Φεβρουαρίου 11, 2009

Οχι στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου λέει η Ρουμανία


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, κ. Κριστιάν Ντιακονέσκου, δήλωσε ότι αναμένει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις νομικές πτυχές της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και επανέλαβε τη θέση της χώρας του ότι δεν πρέπει να αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Ο κ. Ντιακονέσκου στη διάρκεια συνάντησης με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων τόνισε ότι η θέση της Ρουμανίας για το Κόσοβο παραμένει αμετάβλητη, υπογραμμίζοντας ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας στις 17 Φεβρουαρίου του 2008 έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές και τους νόμους του διεθνούς δικαίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας πρόσθεσε ακόμη ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κόσοβο, αν και ενθαρρύνει τα μέλη της Ε.Ε., τα οποία δεν αναγνώρισαν ακόμη την ανεξαρτησία του Κοσόβου να το πράξουν, δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από σύσταση, η οποία δεν είναι δεσμευτική.
Σε ερώτηση αν η Ρουμανία θα μπορούσε να δεχθεί πρόσφυγες από το Κόσοβο με δεδομένο ότι στην περιοχή της Τιμισοάρα διαμένουν 200 άνθρωποι από το Κόσοβο, ο κ. Ντιακονέσκου δήλωσε ότι με το ζήτημα πρέπει να ασχοληθεί το υπουργείο Εσωτερικών και όχι το υπουργείο Εξωτερικών. «Από την πλευρά μας δεν δεχόμαστε κανένα έγγραφο που εκδίδουν οι αρχές στο Κόσοβο», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας.
Από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., 22 έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, ενώ η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Ρουμανία δεν το έχουν πράξει.
Βάσει τροπολογίας που υιοθετήθηκε με 281 ψήφους υπέρ, 229 κατά και 55 αποχές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν το έχουν πράξει ακόμα να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου