Φεβρουαρίου 17, 2009

Συμφωνία Κίνας-Ρωσίας για δάνειο 25 δισ. δολ., αντί ρωσικού πετρελαίου


Το πρώτο μεγάλο βήμα έκανε σήμερα η Ρωσία στην προσπάθειά της να διαφοροποιήσει τις εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου από τη Δύση, έχοντας θέσει στο στόχαστρο την ενεργοβόρα κινεζική οικονομία, υπογράφοντας τη μεγαλύτερη, στην ιστορία της, ενεργειακή συμφωνία με την Κίνα.

Η συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση δανείων ύψους 25 δισ. δολαρίων αντί μακροπρόθεσμης προμήθειας ρωσικού αργού.
Μετά από πολύμηνες και επίπονες διαπραγματεύσεις, η τελική συμφωνία υπεγράφη σήμερα στη Μόσχα, παρουσία του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκορ Σέτσιν, ο οποίος εποπτεύει τον ενεργειακό τομέα, του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Ουάνγκ Τσισάν, υπεύθυνου για θέματα ενέργειας, του προέδρου της Rosneft Σεργκέι Μπογκντάντσικοφ και του προέδρου της Transneft Νικολάι Τοκάρεφ, όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στον κινεζικό πετρελαϊκό όμιλο CNPC.
Το δάνειο ύψους 25 δισ. δολαρίων θα χορηγηθεί από την Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης, διευκολύνοντας τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρίες στην αναχρηματοδότηση του χρέους τους.
Η συμφωνία μεταξύ Rosneft και CNPC προβλέπει την εικοσαετή τροφοδοσία της Κίνας με ρωσικό αργό ενώ η συμφωνία μεταξύ Transneft και CNPC προβλέπει την κατασκευή διακλάδωσης του ρωσικού πετρελαιαγωγού Σιβηρία-Ειρηνικός προς την Κίνα.

Η μήκους 67 χλμ. διακλάδωση από το Σκοβορόντινο (περιοχή του ποταμού Αμούρ στη ρωσική Άπω Ανατολή) μέχρι τα ρωσο-κινεζικά σύνορα θα επιτρέπει την τροφοδοσία της βόρειας Κίνας με 15 εκατομμύρια τόνους ρωσικού αργού ετησίως (300.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου