Φεβρουαρίου 16, 2009

Το φάσμα των ζημιών επικρέμεται επι των Τραπεζών


Τα «κόκκινα» δάνεια απειλούν τις τράπεζες, την ώρα που η αγορά στεγνώνει ολοένα και περισσότερο και τα πιστωτικά ιδρύματα παίρνουν με το σταγονόμετρο τις ενισχύσεις από το κρατικό πακέτο.

Το 2008 έκλεισε με έκρηξη των καθυστερούμενων δανείων κοντά στα 15 δισ. ευρώ και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκπονήσει εφιαλτικά σενάρια ακόμα και για διπλασιασμό των «κόκκινων» δανείων το 2009.

Πρόκειται για μία νάρκη στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, που αντανακλά όχι μόνο μια μεγάλη απειλή για τις τράπεζες αλλά και τη δυσχερή θέση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες κάνουν επιλεκτική αξιοποίηση των κρατικών ενισχύσεων και αντλούν μόλις 8 από τα 28 δισ. ευρώ του πακέτου.

Η συμπεριφορά τους αυτή συμβάλλει στη διατήρηση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην αγορά, με αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση επενδύσεων και κατανάλωσης φέρνοντας περαιτέρω τριγμούς για ανάπτυξη και απασχόληση. Καμπανάκι από Προβόπουλο .

Ουσιαστική επιδείνωση των καθυστερούμενων δανείων άλλωστε προβλέπουν και οι ίδιοι οι τραπεζίτες. «Τα επόμενα τρίμηνα πρόκειται να δούμε ουσιαστική επιδείνωση των δανείων, είτε αυτά αφορούν επιχειρήσεις είτε ιδιώτες» τονίζει , ο πρόεδρος της Αlpha Βank Γ. Κωστόπουλος, που προχωρά σε αύξηση των προβλέψεων σε ποσοστό άνω του 1% επί των δανείων, για να διαφυλάξει την «υγεία» του ισολογισμού της τράπεζας, ακόμα κι αν αυτό μεταφράζεται σε ζημίες για το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Η ΤτΕ έχει εγκαίρως διαμηνύσει ότι απαιτείται ο σχηματισμός αυξημένων προβλέψεων, ώστε να μην απειληθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και γι΄ αυτό πίεζε ιδιαιτέρως για τη συμμετοχή όλων των τραπεζών στον τρίτο πυλώνα του σχεδίου των 28 δισ. ευρώ, που προβλέπει κρατικές ενισχύσεις μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Οι τράπεζες, ύστερα από αρκετά παζάρια, πείστηκαν να κάνουν χρήση 4 δισ. ευρώ από τα 5 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο κομμάτι αυτό, αν και διαμηνύουν ότι με το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους θα επιστρέψουν τα κεφάλαια στο Δημόσιο για να πάρουν πίσω τις μετοχές τους και να ξεφορτωθούν τον κρατικό επίτροπο.

Μεγαλύτερη δυσφορία δείχνουν οι τράπεζες προς το σκέλος των 15 δισ. ευρώ που αφορά την παροχή κρατικών εγγυήσεων για τον δανεισμό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις δύο τράπεζες έχουν υπογράψει συμβάσεις για εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ από το σύνολο των 15 δισ. ευρώ ενώ και μέσω των ομολόγων, που θεωρείται η φθηνότερη επιλογή από πλευράς τραπεζών, έχουν αντληθεί μόλις 3 δισ. ευρώ.

Οι καθυστερήσεις στην άντληση των κρατικών ενισχύσεων από πλευράς τραπεζών συμβάλλουν στη διατήρηση σφιχτών συνθηκών πιστωτικής επέκτασης στην οικονομία. Όπως εξηγεί ο κ. Κωστόπουλος, «το ότι δεν έχουμε δει ακόμα τα χρήματα να μπαίνουν στην αγορά, μπορεί να δικαιολογηθεί σε κάποιο βαθμό από την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και τον απαιτούμενο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών».

Τα στοιχεία που παρακολουθεί στενά η ΤτΕ δείχνουν κάθετη πτώση των εκταμιεύσεων δανείων από πλευράς τραπεζών κυρίως στο μέτωπο των στεγαστικών δανείων. Ενδεικτικό είναι ότι μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2008 τα υπόλοιπα δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες αυξήθηκαν μόλις κατά 1,020 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2007 η αύξηση ήταν 4,5 δισ. ευρώ και η πιστωτική επέκταση έκλεισε με αύξηση 16,4% πέρυσι από 21,5% έναν χρόνο νωρίτερα.

Η ΤτΕ έχει ζητήσει από τις τράπεζες να διατηρήσουν τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης σε επίπεδα υψηλότερα του 10% φέτος, στόχος που κρίνεται ιδιαιτέρως δύσκολος και από μερίδα τραπεζιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου