Φεβρουαρίου 13, 2009

Η οικονομική κρίση απειλεί την ασφάλεια των ΗΠΑ

Η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτελεί την πρώτη ανησυχία των ΗΠΑ, βραχυπρόθεσμα, σε θέματα ασφάλειας, δήλωσε ο διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Ντένις Μπλέρ, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του στο Κογκρέσο.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το δίκτυο Αλ Κάιντα είναι «είναι λιγότερο αποτελεσματικό απ' ότι πριν από ένα χρόνο» όμως συνεχίζει εντούτοις να προετοιμάζει επιθέσεις στη Δύση.

Αναφερόμενος στο Ιράν δήλωσε ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών «δεν γνωρίζει αν το Ιράν» προβλέπει τώρα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, όμως η «Τεχεράνη κρατά την επιλογή αυτή στο τραπέζι».

Ο Μπλερ είπε ότι η οικονομική κρίση απειλεί να αποσταθεροποιήσει κυβερνήσεις στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, που είναι φιλικές προς τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να περικόψει τη υποστήριξη του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στο Αφγανιστάν.
«Η αρχική βραχυπρόθεσμη ανησυχία ασφάλειας στις ΗΠΑ είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της», είπε ο Μπλερ ο οποίος προσέθεσε ότι «η κρίση συνεχίζεται εδώ και ένα χρόνο και οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι για το πότε θα φτάσει στον πάτο».
Οι κακές συνθήκες σε περιοχές όπως η Λατινική Αμερική και η Αφρική μπορεί να υπονομεύσουν την επιρροή των ΗΠΑ στις περιοχές αυτές και να κατηγορηθούν οι ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου για την κρίση, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ηγετική θέση της χώρας στην παγκόσμια οικονομία.
«Η κρίση παρουσιάζει προκλήσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες και θεωρούμαστε υπεύθυνοι», είπε ο απόστρατος ναύαρχος ο οποίος όμως σημείωσε ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα αποδυναμώσει τις φιλοδοξίες των αντιπάλων των ΗΠΑ, όπως οι πρόεδροι Τσάβεζ της Βενεζουέλας και Αχμαντινεζάντ του Ιράν, οι οποίοι αποκόμιζαν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στα ύψη και τα χρησιμοποιούσαν εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων στις περιοχές τους.
Ο Μπλερ υποστήριξε ότι η αλ -Κάιντα, το τρομοκρατικό δίκτυο που ευθύνεται για τις επιθέσεις του 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, παραμένει η πιο επικίνδυνη απειλή ασφαλείας για τις ΗΠΑ.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου