Φεβρουαρίου 10, 2009

Απολύσεις (αλλά οχι μαζικές) θέλει το Eurogroup


Η ομάδα των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Eurogroup) κάλεσε τις επιχειρήσεις να αποφύγουν τις μαζικές απολύσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης και να προκρίνουν τη μερική ανεργία, λόγω της ανησυχητικής κατάστασης στον τομέα της απασχόλησης.
«Πιστεύουμε πως η γρήγορη και κατηγορηματική προσφυγή σε μαζικές απολύσεις δεν συνιστά την καλύτερη μέθοδο», τόνισε ο πρόεδρος της Eurogroup, Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο. «Θα θέλαμε στο μέτρο του δυνατού οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούσαν όσο το δυνατόν περισσότερο τη μερική ανεργία», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως οι επιχειρήσεις, με τις δημόσιες υπηρεσίες, θα μπορούσαν να συνδυάσουν την εφαρμογή μηχανισμών μερικής ανεργίας και προσφορών επαγγελματικής κατάρτισης.
Η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης είναι ανησυχητική, τόνισε ο Γιούνκερ. «Ξεκινούμε με την ιδέα ότι τα επίπεδα της ανεργίας πρόκειται να αυξηθούν επιπλέον κατά τη διάρκεια του 2009».
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στα Συμβούλια.
Ο υπουργός είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, και τον Επίτροπο για θέματα Περιβάλλοντος, κ. Σταύρο Δήμα.
Στο μεταξύ, τη σύγκλιση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «27», έως το τέλος Φεβρουαρίου, με αντικείμενο συζήτησης την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσαν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Τσέχος πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Γ. Λάιτεμπεργκερ, την ερχόμενη Τετάρτη, ο Ζ. Μπαρόζο και ο Μ. Τοπολάνεκ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της έκτακτης Συνόδου, της οποίας στόχοι θα είναι ο συντονισμός της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η ανταλλαγή απόψεων για την, έως τώρα, πορεία των εθνικών προσπαθειών ανάκαμψης από αυτήν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Ο Γ. Λάιτεμπεργκ ανέφερε ότι η έκτακτη Σύνοδος θα προετοιμάσει την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει στις 19 και 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και θα χαράξει τις βασικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενόψει της Συνόδου του G20, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.
Εξάλλου, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας και Αναπτυξης, ο Γ. Λάιτεμπεργκ διευκρίνισε ότι με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας, απαιτείται η πλήρης εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, με την απαραίτητη ευελιξία που προβλέπεται, ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη και έμφαση στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, μεσοπρόθεσμα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε τις χώρες τις ΕΕ να αποφύγουν την πολιτική του προστατευτισμού εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τη στιγμή που η Γαλλία αποτελεί στόχο επικρίσεων για το σχέδιό της υπέρ της εθνικής της αυτοκινητοβιομηχανίας.
«Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε στα υψηλά ιστάμενα επίπεδα μία κοινή προσέγγιση που θα σέβεται τις αρχές της ΕΕ και να αντισταθούμε στον πειρασμό του προστατευτισμού, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, σε όλες τις μορφές του προστατευτισμού», τόνισε ο ίδιος, μετά τη συνάντησή του με τον Σουηδό πρωθυπουργό, Φρέντρικ Ράινφελντ, στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου