Φεβρουαρίου 10, 2009

Η αμερικανική «επίθεση» κατά της κρίσης.

Η «επίθεση» κατά της κρίσης «θα κοστίσει αρκετά χρήματα, θα έχει διάρκεια και ρίσκο», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκέθνερ.

Οι επενδυτές και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο περιμένουν με αγωνία την ανακοίνωση των μέτρων από τις ΗΠΑ για την τόνωση της οικονομίας αλλά και για την διάσωση των τραπεζών, με την ελπίδα η μεγαλύτερη στον κόσμο οικονομία να ηγηθεί της εξόδου από την παγκόσμια κρίση.
Παράλληλα, το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Ecofin) συνεδριάζει με κεντρικά θέματα τον τρόπο με τον οποίο θα επωφεληθούν οι τράπεζες από τις κρατικές ενισχύσεις.
Ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκέθνερ, θα ανακοινώσει σήμερα τα νέα μέτρα στήριξης του χρηματοπιστωτικού κλάδου, τα οποία θα αποτελούνται από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια.
Με την αμερικανική οικονομία να είναι εγκλωβισμένη σε μια 14μηνη ύφεση και τον δείκτη ανεργίας να έχει εκτοξευθεί τον Ιανουάριο στο υψηλό 17ετίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αυξάνει τις πιέσεις για την έγκριση του νομοσχεδίου των 800 δισ. δολαρίων, επιδιώκοντας μεγαλύτερη υποστήριξη από την κοινή γνώμη.
Υπενθυμίζεται ότι, σε εκκρεμότητα παραμένει η αξιοποίηση των υπολοίπων 350 δισ. δολαρίων από το πακέτο TARP των 700 δισ. δολαρίων, αλλά το συνολικό κόστος εκτιμάται ότι θα φθάσει το ένα τρισ. δολάρια.
Η δημιουργία «κακής» τράπεζας, η οποία θα αναλάβει την εκκαθάριση του κλάδου από «τοξικούς» τίτλους, εξακολουθεί να συζητείται.
Το σχέδιο προβλέπει την εκτέλεση μεγάλων δημόσιων έργων υποδομής, των οποίων οι δαπάνες θα είναι οι μεγαλύτερες στη χώρα από την κατασκευή του διαπολιτειακού οδικού δικτύου που είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του 1950.
Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι θα είναι δύσκολη η χάραξη ενός συμβιβασμού μεταξύ του νομοσχεδίου των 819 δισ. δολαρίων έτσι όπως έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εκείνου που βασίζεται στις προδιαγραφές που έθεσε η Γερουσία και ανέρχεται στα 827 δισ. δολάρια. Η υπογραφή του τελικού σχεδίου νόμου από τον κ. Ομπάμα είναι δρομολογημένη για την επόμενη Δευτέρα.
Η κεντρική ιδέα είναι να δημιουργηθεί μηχανισμός για την διάθεση των ενεργητικών στοιχείων των ιδρυμάτων που πλήττονται από την κρίση και θα τους επιτρέπει να συνεχίζουν να διαθέτουν δάνεια σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζονται δύο περιπτώσεις: είτε να δημιουργηθούν ανεξάρτητες δομές από τις τράπεζες, με την συνδρομή και βοήθεια του κράτους, για να τοποθετούνται τα επικίνδυνα ενεργητικά, είτε να συσταθούν, όπως στη Βρετανία, μηχανισμοί δημόσιας εγγυοδοσίας, που θα εκταμιεύουν ποσά.
Ωστόσο, η Επιτροπή προβλέπει την θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων ώστε ν' αποφευχθούν κρούσματα αθέμιτου ανταγωνισμού και το ενδεχόμενο μία τράπεζα να επωφελείται από τα ευεργετήματα περισσότερο από μία αντίστοιχη σε άλλο κράτος.
από www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου