Φεβρουαρίου 17, 2009

Καλπάζει η βιομηχανία της μίζας στην Ελλάδα


Το «λάδωμα» των Ελλήνων προς τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, σύμφωνα με την φετινή έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας. «Δυστυχώς, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των περιπτώσεων διαφθοράς το 2008», είπε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Κώστας Μπακούρης στους δημοσιογράφους.
Χαρακτηριστικό είναι πως πάνω από το 13% των Ελλήνων δήλωσε πως πέρσι δωροδόκησε, με τα περισσότερα χρήματα να προορίζονται σε νοσοκομεία και εφορίες.

«Πρόκειται για περίπου το 10% περισσότερες περιπτώσεις από ό, τι πέρυσι», δήλωσε Ο κ. Γιαννης Μαυρής, επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων Public Issue.
Αν και πάνω από τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων αφορούν τις δημόσιες υπηρεσίες, η πρακτική είναι επίσης διαδεδομένη στον ιδιωτικό τομέα: σε γιατρούς, δικηγόρους και προσωπικό τραπεζών.
Ο τομέας της υγείας παρέμεινε πρωταγωνιστής στις δωροδοκίες, με τους Έλληνες να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για την επιτάχυνση του χρόνου διεξαγωγής των εξετάσεων, να βρουν καλό γιατρό ή για να μεταφερθούν με ασφάλεια στο νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου