Φεβρουαρίου 11, 2009

Η ΔΕΗ επιμένει για το χαράτσι των ρύπων

O αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Νίκος Χατζηαργυρίου επανέφερε την πρόταση, να περάσουν στους καταναλωτές ηλεκτρισμού, μέσω της επιβάρυνσης των τιμολογίων, τα κόστη που βαραίνουν την ΔΕΗ από τις εκπομπές ρύπων διοξειδίου και τα δικαιώματα που αυτή υποχρεώνεται να πληρώνει.
Παρόντος του κ. Αθανασόπουλου, ο καθηγητής του ΕΜΠ εξέφρασε την άποψη ότι η ΔΕΗ δεν είναι δυνατό να σηκώνει αυτό το κόστος από τη στιγμή που εκείνη, παράγοντας ρεύμα με την χρήση καυσίμων όπως και ο λιγνίτης, ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών που καταναλώνουν ηλεκτρισμό.
Το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων για το 2008 ήταν κάτι παραπάνω από 150 εκατ. ευρώ για την ΔΕΗ, αλλά με βάση και τις αλλαγές που έχουν προκύψει στην κοινοτική νομοθεσία, από το 2013 και μετά, λόγω της κατάργησης της δωρεάν κατανομής ρύπων στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, έχει προσδιοριστεί σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ακόμη, δε, κι αν τα δικαιώματα ρύπων παραμείνουν σε χαμηλές τιμές, όπως ισχύουν αυτήν την περίοδο, η επιβάρυνση θα είναι της τάξης αρκετών εκατοντάδων εκατ. ευρώ για την ΔΕΗ και για τις τσέπες μας, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με μελλοντική επιβάρυνση των τιμολογίων της ΔΕΗ τουλάχιστον κατά 35% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, όπως έχει άλλωστε αναφερθεί και στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα για την επόμενη 5ετία.
Χθες, πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, απαντώντας χαρακτηριστικά σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση ότι «δεν μπορεί να συνδεθεί το θέμα του 2013 και του εμπορίου των ρύπων, με την πολιτική των τιμολογίων της ΔΕΗ».
Αξίζει εδώ να υπενθυμισθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2009, τον οποίο ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ μόλις χτες, αναφέρεται σε μηδενικές αυξήσεις τιμολογίων για φέτος, καθώς έχει δοθεί και η σχετική πολιτική εντολή.
Μάλιστα, στην διάρκεια της ημερίδας του ΕΒΕΑ ο ίδιος ο κ. Αθανασόπουλος εμφανίστηκε απολύτως ευθυγραμμισμένος προς τη νέα πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης και ως προς το «κόψιμο» του λιθάνθρακα, καθώς ανέφερε ότι η ΔΕΗ θα αναπροσαρμόσει το επιχειρησιακό της πρόγραμμα, το οποίο προέβλεπε την δημιουργία δύο λιθανθρακικών εργοστασίων στο Αλιβέρι και στην Λάρυμνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου