Φεβρουαρίου 11, 2009

Η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου.


Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «27», την 1η Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τσεχίας και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Μίρεκ Τοπολάνεκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Τοπολάνεκ υπογράμμισε ότι στόχος αυτής της συνάντησης είναι η ενίσχυση του συντονισμού της ΕΕ για την έξοδο από την οικονομική κρίση.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τόνισε ότι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο των «27» θα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, καθώς και τα λεγόμενα «τοξικά στοιχεία» των τραπεζών, τα οποία «φρενάρουν» την παροχή των απαραίτητων, για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, πιστώσεων.
Εξάλλου, ο προεδρεύων της ΕΕ, Μίρεκ Τοπολάνεκ τάχθηκε κατά κάθε είδους προστατευτισμού σε οποιονδήποτε τομέα της οικονομίας. Ο κ. Τοπολάνεκ, υπογράμμισε ότι τα μέτρα, που παίρνουν τα κράτη-μέλη, για έξοδο από την κρίση, θα πρέπει να είναι συμβατά με τους κοινοτικούς κανόνες. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι κανόνες που διέπουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ είναι το «όχημα» που θα οδηγήσει την ΕΕ στην έξοδο από την κρίση.
Αναφερόμενος στον προστατευτισμό, ο κ. Μπαρόζο έκανε έκκληση «να μην μετατραπεί η οικονομική κρίση σε πολιτική», τονίζοντας ότι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία ενέχουν τον κίνδυνο του «οικονομικού εθνικισμού» και «προστατευτισμού».
Εξάλλου, ο κ. Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι μια άλλη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα συγκληθεί το Μάιο στην Πράγα, με θέμα την κατάσταση της απασχόλησης στην ΕΕ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι μέλημα της ΕΕ είναι η προάσπιση της απασχόλησης και η αντιμετώπιση της ανεργίας.
Σημείωσε, τέλος, ότι στις 25 Φεβρουαρίου που θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα την προετοιμασία της Συνόδου για την απασχόληση, θα λάβουν μέρος και οι κοινωνικοί εταίροι.

από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου