Φεβρουαρίου 12, 2009

Νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Μάρτιο;

Το μήνυμα ότι η ΕΚΤ πιθανότατα να επαναλάβει τις μειώσεις των επιτοκίων τον προσεχή μήνα για να αντιμετωπίσει την ύφεση που βαθαίνει ολοένα και περισσότερο στην Ευρωζώνη, προσπάθησαν να περάσουν χθες οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών.

«Μπορούμε να συνεχίσουμε τις μειώσεις. Αυτό είναι πολύ πιθανόν να συμβεί στην επόμενη συνεδρίαση με την αγορά να κάνει λόγο για μείωση 50 μονάδων βάσης», είπε ο Μιγιέλ Ανχελ Ορντόνεθ, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, ο οποίος σκιαγράφησε ζοφερή εικόνα για την οικονομία, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κρίση τη χειρότερη από τη δεκαετία του 1930.

Το ίδιο άμεσος, ήταν και ο συνάδελφός του Γκι Καντέν, δηλώνοντας έτοιμος για μείωση των επιτοκίων οποτεδήποτε χρειαστεί. «Θα αναμένουμε την επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου, αλλά δεν έχω αντίρρηση -και νομίζω ότι αυτό ισχύει για τους περισσότερους συναδέλφους μου- να μειώσουμε τα επιτόκια εάν αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί», είπε σε συνέντευξή του. Ο Καντέν δήλωσε ότι δεν βιάζεται να προχωρήσει σε μηδενικά επίπεδα ή τουλάχιστον κοντά στο μηδέν, όμως λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές επιδείνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού... εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει σε μείωση και κάτω του 2%.

Αντίστοιχο είναι το μήνυμα που έστειλε και ο Χοσέ Μανουέλ Παράμο: «Το επίπεδο του 2% δεν είναι το χαμηλότερο που θα μπορούσαμε να φανταστούμε, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες». Αποστάσεις ωστόσο από το επίπεδο των μηδενικών επιτοκίων πήρε ο Γιούργκεν Σταρκ, επίσης μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, ο οποίος δεν τα θεωρεί επιθυμητά στην Ευρωζώνη.

Οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ συνέχισαν επίσης να προειδοποιούν για τα μέτρα προστατευτισμού από κυβερνήσεις, με τον Καντέν να τονίζει ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα των εθνικών πακέτων οικονομικών μέτρων, όμως είναι επιφυλακτική απέναντι στην επάνοδο του προστατευτισμού.

Εκτός Ευρωζώνης, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας αποτέλεσε την τελευταία που μείωσε το βασικό επιτόκιό της χθες, κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, στο 1%, μην αποκλείοντας ακόμη και μηδενικό επιτόκιο, δεδομένου ότι η οικονομία της χώρας έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Την ανάγκη για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας υπογράμμισε ο διοικητής της Μέρβιν Κινγκ, προκειμένου να οδηγήσει τη βρετανική οικονομία ξανά στο δρόμο της ανάκαμψης και τον πληθωρισμό εντός των στόχων της τράπεζας, πιθανόν μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων για την τόνωση της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου