Φεβρουαρίου 10, 2009

Γερμανικό Nein στο «ευρωομόλογο». «Ούτε το ευρώ κινδυνεύει, ούτε η σταθερότητα της Ευρωζώνης λέει ο Τρισέ


Η παγκόσμια κρίση πέρασε ήδη την πόρτα της ευρωζώνης. Τα οικονομικά θεμέλια των πιο αδύναμων χωρών μελών έχουν αρχίσει να τρίζουν και, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε , η συζήτηση για το «ευρωομόλογο», τη δημιουργία του οποίου ζήτησαν, θέτει σε δοκιμασία τη συνοχή της ΟΝΕ.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχωρούν, τα δημόσια ελλείμματα μεγαλώνουν, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα αναπτυξιακά πακέτα, το βάρος του δανεισμού μεγαλώνει. Αυτά ισχύουν και για τις χώρες της ευρωζώνης, που χρειάζονται «ζεστό» χρήμα για τα προγράμματα ανάπτυξης και αρκετές από αυτές το πληρώνουν ακριβά με υψηλά επιτόκια.Ο υπεύθυνος του τμήματος διεθνών υποθέσεων της Ντόιτσε Μπανκ (Deutsche Bank), Στέφαν Σνάιντερ, επεσήμανε ότι η εξέλιξη αυτή έχει τις συνέπειές της.
«Χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα ή η Ισπανία πληρώνουν, στο μεταξύ, αισθητά υψηλότερα επιτόκια για τα κρατικά ομόλογα απ' ό,τι πληρώνει η Γερμανία, που είναι το μέτρο σύγκρισης στην Ευρωζώνη με τα χαμηλότερα επιτόκια», είπε.

Τα επιτόκια στην Ιταλία ή την Ισπανία είναι περίπου 1,5% πάνω από τα επιτόκια για τα γερμανικά ομόλογα.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μιάμιση μονάδα πάνω στο επιτόκιο αθροίζει τεράστια ποσά στο δημόσιο χρέος και στο δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών. Και μάλιστα σε μια πολύ κακή χρονική συγκυρία.

Στην Ιταλία, για παράδειγμα, το ΑΕΠ μιας ολόκληρης χρονιάς δε φτάνει, ώστε να πληρωθούν τα δημόσια χρέη, που έχουν συσσωρευτεί. Είναι ευνόητο λοιπόν, η ιταλική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, να αναζητούν τρόπους για ευνοϊκότερο δανεισμό.
«Έχουμε μία κοινή ήπειρο, μία κοινή αγορά, ένα κοινό νόμισμα. Τώρα, χρειαζόμαστε κι ένα κοινό ομόλογο», είχε πει ο Τρεμόντι προ ημερών, στο Νταβός.

Ωστόσο, την έκδοση του λεγόμενου «ευρωομόλογου» απορρίπτει κατηγορηματικά, ως σήμερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ. Αυτό διότι, ενδεχόμενη συμμετοχή της Γερμανίας σ' ένα κοινό «ευρωομόλογο», θα σήμαινε ότι πρέπει να πληρώσει και αυτή υψηλότερα επιτόκια.
Το υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου, όμως, υπολογίζει ήδη με πρόσθετο κόστος τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για το γερμανικό προϋπολογισμό. Έτσι, όπως υπογράμμισε ο Στάινμπρουκ, δεν πρόκειται να δεχτεί και μια νέα επιβάρυνση. Από την πλευρά του, ο τραπεζίτης Σνάιντερ επεσήμανε ότι άλλες χώρες δεν αξιοποίησαν την περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης και μέχρι την περασμένη χρονιά «δεν εξυγίαναν τα δημόσια οικονομικά τους. Κατά συνέπεια λοιπόν οι χώρες αυτές τιμωρούνται τώρα από τις αγορές».
«Θεωρείται δεδομένο ότι πολλές χώρες θα παραβιάσουν το κριτήριο του δημοσιονομικού ελλείμματος. Αυτό, όμως, δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο το ευρώ και τη συνοχή της Ευρωζώνης», διαβεβαίωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ.
«Ούτε το ευρώ κινδυνεύει, ούτε η σταθερότητα της Ευρωζώνης. Αντίθετα, υπάρχει κίνδυνος για την εμπιστοσύνη των αγορών στη δημοσιονομική πολιτική ορισμένων χωρών. Αυτές θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα περιθώρια κινήσεων που υπάρχουν. Όχι μόνο, ώστε να μειώσουν - για κάποια ποσοστά - τη χρηματοδότηση του χρέους τους, αλλά κυρίως για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών στην οικονομική τους πολιτική. Και εμπιστοσύνη είναι το σημαντικότερο στη σημερινή συγκυρία», πρόσθεσε ο κ. Τρισέ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου