Φεβρουαρίου 10, 2009

Χατζηδάκης:«Δεν έχουμε περιθώρια αποτυχίας σε σχέση με τα πετρελαιοειδή»,


Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που δίνει στον έλεγχο της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή από αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και καταχρηστικές επιχειρηματικές συμπεριφορές και σημείωσε ότι «όσες επιτυχίες και να έχουμε σε όλα τα μέτρα που θα λάβουμε στο προσεχές διάστημα ,αν αποτύχουμε στον τομέα της εποπτείας της αγοράς και της προστασίας του καταναλωτή τότε θα είναι σα να έχουμε αποτύχει στο σύνολο του έργου μας. Εντούτοις όμως δεν έχουμε και μαγικές συνταγές στη μάχη κατά της ακρίβειας του πολυκέφαλου αυτού τέρατος που για να το καταπνίξουμε θα χρειαστούμε τη συνεργασία όλων των φορέων της αγοράς και ιδιαίτερα των ίδιων των καταναλωτών».


Ο υπουργός ανέφερε ότι «έχει παραγίνει το θέμα των ανατιμήσεων στα καύσιμα» και γνωστοποίησε ότι ήδη έχει αποστείλει επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς για να προωθηθούν προς υλοποίηση οι προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά πετρελαιοειδών. «Δεν έχουμε περιθώρια αποτυχίας σε σχέση με τα πετρελαιοειδή», σχολίασε ο υπουργός.

Η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η αντιμετώπιση των καρτέλ εντάσσονται στις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου σε συνδυασμό με την ενίσχυση της καταναλωτικής συνείδησης. Στο πλαίσιο αυτό υπολογίζεται μέχρι το Μάρτιο να έχει περάσει από τη Βουλή ο νέος νόμος για την Επιτροπή Ανταγωνισμού που ετοιμάζει το υπουργείο με σκοπό την αναβάθμισή της. «Η Επιτροπή κάνει και θα εξακολουθήσει να κάνει τη δουλειά της διότι είναι βασικό όπλο της κοινωνίας κατά των καρτέλ. Έχει σε εξέλιξη σημαντικές υποθέσεις και σκοπός μας είναι να την ενισχύσουμε θεσμικά και να ενισχύσουμε τη στελέχωσή της για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της».

Επίσης ανέφερε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εγκατάσταση νέου συστήματος Παρατηρητηρίου Τιμών, η τοποθέτηση ηλεκτρονικών μηχανημάτων σε περιοχές της Αθήνας για σύγκριση τιμών, μέχρι το Μάρτιο εκτιμά ότι θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες.

Στον τομέα της ενέργειας, ο υπουργός τόνισε ότι δε θα υπάρξει καμιά αύξηση φέτος στα τιμολόγια της ΔΕΗ ανέφερε την εκτίμησή του ότι τα αποτελέσματα της ΔΕΗ θα είναι ικανοποιητικά λόγω της πτώσης της τιμής των υγρών καυσίμων και ότι δεν τίθεται θέμα ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι θα ξεκινήσει νέος διάλογος με το Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής διότι θα αποκλειστεί η χρήση λιθάνθρακα στο ενεργειακό μας μείγμα ενώ στο διάλογο αυτό θα ζητήσει να συμμετάσχουν και τα πολιτικά κόμματα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ανέφερε ότι θα προωθηθούν οι νέες μονάδες της ΔΕΗ στο Αλιβέρι και στο Μελίτη, θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για την επέκταση του φυσικού αερίου σε Κόρινθο, Τρίπολη και Μεγαλόπολη, θα ξεκινήσει η μελέτη για την εγκατάσταση φυσικού αερίου στην Κρήτη θα προκηρυχθούν 3 σταθμοί ΕΠΑ στην Θράκη την Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά ενώ ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2009 επιθυμεί να έχουν συνδεθεί με το σύστημα φυσικού αερίου 85.000 νοικοκυριά.

Σε αυτό το πλαίσιο θα αναλάβει δράσεις το υπουργείο για την προώθηση των διαδικασιών του αγωγού Τουρκίας Ελλάδας Ιταλίας και το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα προωθηθεί μέχρι τον Ιούνιο η διαδικασία για τον αγωγό south stream αλλά και μέχρι το τέλος του χρόνου στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη.

Επίσης προωθείται η κατασκευή αγωγού Κομοτηνή - Χάσκοβο και ξεκινούν συζητήσεις με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου μετά το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου