Φεβρουαρίου 09, 2009

Έκρηξη ανεργίας.



Απολύσεις, καταγγελίες συμβάσεων, εξαναγκασμός σε υποχρεωτική άδεια , περικοπές ωραρίων, παρακράτηση ενσήμων, άδειες άνευ αποδοχών,μη καταβολή δώρων, στασιμότητα εργασιών, αιτήσεις για πτώχευση ειναι η πραγματικότητα της αγοράς που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε όλοι την Ελλάδα.

Την ώρα, που τα "επίσημα στοιχεία", μιλούν για μονοψήφια ποσοστά ανεργίας τόσο στο σύνολο της χώρας όσο και σε κάθε νομό ξεχωριστά, η πραγματικότητα ειναι εφιαλτική.
Αρνητική πρωτιά ανεργίας στο Ρέθυμνο με 30-32%. Πάνω από το 30% του εργατικού δυναμικού χωρίς δουλειά σε Γρεβενά - Καστοριά. «Πάγωσαν» στην Ηλεία οι οικοδομικές εργασίες.


Στην Ηλεία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου, Νικόλαος Ορφανός, λέει ότι « τίποτα δεν προοιωνίζεται κάτι θετικό. Οι οικοδομικές εργασίες έχουν παγώσει και, δυστυχώς, με δεδομένο ότι η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται τουριστική, ότι το καλοκαίρι η ανεργία, που σήμερα φτάνει στο 30%, θα εκτοξευθεί περισσότερο». Στα Γρεβενά η κατάσταση δεν αλλάζει. «Εδώ η ανεργία πλησιάζει το 35%», τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κ. Λάζαρος Κυριαζίδης. «Το τελευταίο διάστημα δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη, αντιθέτως απολύσεις γίνονται σε καθημερινή βάση».

Ενας στους πέντε κατοίκους στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι άνεργος, εφόσον η πραγματική ανεργία που καταγράφεται στον νομό αγγίζει το 20%. Στο 30% με 32% υπολογίζει την ανεργία στο Ρέθυμνο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. «Ολοι οι οικοδόμοι κάθονται, τα εργοτάξια υπολειτουργούν. Ολα σε μαρασμό. Το χρήμα δεν κυκλοφορεί και η μαύρη εργασία ξεπερνάει το 35%».
Στον Εβρο η ανεργία έχει αυξηθεί 10 ποσοστιαίες μονάδες, στην Κομοτηνή μόνο την περασμένη Τρίτη έγιναν 38 απολύσεις από τη βιομηχανική περιοχή, ενώ στην Ξάνθη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, κ. Σπ. Παπαχρήστου, το σωματείο των οικοδόμων -το μεγαλύτερο πανελλαδικά μετά της Αθήνας- εμφανίζει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανέργων.
Από τον Γενάρη και μετά τα πράγματα έχουν δυσκολέψει περισσότερο στη Φλώρινα. Δεν υπάρχει προσφορά δουλειάς και η ανεργία συνεχώς μεγαλώνει, φτάνοντας στο 24%. «Ο κόσμος πηγαίνει στο Μοναστήρι για ψώνια, μόλις 10 λεπτά απόσταση, που είναι πιο φθηνά. Εκεί το κούρεμα έχει 2 ευρώ, ενώ εδώ 10 και η εξαγωγή ενός δοντιού κοστίζει 10 ευρώ σε αντίθεση με τη Φλώρινα που κάνει 60. Δεν υπάρχουν πια κίνητρα», λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κ. Ιωάννης Δημητρίου.
Μόνο το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, καταγράφηκαν περίπου 3.000 νέοι άνεργοι. «Με πρόφαση την κρίση φεύγουν προς τα έξω όλες οι επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μην έχουμε εδώ δουλειές», τονίζει ο γενικός γραμματέας του, κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος.
Εξίσου απογοητευτικά είναι τα μηνύματα και από την Αθήνα. Από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί αιτήσεις πτώχευσης από 10 εταιρείες, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αθηνών. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο και καμία σχέση δεν έχει με τα στοιχεία που δίνει η πολιτεία. Στις ηλικίες μέχρι τα 28 και από τα 45 και πάνω η ανεργία φτάνει το 25%.

Το χειρότερο είναι ότι η κρίση χρησιμοποιείται ως εκβιασμός για να οδηγούμαστε σε αλλαγές εργασιακού καθεστώτος. Και αυτό φαίνεται να πραγματοποιείται και σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχειακά, όπου ενώ έχουμε τις ίδιες με τις περσινές κρατήσεις, τροφοδοτείται ένα κλίμα δήθεν αβεβαιότητας, χωρίς ακόμα να την έχουμε δει, και προαναγγέλλονται απολύσεις».

από http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=2406737

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου