Φεβρουαρίου 19, 2009

Στρος-Καν: Οι τράπεζες πρέπει να απαλλαγούν από τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού


Παράταση της οικονομικής κρίσης εντός του 2010 «βλέπει» ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, σε περίπτωση που ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός τομέας δεν αναδιαρθρωθεί και δεν απαλλαγεί από τα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού.

«Εάν δεν υπάρξει ξεκαθάρισμα των τοξικών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, το μεγαλύτερο μέρος των πακέτων στήριξης θα χαθεί», τόνισε ο Στρος-Καν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Παρίσι, εγκαινιάζοντας τις εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Ανταγωνιστικότητα, που διοργανώνει ο ΟΟΣΑ.

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε ανάκαμψη στις αρχές του 2010, αλλά μόνον εάν υλοποιηθούν οι κατάλληλες πολιτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΔΝΤ αν και τα πακέτα δημοσιονομικών κινήτρων αποτελούν συστατικό στοιχείο αυτών των πολιτικών, η αποτελεσματικότητα του δημοσιονομικού κινήτρου εξαρτάται από την αναδιάρθρωση των τραπεζών και την απαλλαγή τους από τα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού.

Πέραν του τραπεζικού τομέα, πηγή ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η επέκταση της κρίσης στις αναδυόμενες χώρες, καθώς «στεγνώνουν» οι εισροές κεφαλαίων σε αυτές.

Ο Στρος-Καν προειδοποίησε, επίσης, ότι το 2009 θα είναι «μια πραγματικά κακή χρονιά», ίσως χειρότερη από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Τα σχόλιά του ήρθαν μία μόνον ημέρα μετά την προκαταρκτική εκτίμηση του ΟΟΣΑ για συρρίκνωση 1,5% του ΑΕΠ του συνόλου των τριάντα χωρών-μελών του το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι, τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από την ίδρυσή του το 1961.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου