Φεβρουαρίου 14, 2009

Η οικονομική κρίση στο «τραπέζι» των 7 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη.

Σύμφωνα με σημερινό ανακοινωθέν, η G7 έχει ως «ύψιστη προτεραιότητα» τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών και δεσμεύονται να μην υποκύψουν στον προστατευτισμό.
«Λάβαμε συλλογικά, έκτακτα μέτρα για να απαντήσουμε στις προκλήσεις αυτές και διαβεβαιώνουμε για τη δέσμευσή μας να ενεργήσουμε από κοινού με πολιτικά μέσα για να στηρίξουμε την ανάπτυξη και την εργασία και να ενισχύσουμε τον χρηματοπιστωτικό τομέα», προστίθεται στο κείμενο.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, ανέφερε ότι θα ζητήσει από τους ομολόγους του να προβούν στη λήψη «εξαιρετικά δραστικών» μέτρων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η δύναμη της G7 έχει ήδη αρχίσει να μετατοπίζεται προς την ευρύτερη ομάδα G20, που δείχνει να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση δύσκολων υποθέσεων. Η μετατόπιση αυτή της επιρροής προς τη G20 αντανακλά το γεγονός ότι οι βιομηχανικές χώρες δεν διαθέτουν από μόνες τους απαιτούμενους πόρους που απαιτούνται για τη «γιατρειά» της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.
«Ο κόσμος έχει αλλάξει», δήλωσε ο Πολ Μάρτιν, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Καναδά που έχει συμμετάσχει σε αρκετά συμβούλια της G7 και ήταν μεταξύ των «ιδρυτών της G20 πριν από μια δεκαετία.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «η G20 αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας. Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας αυτής έχουν αρχίσει να αποτελούν ένα κυρίαρχο νομοθετικό σώμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου