Φεβρουαρίου 08, 2009

Συνάντηση της Παμμακεδονικής Ένωσης με τον Μάθιου Νίμιτς

Η πρόεδρος και στελέχη της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, καθώς και ο πρόεδρος του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν την Παρασκευή με τον Μάθιου Νίμιτς, τον κάλεσαν να ξεκαθαρίσει στους αντιπροσώπους των Σκοπίων ότι δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να συζητούν για οποιοδήποτε θέμα που αφορά στην ΠΓΔΜ, παρά μόνο το όνομα της χώρας.
«Είμαστε ευχαριστημένοι από τη συνάντηση», δήλωσε η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, Νίνα Γκατζούλη.

Η κ. Γκατζούλη ανέφερε ότι ο κ. Νίμτς, αφού τους άκουσε με προσοχή, τους είπε ότι ο ίδιος είναι «ένας υπάλληλος» των Ηνωμένων Εθνών και τους συμβούλεψε να απευθυνθούν στην αμερικανική κυβέρνηση και σε χώρες της Ευρώπης, κυρίως στη Γαλλία, καθώς έχουν μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή από τον ίδιο στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με την κ. Γκατζούλη, ο κ. Νίμιτς υποστήριξε ότι με την αλλαγή της αμερικανικής διακυβέρνησης τα πράγματα θα μπορούσαν να λάβουν διαφορετική τροπή, προσθέτοντας ότι «οι ενέργειες της ΠΓΔΜ να αλλάζει τα ονόματα των αεροδρομίων και δρόμων της με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και να εγείρει αγάλματα και μνημεία χρησιμοποιώντας σαφώς ελληνικά σύμβολα προκαλούν την Ελλάδα και δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεως στο θέμα της ονομασίας της».

Ο κ. Νίμιτς, όπως σημείωσε η πρόεδρος της Παμμακεδονικής, αναφερόμενος στη σύλληψη από την αστυνομία της ΠΓΔΜ του φιλέλληνα Σέρβου φοιτητή Βασίλη Γκλιγκόροφ, ο οποίος, σύμφωνα με την κ. Γκατζούλη, είναι ισχυρός επικριτής της ακραίας εθνικιστικής τακτικής του μακεδονισμού των Σλάβων, είπε πως διάβασε στο Διαδίκτυο ότι ο φοιτητής πάσχει από σχιζοφρένεια. Οι ομογενείς διαφώνησαν με τον κ. Νίμιτς τονίζοντας ότι γνωρίζουν από έγκυρες πηγές πως ο κ. Γκλιγκόροφ κακοποιήθηκε από τις αρχές της ΠΓΔΜ και κρατείται, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει.

Οι ηγέτες της Παμμακεδονικής και του ΣΑΕ στάθηκαν κυρίως στο θέμα της σκοπιανής προπαγάνδας, η οποία σύμφωνα με την κ. Γκατζούλη, «ξεπέρασε πλέον κάθε όριο» και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι «σε καμία περίπτωση ο απανταχού Ελληνισμός δεν θα δεχθεί τα περί δήθεν Μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας». Όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Παμμακεδονικής, «ο κ. Νίμιτς προσπάθησε να υποβιβάσει τη σημασία του γεγονότος, λέγοντας ότι πρόκειται απλώς για έναν επιθετικό προσδιορισμό για χρήση στα Ηνωμένα Έθνη».

Η κ. Γκατζούλη επέδωσε στον κ. Νίμιτς σχετικό υπόμνημα και έθεσε υπόψη του συγκεκριμένα εγχειρίδια Σκοπιανών, αλλά και Αμερικανών καθηγητών «διαστρέβλωσης της Μακεδονικής ιστορίας». Επίσης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την Γκέι Μακ Ντούγκαλ «η οποία κατ' εντολή του ΟΗΕ βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα για να διερευνήσει καταγγελίες για καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των μειονοτήτων που τάχα διαβιούν ιδιαίτερα στο χώρο της Μακεδονίας και Θράκης».

Ο συντονιστής του ΣΑΕ ΗΠΑ Θεόδωρος Σπυρόπουλος, τόνισε ότι «το ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ στηρίζει τις θέσεις της Παμμακεδονικής Ένωσης, καθώς εκφράζει την ελληνοαμερικανική κοινότητα στο σύνολό της σε αυτό το θέμα και αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά του μέλη». Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι καλύτερο και συμφέρον για τη χώρα και πως θα αξιοποιήσει την αλλαγή της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι η Παμμακεδονική Ένωση έχει κάνει εξαιρετική εργασία στις ΗΠΑ αναφορικά με την αντιμετώπιση της σκοπιανής προπαγάνδας και πάντοτε σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον προωθεί τις ελληνικές θέσεις, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στον Ελληνισμό.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν και ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Δρ. Αντ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αλεξάνδρειο» Φώτης Γερασόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος και εκπρόσωπος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Βασίλης Γκατζούλης και η σύζυγος του Συντονιστή ΣΑΕ ΗΠΑ, Έρικα Σπυρόπουλος.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν οι ομογενείς στον κ. Νίμιτς, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για τη νέα έκθεση του «International Crisis Group» (ICG), με έδρα τις Βρυξέλες, στο θέμα της διαφωνίας Αθηνών και Σκοπίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ και το οποίο καταλήγει προτείνοντας την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ως το καταλληλότερο όνομα για διεθνή χρήση, επιβραβεύοντας τους Σλάβους, Αλβανούς, Ρόμα, Τούρκους, Βλάχους, και Σέρβους της ΠΓΔΜ με «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα των Σλάβων ως «Μακεδονική». Η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» δίνει την εντύπωση ενός διαιρεμένου κράτους, το οποίο θα πρέπει να ξανά ενωθεί στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, η έκθεση του ICG δεν μπορεί και δεν πρέπει να επηρεάσει την αποκλειστική ευθύνη που φέρετε για τις διαπραγματεύσεις κατ' εντολή των Ηνωμένων Εθνών. Κάθε προσπάθεια, ανεξαρτήτως από το που προέρχεται, να χαρισθεί η «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα στους κατοίκους της ΠΓΔΜ απορρίπτεται από όλους τους Έλληνες».

Τέλος, στο υπόμνημα που υπογράφει εκτός από την κ. Γκατζούλη και ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής δρ. Αντώνης Παπαδόπουλος υπογραμμίζεται: «Κύριε Νίμιτς, είναι δική σας ευθύνη να εξηγήσετε στις δύο πλευρές με εμφατικό τρόπο ότι υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να συζητούν για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την ΠΓΔΜ, παρά το όνομα της χώρας. Συνεπώς, είσαστε υπεύθυνος να θέσετε τέλος στις προσπάθειες της ηγεσίας της ΠΓΔΜ να προωθήσει την γλώσσα και την εθνικότητά τους, όπως την προσδιορίζουν μέσω των Ηνωμένων Εθνών».
από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου