Φεβρουαρίου 13, 2009

700.000 Ιταλοί κατέβηκαν στους δρόμους της Ρώμης για την οικονομική κρίση

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι κατέβηκαν στους δρόμους της Ρώμης της Παρασκευής, αντιδρώντας στους χειρισμούς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Προβλήματα και στις μετακινήσεις.
Η διαδήλωση διαμαρτυρίας, την οποία οργάνωσε το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το κεντροαριστερό Cgil, ολοκληρώθηκε στην πλατεία Σαν Τζοβάνι της Ρώμης.
Εργαζόμενοι και άνεργοι ζητούσαν «περισσότερους μισθούς, περισσότερα δικαιώματα» και «όχι άλλες ψεύτικες υποσχέσεις».
Τρεις πορείες που συναντήθηκαν στην πλατεία Σαν Τζοβάνι προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο της πόλης, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα εν όψει της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7.
Ο γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης, Γκουλιέλμο Επιφάνι, μιλώντας στους συγκεντρωθέντες, ανέφερε ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν πάνω από 700.000 εργαζόμενοι στις βιομηχανίες και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Οι εργαζόμενοι δεν διχάζονται. Πρόκειται για τη σοβαρότερη οικονομική κρίση που πλήττει όσους απασχολούνται στις βιομηχανίες, από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα. Στον δε δημόσιο τομέα, με τις προγραμματιζόμενες περικοπές, υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί αισθητά το επίπεδο των υπηρεσιών προς τους πολίτες», πρόσθεσε ο Γκουλιέλμο Επιφάνι.
Στη διαδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι του «Δημοκρατικού Κόμματος» και της «Ιταλίας των Αξιών», του πολιτικού σχήματος με επικεφαλής τον εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο.

Ωστόσο, δεν επετεύχθη η ενότητα του συνδικαλιστικού μετώπου: οι άλλες δύο μεγάλες συνδικαλιστικές ενώσεις, Uil και Cisl, επέλεξαν να μην πάρουν μέρος στην κινητοποίηση.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του «Δημοκρατικού Κόμματος», Βάλτερ Βελτρόνι, υπογράμμισε ότι «η ρήξη μεταξύ των συνδικάτων πρέπει να ξεπερασθεί, διότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διχάσει τις οργανώσεις των εργαζομένων, ζημιώνοντας, έτσι, σοβαρά, όλη τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου