Φεβρουαρίου 11, 2009

Συντονισμένες επιθέσεις των Ταλιμπάν σε κυβερνητικά κτίρια στην Καμπούλ

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκτός από τους επτά καμικάζι αυτοκτονίας, σήμερα Τετάρτη, σε σειρά συντονισμένων επιθέσεων εναντίον κυβερνητικών κτιρίων σε διάφορα σημεία της Καμπούλ. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν αντάρτες Ταλιμπάν, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας.
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε μια περίοδο επιδείνωσης της κατάστασης της ασφάλειας στη χώρα και μια ημέρα πριν από την επίσκεψη του νέου ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στην Καμπούλ.
Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Tolo, επτά αντάρτες Ταλιμπάν προσπάθησαν να επιτεθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στην κεντρική σωφρονιστική υπηρεσία της Καμπούλ ως αντίποινα για τη μεταχείριση των φυλακισμένων ανταρτών.
Ένας καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχθηκε μέσα σε κυβερνητικό κτίριο στο κέντρο της Καμπούλ, την ώρα που σφοδρή ανταλλαγή πυρών ήταν σε εξέλιξη κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.
Κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο δύο επίδοξοι βομβιστές αυτοκτονίας πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν, ενώ αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι δύο καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκαν, ενώ ένας τρίτος πρέπει να διέφυγε.
Ένας βομβιστής έπεσε νεκρός έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ένας άλλος έξω από το υπουργείο Παιδείας. Τα δύο υπουργεία βρίσκονται κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.
Το περιστατικό έξω από το υπουργείο Παιδείας σημειώθηκε όταν αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν ανοίξει πυρ εναντίον ομάδας ανταρτών Ταλιμπάν, πρόσθεσε ένας από τους αξιωματούχους ασφαλείας.
Στην περιοχή γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο υπάρχουν ξένες διπλωματικές αποστολές και κυβερνητικά κτίρια.
Εκατοντάδες άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν και οι σειρήνες ηχούσαν στην αφγανική πρωτεύουσα. Ασθενοφόρα απομάκρυναν τραυματίες από την έκρηξη στη βόρεια Καμπούλ.
Οι δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν δύο καμικάζι στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην Καμπούλ και πιστεύουν ότι και τρίτος βομβιστής αυτοκτονίας είναι νεκρός.
Νωρίτερα, αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις της τάξης.
Αξιωματικός της αστυνομίας είπε ότι έκρηξη σημειώθηκε μέσα στη γενική σωφρονιστική διεύθυνση του Αφγανιστάν στην τοποθεσία Χάιρ Χάνα.
Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Tolo, επικαλούμενο εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, μετέδωσε ότι επτά βομβιστές πραγματοποίησαν επιθέσεις σε διάφορα κυβερνητικά κτίρια σήμερα. Δύο καμικάζι εισέβαλαν στην κεντρική φυλακή της Καμπούλ. Το Tolo μετέδωσε επίσης ότι τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν στις εκρήξεις αυτές.

με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου