Φεβρουαρίου 09, 2009

Μέρες 29 ζουν οι τράπεζες στις ΗΠΑ


Ο οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Λάρι Σάμερς τόνισε σήμερα πως η νέα κυβέρνηση «κληρονόμησε το χειρότερο χρηματοοικονομικό σύστημα από την εποχή του Οικονομικού Κραχ» στα χρόνια του '30.

Προσκεκλημένος του τηλεοπτικού δικτύου Φοξ, ο Σάμερς τόνισε: «Κληρονομήσαμε μία κατάσταση. Όταν, σ' ένα τέταρτο του αιώνα, επανέλθουν οι άνθρωποι για να εξετάσουν το παρελθόν και μελετήσουν τις μεγάλες τραπεζικές κρίσεις, αυτή που γνώρισε η Αμερική το 2007 και το 2008 θα είναι μία απ' αυτές. Κληρονομήσαμε το χειρότερο χρηματοοικονομικό σύστημα από την εποχή του Οικονομικού Κράχ».

Ο Σάμερς ζήτησε να υιοθετηθεί το ταχύτερο δυνατό το σχέδιο οικονομικής βοήθειας, του οποίου μία παραλλαγή ύψους 780 δις δολαρίων πρόκειται να ψηφίσει αύριο η Γερουσία, και το οποίο αργότερα θα συμβιβασθεί με το αντίστοιχο σχέδιο ύψους 819 δις δολαρίων που έχει ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο ίδιος εκτιμά πως η αμερικανική οικονομία θα έχει ανάγκη υποστήριξης στην επόμενη διετία, ενώ τόνισε πως οι δαπάνες που περιλαμβάνει το σχέδιο αρωγής, ιδίως αυτές που προορίζονται για την εκπαίδευση κι εν μέρει για την ιατρική ασφάλεια δεν θα είναι «μόνιμες», καθώς οι Ρεπουμπλικανοί αρχίζουν κι ανησυχούν για την αύξηση του ελλείμματος και των βοηθημάτων στους πλέον ευπαθείς τομείς.

«Αυτές δεν θα παραμείνουν μόνιμα στον προϋπολογισμό. Σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο θα βγούμε από την ύφεση κι οι δαπάνες θα μειωθούν», τόνισε.


από AΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου