Φεβρουαρίου 09, 2009

Στο 1,1% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην ευρωζώνη.Μειώνεται και το επιτόκιο της ΕΚΤ.


«Λυμένα τα χέρια» για μία νέα μείωση των επιτοκίων έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη βουτιά του ευρω-πληθωρισμού στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,1% τον Ιανουάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 1999, έναντι 1,6% τον Δεκέμβριο και 2,1% το Νοέμβριο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN την Πέμπτη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το βασικόευρω-επιτόκιο κάτω από το -τρέχον- επίπεδο
του 2%.
Η μεγάλη πτώση του τιμαρίθμου οφείλεται κυρίως στην κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου.
Το 2008, υποχώρησαν κατά 54%, αν και κατά τη διάρκεια της χρονιάς το αργό πετρέλαιο είχε σκαρφαλώσει στο ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων.
Στόχος της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών είναι το 2%.

Η πτώση κάτω από αυτά τα επίπεδα πυροδοτεί ανησυχίες ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα εισέλθουν σε περίοδο αποπληθωρισμού.
Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα συνεχίζουν να υποχωρούν τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, οδηγώντας σε μείωση της απασχόλησης και της ζήτησης και συνεπώς σε νέα μείωση των τιμών.

(στην Ελλάδα, η άμυνα κατα του αποπληθωρισμού οδηγείται με επιτυχία,από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τα Καρτέλ,καθώς σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός δεν μειώθηκε αλλα αυξήθηκε.Από 3% σε 4%.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου