Φεβρουαρίου 14, 2009

ΔΝΤ: Σε βαθιά ύφεση οι οικονομίες, δεν φαίνεται καλύτερο το 2009.


Οι οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών είναι σε «βαθιά ύφεση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως η παγκόσμια οικονομία είναι κοντά στην ύφεση, καθώς η πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι 0,5% για το 2009. Ο ίδιος πρόσθεσε «ότι δεν βλέπουμε προς το παρόν σημάδι ότι το 2009 μπορεί να είναι καλύτερο από αυτό που περιμένουμε».
Ερωτηθείς για την ατμόσφαιρα στην διάρκεια του δείπνου των υπουργών Οικονομικών της G7 ( Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία) ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ δήλωσε ότι οι «άνθρωποι δεν τραγουδούσαν και δεν χόρευαν πάνω στα τραπέζια».
Διευκρίνισε επίσης ότι η σύνοδος θα συνεχιστεί το Σάββατο με μια συζήτηση πάνω στην ιδέα που πρότεινε ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας, Τζούλιο Τρεμόντι, που έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας κοινή βάσης οικονομικών κανόνων που όλες οι χώρες θα πρέπει να σεβαστούν.
Στο περιθώριο της G7 ο Στρος Καν υπέγραψε, χθες, με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών Σοίτσι Νακαγκάουα συμφωνία βάσει της οποίας το Τόκιο θα δανείσει έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΔΝΤ. Σύμφωνα με το ΔΝΤ το δάνειο αυτό έχει ως στόχο να «υποστηρίξει την ικανότητα του να προφέρει βοήθεια παρεμβαίνοντας τον κατάλληλο χρόνο και αποτελεσματικά στο ισοζύγιο πληρωμών των μελών του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου