Φεβρουαρίου 10, 2009

«Σχέδιο Μάρσαλ» ζητεί η Παγκόσμια Τράπεζα


Ο πρόεδρος της ΠαγκόσμιαςΤράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ (Robert B. Zoellick) και ο επικεφαλής των οικονομολόγων της, Τζάστιν Γίφου Λιν πρότειναν την υιοθέτηση ενός νέου, σύγχρονου, παγκόσμιου «σχεδίου Μάρσαλ», κατά της οικονομικής κρίσης, που θα επιτρέψει στις χώρες που «δεν έχουν τα μέσα ν΄αναθερμάνουν την οικονομία τους», να αντιπαρέλθουν της παγκόσμιας κρίσης.
Η ευθεία αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας στο περιβόητο σχέδιο που είχαν θέσει σε εφαρμογή οι ΗΠΑ αμέσως μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προκειμένου να επιταχυνθεί η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων – τότε – ευρωπαϊκών οικονομιών, καταδεικνύει το μέγεθος του σημερινού προβλήματος.
Η πρόταση των στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας συνίσταται σε μια απλή, θεωρητικά, λογική:
Οι χώρες της Δύσης, ειδικότερα οι μεγάλες οικονομίες με πρώτες της ΗΠΑ, την Κίνα, τις χώρες του Κόλπου με τα πετροδόλαρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλούνται να συγκεντρώσουν, μέσα στην επόμενη πενταετία, κεφάλαια άνω των 2 τρισ. δολαρίων (!), με μια φόρμουλα που θα δεσμεύει προς αυτό τον σκοπό ποσοστό περίπου 1% του ΑΕΠ τους ετησίως. Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν προς την ενίσχυση των φτωχότερων χωρών του πλανήτη, ώστε τις βοηθήσουν να ανακάμψουν σε βάθος χρόνου.
Ασχέτως του κατά πόσον μια τέτοια πρόταση μπορεί να τύχει ευνοϊκής αντιμετώπισης από τα ισχυρά κράτη του πλανήτη – επίσημη απάντηση ίσως και να έχουμε μέχρι την Κυριακή, οπότε και συνεδριάζει η G7 – το ζήτημα είναι πως όσες προτάσεις κι αν πέσουν στο τραπέζι, όλες θα καταδεικνύουν το μέγεθος της κρίσης και την αγωνία των ιθυνόντων να βρουν επειγόντως λύσεις!
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι δραματικές ανακοινώσεις από μεγάλες τράπεζες και πολυεθνικούς κολοσσούς. Τη σκυτάλη πήρε σήμερα η UBS, η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε ζημίες ύψους 8,1 δισ. ελβετικών φράγκων, ήτοι περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε ΜΟΝΟ για το δ΄ τρίμηνο του 2008.
Εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση μπορεί να θεωρηθεί έως και θετική, αφού στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα η UBS είχε ανακοινώσει ζημίες ύψους 13 δισ. φράγκων, πλην όμως οι αναλυτές «έβλεπαν» μεν ζημίες, αλλά της τάξης των 7,5 δις φράγκων !
Η ανακοίνωση της ελβετικής τράπεζας έρχεται λίγα μόνον 24ωρα μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων από την αμερικανική αγορά, όπου από τις αρχές του έτους ήδη έχουν βάλει λουκέτο 9 εμπορικές τράπεζες!!!
Η κρίση όμως έχει χτυπήσει για τα καλά και την πόρτα των ρωσικων τραπεζών.
Εδώ και μήνες είναι γνωστό πως η ρωσική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ... τακτικές ενέσεις ρευστότητας προς τις εμπορικές τράπεζες της χώρας.
Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν σημερινά δημοσιεύματα του BBC που θέλουν τις περισσότερες ρωσικές εμπορικές τράπεζες ζητούν βοήθεια για την αναδιάρθρωση των δανείων τους, συνολικού ύψους 400 δισ. δολαρίων. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι αυτά τα δάνεια έχουν συναφθεί με τρίτους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, συνεπώς μιλάμε πλέον για ένα είδος εξωτερικού χρέους της Ρωσίας!
Το δημοσίευμα αναπαράγεται από πολλά διεθνή ΜΜΕ και προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης και του επικεφαλής της Ένωσης Περιφερειακών Τραπεζών, Ανατόλι Ακσάκοβ (Anatoly Aksakov) ο οποίος δήλωσε πως ναι μεν υπήρξε κάποια διαπραγμάτευση των τραπεζών με κυβερνητικά στελέχη για την αναδιοργάνωση του χρέους, αλλά δεν υπάρχει κανένα επίσημο σχέδιο!
Τέλος, σήμερα ανακοινώθηκε επίσης πως και η Lukoil, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Προς τούτο και έλαβε δάνειο, ύψους 1 δις ευρώ, από την ... Gazprombank.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου