Φεβρουαρίου 13, 2009

Αλλαγές Πρ. Παυλόπουλου στην τροπολογία για τον Περιφερειακό Τύπο.

Ψηφίστηκαν από την ολομέλεια της Βουλής οι υπουργικές τροπολογίες για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον Καπνό και το Αλκοόλ, για τον Περιφερειακό Τύπο και για τη μεταφορά της εποπτείας του ΕΦΕΤ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο «Τροποποιήσεις Επενδυτικών Νόμων").

Επίσης, ψηφίστηκε τροπολογία της βουλευτή της ΝΔ, Α. Μανούσου, με την οποία εισάγονται, χωρίς εξετάσεις, στο Λιμενικό, όσοι συμμετείχαν ενεργά στη διάσωση των ναυαγών του «Εξπρές Σαμίνα» και δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας του.

Εξάλλου, σε δύο αλλαγές, επί της τροπολογίας για τον Περιφερειακό Τύπο, προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, μετά τα σχετικά υπομνήματα, που υποβλήθηκαν από τις δημοσιογραφικές Ενώσεις και την ΕΣΗΕΑ, τα οποία αφορούσαν κυρίως την ασφαλιστική κάλυψη των δημοσιογράφων με σύμβαση έργου (μπλοκάκι). Ειδικότερα:

Α. Αναδιατυπώθηκε το τρίτο εδάφιο της περίπτωσης β' της παρ. 3 της τροπολογίας, ως ακολούθως: «Σε περίπτωση απόλυσης ή οικειοθελούς αποχώρησης ενός δημοσιογράφου δεν δημιουργείται κώλυμα, κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εφόσον προσληφθεί εντός χρονικού διαστήματος 20 ημερών από την ημερομηνία παραίτησης ή της επέλευσης της απόλυσης του προηγούμενου». Αρχικώς, προβλεπόταν διάστημα 30 ημερών.

Β. Αναδιατυπώθηκε το πρώτο εδάφιο της παρ. 6 της τροπολογίας, ως ακολούθως: «Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της εφημερίδας, σχετικά με τους δημοσιογράφους που απασχολεί και τα χρονικά διαστήματα απασχόλησής τους, συνοδευόμενη από βεβαίωση ασφάλισης από τα οικεία ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων, που νομίμως απασχολεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά ασφαλιστικές διατάξεις». Διαγράφηκαν επίσης, το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο της ίδιας παραγράφου της τροπολογίας. Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος προχώρησε στην αλλαγή, «προκειμένου να μην μείνει η εντύπωση ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις, ώστε να νομιμοποιηθεί το «μπλοκάκι"».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για «νέα αύξηση της έμμεσης φορολογίας, μέσω της αύξησης του ΕΦΚ σε ποτά και τσιγάρα», ο υφυπουργός Οικονομικών, Αντ. Μπέζας, είπε ότι υπήρξε ανάγκη αναπλήρωσης της απώλειας εσόδων από την επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ. Για το φόρο στα κρασιά γενικώς, ο κ. Μπέζας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία αναπροσαρμογή, ενώ για τα γλυκά κρασιά (μαυροδάφνη) «η αναπροσαρμογή αυτή είναι της τάξεως των τεσσάρων λεπτών». Σημείωσε, επίσης, ότι «δεν θίγεται η φορολόγηση του τσίπουρου και της τσικουδιάς των μικρών αποσταγματοποιών, δηλαδή των διήμερων. Μιλάμε για αύξηση του ΕΦΚ, όχι στο παραδοσιακό τσίπουρο, όπου παραμένει εκεί ο συντελεστής στα 0,59 ευρώ, ανά χιλιόγραμμο, αλλά η αύξηση αυτή αφορά το τσίπουρο και το ούζο το οποίο εμφιαλώνεται, που γίνεται δηλαδή παραγωγή μέσα από οργανωμένες μονάδες παραγωγής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου