Μαρτίου 26, 2009

«Φοβού τους Έλληνες και χρέη φέροντας»,

Σε άρθρο στους Τάιμς του Λονδίνου με τίτλο «Φοβού τους Έλληνες και χρέη φέροντας» ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, Τσαρλς Γκραντ σημειώνει ότι εφόσον η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα δεν επιβάλλει δραστικά μέτρα περιορισμού του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους είναι ορατός ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη.
Παρόλα αυτά, σημειώνει ο συντάκτης, η έξοδος από το ενιαίο νόμισμα πιθανότατα θα αποτρεπόταν με την εφαρμογή κάποιου «σχεδίου σωτηρίας» της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα απαιτούσε τη συμμετοχή τόσο των υπολοίπων χωρών μελών όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συγκεκριμένα, ο κ. Γκραντ θεωρεί ότι τα χρήματα για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας θα έπρεπε να δοθούν από την Ε.Ε., αλλά οι όροι αξιοποίησης των χρημάτων θα έπρεπε να τεθούν από το ΔΝΤ.
Σημειώνει δε ότι οι Έλληνες δε θα ήθελαν την έξοδο από το ευρώ για λόγους τόσο οικονομικούς όσο και συμβολικούς. Το ίδιο ισχύει και τους Ευρωπαίους εταίρους, που γνωρίζουν ότι η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη θα δυσκόλευε την κατάσταση και για τις υπόλοιπες χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Ο συντάκτης θέτει εξάλλου το ερώτημα κατά πόσο το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι αρκετά ισχυρό, ώστε να αντιμετωπίσει τις τεράστιες διαδηλώσεις και πιθανόν τα αιτήματα εξόδου από την ευρωζώνη που θα ακολουθούσαν την εφαρμογή αυστηρών μέτρων λιτότητας.
Εν τω μεταξύ, αντιπαραθέτοντας την ελληνική με την ιρλανδική οικονομία οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σημειώνουν ότι ενώ και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν προβλήματα, η διαφορά είναι πως στην Ελλάδα η κυβέρνηση αρνείται να τα παραδεχθεί. «Σε μια χώρα όπου η μυθολογία έχει μια ιδιαίτερη μαγεία, ένας νέος μύθος έχει γεννηθεί: ότι δηλαδή με κάποιον τρόπο η αναπτυγμένη μαύρη αγορά θα προστατεύσει την οικονομία από την ισχύ της κρίσης», σχολιάζει ο συντάκτης της εφημερίδας, προσθέτοντας ότι για τα προβλήματα της Ελλάδας δεν ευθύνεται κυρίως η κρίση, αλλά «η αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων να προβούν σε μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα και των οικονομικών του».
Του Θανάση Γκαβoύ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/03/2009_272653

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου