Φεβρουαρίου 12, 2009

Για τάσεις "προστατευτισμού" μιλάει η ΕΚΤ

Προειδοποίηση κατά των τάσεων προστατευτισμού απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης πραγματοποιούν ισχυρή επάνοδο. Διαπιστώνει, παράλληλα, σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς και υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων.
"Αντανακλώντας τον αντίκτυπο της κλιμακούμενης και διευρυνόμενης αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η οικονομική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης, έχει εξασθενήσει σε σημαντικό βαθμό. Το Διοικητικό Συμβούλιο (της ΕΚΤ) εξακολουθεί να εκτιμά συνέχιση, τα επόμενα τρίμηνα, της εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη», αναφέρεται στην έκθεση του μηνός Φεβρουαρίου της κεντρικής τράπεζας.
Κατά την άποψη του ΔΣ της ΕΚΤ, «οι προοπτικές για την οικονομία εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. Συνολικά, οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν, σαφώς, κίνδυνοι για επιβράδυνση», επισημαίνεται.
Η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι «οι χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων και οι προοπτικές αναιμικής ζήτησης επιβεβαιώνουν την εκτίμηση στην οποία προέβη το Διοικητικό Συμβούλιο στα μέσα Ιανουαρίου για υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη».

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2008, το 39% των πολιτών της ΕΕ διάκειται ευνοϊκά στην παγκοσμιοποίηση ενώ το 43% διαβλέπει στην παγκοσμιοποίηση απειλή για τις θέσεις εργασίας και τις εθνικές επιχειρήσεις.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένει συρρίκνωση 1,7% του ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος και ανάκαμψη 0,6% το 2010. Οι προηγούμενες προβλέψεις της ΕΚΤ έκαναν λόγο για αναπτυξιακό ρυθμό 0,3% το 2009 και 1,4% του χρόνου.
Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,9% το 2009 και στο 1,6% το 2010 (η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 2,2% φέτος και 2% του χρόνου). Οι προβλέψεις για την ανεργία κάνουν λόγο για 8,7% φέτος (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 8%) και 9,4% το 2010 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 8,1%).
Στο δεύτερο άρθρο της έκθεσης, η ΕΚΤ αποτιμά τις παγκόσμιες τάσεις προστατευτισμού και εξετάζει τις πιθανές δυσμενείς οικονομικές επιδράσεις τους στην παγκόσμια οικονομία.
"Ακόμη και αν δεν υπάρχει, προς το παρόν, μείζονα απόδειξη για το ότι αυξήθηκαν τα προστατευτικά μέτρα, έχουν ενισχυθεί οι πιέσεις» προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνεται στην έκθεση.
Η ΕΚΤ υπογραμμίζει, επίσης, ότι η υποστήριξη που παρέχεται στην παγκοσμιοποίηση, στην ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και κεφαλαίων, παρουσιάζει τάση εξασθένησης σε πολλές περιοχές του κόσμου. Αυτό «δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου του ότι οι πιέσεις για προστατευτισμό ενισχύονται εν γένει σε περιόδους οικονομικών και χρηματοπιστωτικών εντάσεων», τονίζεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2008, το 39% των πολιτών της ΕΕ διάκειται ευνοϊκά στην παγκοσμιοποίηση ενώ το 43% διαβλέπει στην παγκοσμιοποίηση απειλή για τις θέσεις εργασίας και τις εθνικές επιχειρήσεις.
Πρόσφατη σφυγμομέτρηση στις ΗΠΑ, την οποία επικαλέστηκε στην έκθεσή της η ΕΚΤ, έδειξε ότι το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η παγκοσμιοποίηση είναι κάτι καλό. «Μελλοντικά, θα είναι πολύ σημαντικό να αντισταθούμε στις εκκλήσεις υπέρ της λήψης μέτρων» προστατευτισμού, εκτιμά η ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου