Φεβρουαρίου 10, 2009

Στίγκλιτς: Κρίση στα Βαλκάνια για μια πενταετία


Τουλάχιστον μια πενταετία, εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζότζεφ Στίγκλιτς, πως οι χώρες των Βαλκανίων θα πληρώνουν το τίμημα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.
Μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι, ο κ. Στίγκλιτς επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως η εκδήλωση της κρίσης έγινε στο κέντρο, δηλαδή τις ΗΠΑ, αλλά περισσότερο θα πληγούν τα περιφερειακά κέντρα, διότι οι εξαγωγές και οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα τεθούν σε μια περίοδο δοκιμασιών.

Ο κ. Στίγκλιτς προβλέπει ότι το μέλλον των Βαλκανίων δε θα είναι ρόδινο, καθώς, όπως είπε, η κρίση αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου, η Κροατία ήδη εισήλθε σε περίοδο ύφεσης, ενώ οι συνέπειες της κρίσης έγιναν αισθητές και στη Βουλγαρία. Στη Ρουμανία, αν και πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, είχε δηλώσει πως το 2009 θα είναι έτος οικονομικής ανάπτυξης, ο ίδιος σημείωσε πως δεν μπορούμε να αποφύγουμε την κρίση.
Στη Σερβία, κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μλάτζαν Ντίνκιτς εκτίμησαν πως η Σερβία διαθέτει αντιστάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ στο Μαυροβούνιο, ήδη ανακοινώθηκε η περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΥΓ.Τα βαλκάνια ,εκτός από "μπαρουταποθήκη" ειναι και "σκουπιδότοπος" της "παγκόσμιας οικονομίας"
Χατζάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου