Φεβρουαρίου 11, 2009

Ο κ.Λάτσης συνεχίζει την κερδοσκοπία.Στο 30% εφθασε το καπέλο στη Βενζίνη.




Λίγο πάνω από τα 38 δολάρια το βαρέλι κινήθηκαν το πρωι στην Ασία,οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς το πακέτο διάσωσης των τραπεζών στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη καταφέρει να πείσει τους επενδυτές, τόσο σε εμπορεύματα και μετοχές, ότι η κρατική παρέμβαση μπορεί να αναζωογονήσει το προβληματικό χρηματοοικονομικό σύστημα.
Η τιμη του ελαφρού αργού διαμορφώνονταν στα 38,81 δολ./βαρέλι, ενώ το αργό τύπου μπρεντ ηταν στα 45,5 δολ./βαρέλι.
Οι επενδυτές εμφανίστηκαν απογοητευμένοι μετά την έγκριση του πακέτου, άνω του 1 τρισ. δολαρίων, από δημόσια και ιδιωτικά κονδύλια, για τη στήριξη του χρηματοοικονομικού συστήματος.Το σχέδιο ζητά τη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την απομάκρυνση των «τοξικών» ενεργητικών από τα λογιστικά βιβλία των τραπεζών και την απεμπλοκή της πιστωτικής λειτουργίας στη διατραπεζική αγορά, που διαθέτει δάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Οι αναλυτές λένε ότι η τιμή του πετρελαίου ακολουθεί τις χρηματιστηριακές αγορές, πιστεύοντας ότι δεν αποκλείεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο, εάν υπάρξουν άσχημες οικονομικές ειδήσεις, αλλά πάντως όχι κάτω από τα 30 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμή των πετρελαιοειδών,τώρα στη Ν.Υόρκη.
Nymex Crude Future ...37.82...29.22 ευρώ.
Dated Brent Spot...........44.95
Nymex Heating oil.........131.72
1 Euro = 1.2939 U.S. dollars

ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΕ ΚΑΤΟΧΟΥΣ
ΑΔΕΙΑΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΗΣ 11-02-2009

ΠΡΟΙΟΝ…………………........ Τιμή ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ(ΕΥΡΩ/Μ3)........ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΒΕΝΖΙΝΗ ΑΜΟΛΥΒΔΗ 95 RON 10PPM ...............296,26 ....................................296,76
(Η τιμή των ΕΛΠΕ χθές,291,41ευρώ προχθές 287,74 ευρώ)

ΒΕΝΖΙΝΗ ΑΜΟΛΥΒΔΗ LRP 96 RON 10PPM....... 302,01................................... 302,51
ΒΕΝΖΙΝΗ ΑΜΟΛΥΒΔΗ 100 RON 10PPM........... 359,08 ...................................359,59
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ 10 PPM BIO................. 352,87 ...................................354,87
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ............................ 314,86 ...................................315,36
ΥΓΡΑΕΡΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ (MT) .................................474,72.................................... 483,39
Στις 5 Δεκεμβρίου με την τιμή του πετρελαίου στα 32.18 ευρώ η τιμη των ΕΛΠΕ για την
ΑΜΟΛΥΒΔΗ 95 RON ηταν 247,69 ο τόνος.Τώρα με το πετρέλαιο 10% κάτω ο κ. Λατσης πουλάει με καπέλο 20%.

---------------------------------
Η πρόσφατη, πιο απαισιόδοξη εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ρυθμό ανάπτυξης 0,5% της παγκόσμιας οικονομίας, οδήγησε τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙEΑ) σε πρόβλεψη για μείωση κατά 980.000 βαρέλια την ημέρα της παγκόσμιας ζήτησης για αργό πετρέλαιο το 2009.

Σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση που διατυπώνεται στην έκθεση του μηνός Φεβρουαρίου, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να ανέλθει φέτος σε 84,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για μείωση της ζήτησης κατά 1% σε σχέση με το 2008, την πιο απότομη από το 1982.
"Όχι μόνον αυτή η μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο επί δύο συνεχόμενα χρόνια θα είναι η πρώτη από τις αρχές της δεκαετίας του '80 αλλά και η μείωση που θα σημειωθεί το 2009 θα είναι η πιο μεγάλη από το 1982», τονίζει η IEA.
«Είναι παρά πολύ νωρίς να πει κανείς ότι αυτό είναι το τέλος των αναθεωρήσεων προς τα κάτω των εκτιμήσεων για τη ζήτηση διότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η διάχυση των επιπτώσεων από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση. Είμαστε όμηροι κάθε περαιτέρω εξασθένησης στη συνολική οικονομία», είπε στο Ρόιτερ ο επικεφαλής του τμήματος Πετρελαϊκή Βιομηχανία και Αγορές της IEA Ντέιβιντ Φάιφ.
Η Υπηρεσία - η οποία συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ - ενημέρωσε ότι αναθεωρεί προς τα κάτω την εκτίμησή της μετά τη νέα επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησης του ΔΝΤ για τον αναπτυξιακό ρυθμό της παγκόσμιας οικονομίας.
«Οι συνεχιζόμενες - και δραματικές αναθεωρήσεις των πρόσφατων μηνών υπογραμμίζουν την ακραία αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας. Η επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας και κατανάλωσης είναι το αναπόφευκτο επακόλουθο της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης», σημειώνεται στην έκθεση του μηνός Φεβρουαρίου.
Οι προς τα κάτω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τη ζήτηση συνοδεύονται από προς τα κάτω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για την προσφορά.
Καθώς φθίνει η ζήτηση, τα διαθέσιμα, εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, επαρκούσαν για κάλυψη αναγκών επί 57 ημέρες, σε σύγκριση με 56,4 ημέρες το Νοέμβριο του 2008.
Η παγκόσμια προσφορά έχει μειωθεί κατά 520.000 βαρέλια την ημέρα (ανέρχεται σε 85,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα), κυρίως λόγω ΟΠΕΚ, η προσφορά από τον οποίο συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο στα 29 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 χρόνων. Αντιστοίχως, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ έχει ανέλθει στα 4,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποιεί, ωστόσο, ότι στην περίπτωση επιτυχούς υλοποίησης των πρόσφατων αποφάσεων του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής των χωρών-μελών του, η προσφορά από το διεθνή οργανισμό θα είναι κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα χαμηλότερη από τη φετινή ζήτηση για πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ.
«Αυτό υποδηλώνει σημαντική άντληση από τα αποθέματα, αργότερα μέσα στο 2009, εκτός κι αν συνεχιστεί η τάση μείωσης της ζήτησης ή αν αποδειχθεί μεγαλύτερη της αναμενόμενης η προσφορά από τον ΟΠΕΚ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου