Φεβρουαρίου 13, 2009

Νέο πακέτο οικονομικής τόνωσης 50 δισ. ευρώ στην Γερμανία


Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας, ενέκρινε σήμερα το πακέτο οικονομικής τόνωσης, ύψους 50 δισ. ευρώ, που πρότεινε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανική κυβέρνηση θα αντλήσει τα χρήματα με δανεισμό.
Ο υπουργός Οικονομικών Πιρ Στάινμπρουεκ παραδέχθηκε ότι η Γερμανία θα υπερβεί την επόμενη χρονιά τους κανονισμούς της ΕΕ για το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Τα ιστορικής σημασίας μέτρα που περιλαμβάνει το νεο πακέτο, που είναι ανεξάρτητο από το προηγούμενο των 31 δισ. ευρώ, αλλά και το μεγαλύτερο από τον Β' ΠΠ, αφορούν δραστική αύξηση των δημόσιων δαπανών για έργα υποδομής, εκτεταμένες φοροαπαλλαγές και δράσεις κοινωνικής ασφάλισης.
Το πακέτο τώρα έχει πάρει τον δρόμο προς την Άνω Βουλή, όπου θα ψηφιστεί στις 20 Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση Μέκρελ εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα παρουσιάσει συρρίκνωση 2,25% το 2009.
Η οικονομία της ευρωζώνης βυθίστηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 βαθύτερα στην ύφεση, καθώς το ΑΕΠ κατέγραψε συρρίκνωση 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, την πιο απότομη στην ιστορία της ζώνης του κοινού νομίσματος, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.
Κατά 2,1% συρρικνώθηκε η οικονομία της Γερμανίας το τέταρτο τρίμηνο του 2008, καταγράφοντας τη χειρότερη απόδοσή της από το 1990. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική τριμηνιαία πτώση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.
Σε ετήσια βάση, η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 1,6%, μετά από ανάπτυξη στο 1,4% που είχε παρουσιάσει το τρίτο τρίμηνο του 2008.
-----------
Η Πορτογαλία εισήλθε σε ύφεση στο τέλος του 2008, με συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ΙΝΕ).
Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2008, το πορτογαλικό ΑΕΠ είχε ήδη συρρικνωθεί κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Τον Ιανουάριο, κατά την κατάθεση του αναθεωρημένου προυπολογισμού, η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι αναμένει για το 2009 συρρίκνωση 0,8% και ευελπιστούσε σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 0,3%, αλλά σύμφωνα με το ΙΝΕ η πορτογαλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη, καταγράφοντας τη χειρότερη απόδοση από την ύφεση του 2003 (-1,1%).
Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες είχε επίσης ανακοινώσει ότι φέτος το δημόσιο έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,9% του ΑΕΠ και η ανεργία στο 8,5%.
Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας αναμένεται να διαμορφωθεί το 2009 στο 69,7% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου