Φεβρουαρίου 10, 2009

Οχι δεν ειναι επιτήρηση,Οχι δεν ειναι επιτήρηση,Οχι δεν ειναι επιτήρηση..Οχι..Οχι..Οχι...

Μετά τη σύνοδο Εκοφίν στις Βρυξέλες, ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου τόνισε ότι ξεκινά μια σκληρή μάχη των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας να πείσει την Κομισιόν για δύο θέματα: πρώτον, να δεχτεί ότι ο ρυθμός Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι 1,1% αντί 0,2% που προβλέπει και, δεύτερον, ότι η μείωση των ελλειμμάτων κάτω του 3% θα πρέπει να επιδιωχθεί με ορίζοντα τριετίας αντί διετίας, δηλαδή έως το 2011 αντί το 2010 που ζητούν οι Βρυξέλες.
Ο κύριος Παπαθανασίου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι και στα δύο ζητήματα θα υπάρξει ευνοϊκή κατάληξη.
Η Κομισιόν επιμένει για «σφικτές διαδικασίες» επειδή οι χώρες που ξεπερνούν το όριο του 3% για το έλλειμμα είναι πολλές, αλλά για τον ίδιο λόγο θεωρείται πιθανό ότι σε πολιτικό επίπεδο το συμβούλιο Εκοφίν του Μαρτίου δώσει «τράτο» ένα χρόνο επιπλέον.
Σε κάθε περίπτωση, ο κύριος Παπαθανασίου προσπάθησε να υποβαθμίσει την σημασία της επιτήρησης –«διαδικασία μείωσης των ελλειμμάτων» όπως την χαρακτήρισε.
Όπως είπε, εάν η ανάπτυξη είναι μικρότερη του 1,1% που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, τότε όλοι οι στόχοι του θα αποτύχουν και συνεπώς, θα πρέπει αυτοβούλως η κυβέρνηση να κινηθεί ώστε να μειώσει τα ελλείμματα με άλλους τρόπους.
Ακόμα και αν η Επιτροπή επιμείνει να μειωθεί το έλλειμμα έως το 2010, για το οποίο η Αθήνα προβλέπει έλλειμμα 3,2%, η διαφορά των δύο δεκάτων δεν είναι –όπως υποστήριξε- κάτι τρομακτικό.
Αντιθέτως, αν η Κομισιόν δεχτεί τις ελληνικές θέσεις –και μόνο τότε- θα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια για μέτρα κοινωνικής πολιτικής.
Στο περιθώριο του συμβουλίου, ο κύριος Παπαθανασίου ενημέρωσε και τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ.Τρισέ για την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και το πρόβλημα των spreads, τονίζοντας όμως την «καλή εξέλιξη» που είχε η χθεσινή έκδοση του τριετούς ομολόγου.
Ο κύριος Παπαθανασίου θα βρεθεί την Τετάρτη στο Λονδίνο για την παρουσίαση της ελληνικής αγοράς ομολόγων σε ξένους θεσμικούς επενδυτές από τον ΟΔΔΗΧ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου