεγάλων ιδιωτικών εταιρείων.

1949 . Ο στρατηγός Τσανγκ Κάι Σεκ μετέφερε την έδρα της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κίνας στην Ταϊπέι.

1960. Η ΕΡΕ ψήφισε   την ταυτόχρονη άρση της ασυλίας πέντε βουλευτών της Δημοκρατικής Ένωσης και της Ε.Δ.Α., που παραπέμφθηκαν να δικαστούν για προσβολή της τιμής του βασιλιά και για περιύβριση αρχής. Η ΕΟΚ στο πλαίσιο της Συμφωνάις Σύνδεσης ενέκρινε πενταετές δάνειο ύψους 125.000.000 δολαρίων προς την Ελλάδα.

1963. Συνεκλήθη στη Θεσσαλονίκη ο Αρης Παγκρατίδης ως ύποπτος για τις δολοφονίες του «Δράκου του Σέιχ Σου».

1965 . Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Πάπας Παύλος ο 6ος ήραν τους αμοιβαίους των δύο εκκλησιών, που ακλούθησαν το σχίσμα του 1054. Προφυλακίστηκε ο συνταγματάρχης Αλέξανδρος Παπατέρπος για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

1970. Στο Ανατολικό Πακιστάν οι υποστηρικτές της αυτονομίας της Βεγγάλης κέρδισαν τις εκλογές. 

1974 Ο Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, επέστρεψε στην μεγαλόνησο

1975 . Η Ινδονησία είσεβαλλε στο Ανατολικό Τιμόρ

1988 . Σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αρμενία . 25.000 θύματα. Ο Γιασέρ Αραφάτ αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει ως κράτος.

1997 . Πρώτος γύρος προεδρικών εκλογών στη Σερβία .Στο δεύτερο γύρο πέρασαν οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και του του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι. 2003 .Στη Ρωσία έγιναν εκλογές για τη Δούμα.
2005. Συνελήφθη ο αρχηγός του Κροατικού στρατού στρατηγός Άντε Γκοτοβίνα, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας..

Δεκεμβρίου 06, 2016

Τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου/ 23ης Νοεμβρίου

1240.Οι Μογγόλοι κατέλαβαν το Κίεβο.
1305. Παραίτηση από το θρόνου του Λαντισλάβου του 5ου της Ουγγαρίας. 1492. Κατά την πρώτη αποστολή του, ο Κολόμβος ανακάλυψε το νησί της Αϊτής, (Ισπανιόλα) στο οποίο σήμερα υπάρχουν δύο χώρες. Η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία
1507.Γερμανός χαρτογράφος Μάρτιν Βαλντζεεμύλλερ δημοσίευσε τον παγκόσμιο χάρτη του στον οποίο ονόμασε το μεγάλο κομμάτι ξηράς του Δυτικού Ημισφαιρίου «Αμερική» από το όνομα του Ιταλού εξερευνητή και χαρτογράφου Αμέριγκο Βεσπούτσι.
1648. To πραξικόπημα του συνταγματάρχη Τόμας Πράιντ που απομάκρυνε βιαίως από το Κοινοβούλιο όσους δεν υποστήριζαν τον Στρατό νέου Τύπου. 1741. Στις 6/17 Δεκεμβρίου εκδηλώθηκε πραξικόπημα στην Αγία Πετρούπολη από την κόρη τού Πέτρου Α' του Μεγάλου, την Ελισάβετ, που διέταξε τη σύλληψη του κηδεμόνα του ανήλικου Τσάρου Ιβάν ΣΤ΄, Όστερμαν, και τη φυλάκιση τού αυτοκράτορα και των γονέων του.
1745. Η 6η Δεκεμβρίου, έμεινε γνωστή στην αγγλική ιστορία ως «Μαύρη Παρασκευή», επειδή οι κάτοικοι του Λονδίνου πανικοβλήθηκαν στο άκουσμα της είδησης ότι οι Ιακωβίτες, ο στρατός του Κάρολου Εδουάρδου Στιούαρτ βρισκόταν στο Ντέρμπι μόλις 130 μίλια από το Λονδίνο . Ο Κάρολος όμως είχε πάρει την απόφαση να μην προχωρήσει προς το Λονδίνο και άρχισε την υποχώρησή του. 1792. Κατά τη Γαλλική Επανάσταση οι Γιρονδίνοι αποφάσισαν τη σύλληψη του Λουδοβίκου και την παραπομπή στου σε «λαϊκό» δικαστήριο.
1848. Ο Μανουέλ Ισιντόρο Μπελζού έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βολιβίας
1880 . Στην Ανατολική Ρωμυλία αντικαταστάθηκε ο φόρος της «δέκατης» από τον φόρο ακίνητης περιουσίας.
1904. Το δόγμα Ρούζβελτ . Ο αμερικανός πρόεδρος διακήρυξε ότι οι Η.Π.Α. θα παρεμβαίνουν στο δυτικό ημισφαίριο για να αποκαθιστούν την σταθερότητα. 1912 . Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Αμάρνα στην Αίγυπτο βρέθηκε η προτομή της Νεφερτίτης.
1915.Σχηματίστηκε στην Θεσσαλονίκη η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας, που την αποτελούσαν οι Δημήτριος Δίγκας, Περικλής Αργυρόπουλος, Αλέξανδρος Ζάννας, Κωνσταντίνος Αγγελάκης, Νικόλαος Μάνος, Δημήτριος Πάζης, Π. Γραικός , Ζερβός (εκπρόσωπος Δράμας), Εμμανουήλ Χ. Ζυμβρακάκης, Νικόλαος Πλαστήρας, Θαλής Κουτούπης.
1916. Στις 27 Νοεμβρίου/6 Δεκεμβρίου ο γερμανικός Στρατός μπήκε στη ρουμανική πρωτεύουσα το Βουκουρέστι.
1917 . Η Συνέλευση στο Ελσίνκι κήρυξε την ανεξαρτησία της Φινλανδίας από τη Σοβιετική Ρωσία. Η Φινλανδία μετά τους ναπολεόντειους πολέμους ήταν Μεγάλο Δουκάτο εντός της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Μέχρι τότε, ήταν μέρος της Σουηδίας.
1917. Στο λιμάνι του Χάλιφαξ του Καναδά στις 09:04' το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου το γαλλικό πλοίο Mont-Blanc, πλήρες πολεμοφοδίων, λόγω της σύγκρουσής του με το νορβηγικό φορτηγό "Imo", εξερράγη, προκαλώντας ακαριαίο θάνατο σε περισσότερους από 2000 ανθρώπους. Οι τραυματίες ήσαν περισσότερα από 9.000 άτομα. Καταστράφηκαν επίσης περίπου 12.000 κτήρια, τα οποία είτε ισοπεδώθηκαν είτε υπέστησαν τόσες ζημιές ώστε να καταστούν ακατοίκητα.
1921, Υπογράφηκε η αγγλο-ιρλανδική συνθήκης, σύμφωνα με την οποία σε ένα χρόνο (6 Δεκεμβρίου 1922) η Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα γινόταν ανεξαρτητη. 1922. έναρξη ισχύος της αγγλο-ιρλανδικής συνθήκης αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας.

1925. Η Ιταλία και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για τα σύνορα της Λιβύης.

1928 . H σφαγή μπανάνας στην Κολομβία. Οι εργάτες των φυτειών μπανάνας της αμερικανικής United Fruit Company στην Κολομβία κατέβηκαν σε απεργία το Δεκέμβριο του 1928. Ζήτησαν γραπτές συμβάσεις, οκτάωρο , εξαήμερη εβδομάδα εργασίας και την κατάργηση του δελτίου τροφίμων.
Η απεργία εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο εργατικό κίνημα που είχε δει μέχρι τότε η Λατινική Αμερική. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απείλησε να εισβάλει με το Σώμα των Πεζοναυτών, εάν η κυβέρνηση της Κολομβίας δεν ενεργούσε για να προστατεύσει τα συμφέροντά της United Fruit .Στη συνέχεια η συντηρητική κυβέρνηση του Miguel Méndez έστειλε ένα σύνταγμα από την Μπογκοτά για να τερματίσει την απεργία . Στις 6 Δεκεμβρίου του 1928 στην πόλη της Ciénaga κοντά στη Σάντα Μάρτα, Κολομβία ο στρατός σκότωσε έναν ακόμη απροσδιόριστο αριθμό απεργών εργατών.(Τα θύματα ήσαν πάνω από 2000).
1940. Ο Ελληνικός Στρατός (Α' ΣΣ) μπήκε στους Αγίους Σαράντα στην Βόρειο Ήπειρο.
1941.Το Ηνωμένο Βασίλειο κήρυξε τον πόλεμο στη Φινλανδία
1941. Η Μάχη της Μόσχας. Ο Σοβιετικός Στρατός εξαπέλυσε την αντεπίθεση του. 1955. Οι τέσσερις μεγάλες δυνάμεις αναγνώρισαν το δικαίωμα της Αυστρίας στην ουδετερότητας.

1971. Η Ινδία αναγνώρισε το Μπαγκλαντές.(πρώην Ανατολικό Πακιστάν). . 1990.αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και του Βατικανού.
1991. Έναρξη ισχύος του νέου Συντάγματος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. 1992.Σε δημοψήφισμα οι Ελβετοί απέρριψαν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
1998. Εκλογή του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία της Βενεζουέλας.
2004. Οι ηγέτες 12 χωρών της Λατινικής Αμερικής, που αντιπροσωπεύουν 361.000.000 πολιτών υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Κούσκο για τη δημιουργία της Κοινότητας των Εθνών της Νότιας Αμερικής