Φεβρουαρίου 11, 2009

'Αφαντοι οι "Επίτροποι" στις Τράπεζες.

Γύρω στις 20 Οκτωβρίου του 2008, μερικές μέρες μετά την ηχηρή κατάρρευση της Lehman Brothers, ξεκινούσαν στην Αθήνα οι πρώτες συζητήσεις για το πακέτο στήριξης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος που μετονομάστηκε στο πιο εύηχο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας.
Δέκα μέρες αργότερα είχε προσδιοριστεί το ύψος του πακέτου στα 28 δισ. ευρώ και ξεκίνησαν οι διαδικασίες διαβούλευσης για τη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου.
Στα μέσα Δεκεμβρίου το πακέτο ήταν ήδη Νόμος του κράτους και τις τελευταίες ημέρες του χρόνου ξεκινούσε η υλοποίησή του με τις πρώτες τράπεζες να κάνουν χρήση κάποιων εγγυήσεων για άντληση φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Η είσοδος του νέου χρόνου βρήκε το πακέτο ενεργοποιημένο αν και σε αρχικό στάδιο, ακολούθησαν οι γενικές συνελεύσεις των τραπεζών και οι εγκρίσεις για τη συμμετοχή του κράτους στις τράπεζες και αισίως διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα του 2009.
Πήραν τις εγγυήσεις του Δημοσίου
Εν τω μεταξύ οι τράπεζες ξεκίνησαν την εφαρμογή και του δεύτερου πυλώνα του πακέτου προγραμματίζοντας τις πρώτες εκδόσεις ομολόγων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αρχής γενομένης από την Alpha Bank η οποία ανακοίνωσε ότι προχωρά στην πρώτη έκδοση εγγυημένων ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ακολουθήσει άμεσα η Eurobank και οι υπόλοιπες τράπεζες με τη σειρά.
Ταυτόχρονα, κυβέρνηση, φορείς, επαγγελματίες, μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες, ιδιώτες, οι πάντες δηλαδή, δυσφορούν και επικρίνουν τις τράπεζες επειδή παρά τις πιέσεις, τις διαβεβαιώσεις και την έναρξη του πακέτου, δεν ανοίγουν τη στρόφιγγα των δανείων.
Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε για τη χρήση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ, το δημόσιο εφόσον βάζει κεφάλαια σε μία τράπεζα, θα έχει το δικαίωμα να ορίσει εκπρόσωπό του στο διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να παρακολουθεί, να ελέγχει και να προασπίζεται τα συμφέροντα του νέου προνομιούχου μετόχου.
Όπως ρητά ορίζει ο νόμος, ο Επίτροπος του δημοσίου τοποθετείται στις διοικήσεις των τραπεζών εφόσον αυτές κάνουν χρήση οποιουδήποτε από τους τρεις πυλώνες του πακέτου και όχι μόνον ως απόρροια της μετοχικής συμμετοχής του κράτους μέσω της έκδοσης των προνομιούχων μετοχών.
Μέχρι στιγμής οι δύο πυλώνες του προγράμματος έχουν ενεργοποιηθεί και οι τράπεζες άρχισαν να αντλούν ρευστότητα με τους ευνοϊκούς όρους που παρέχει η εγγύηση του δημοσίου, ενώ προχωρεί επίσης η διαδικασία έκδοσης των προνομιούχων μετοχών που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου.
Το μόνο που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα είναι η τοποθέτηση των Επιτρόπων!!!
Η κωλυσιεργία είναι εμφανής και οι ερμηνείες που δίνονται από τον καθένα γι’ αυτή την κωλυσιεργία μπορεί να είναι από αυθαίρετες έως κακόπιστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου